Zavřít reklamu

Aktuálně nejnovější verzi operačního systému iOS 15.4 vydal Apple již téměř před dvěma týdny. Na našem magazínu už jsme se samozřejmě věnovali většině novinkám ze všech nových systémů, dost možná vám ale některé novinky unikly, jelikož jich ve finále rozhodně nebylo tak málo, jak od minoritních aktualizací většinou očekáváme. Pojďme se tedy společně v tomto článku podívat na 6 skrytých funkcí z iOS 15.4, které vám dost možná unikly a vy tak o nich nemáte ani nejmenší tušení.

Tiché spouštění automatizací

Mezi jednu z nejlepších novinek, která přišla v rámci iOS 15.4, patří rozhodně tiché spouštění automatizací. V případě, že automatizace, které jsou k dispozici v nativní aplikaci Zkratky, využíváte, tak jistě víte, že se před spuštěním jakékoliv automatizace objevila notifikace, která vás o této skutečnosti informovala. Nejednalo se samozřejmě o něco, co by zabraňovalo využití automatizací, avšak název automatizace pochází od slova automaticky, takže se očekává, že se vše provedete bez vašeho vědomí, a to automaticky. U vybraných osobních automatizací v iOS 15.4 už si můžete nastavit, aby se při jejich spouštění nezobrazovala oznámení, což je něco, po čem uživatelé dlouho volali. Na konci vytváření automatizace jen stačí deaktivovat přepínač Upozornit při spuštění.

Spuštění SharePlay přímo z aplikací

Při představení iOS 15, které proběhlo téměř před rokem, nás Apple navnadil na novou funkci SharePlay, díky které jsme měli být schopni společně s našimi přáteli či rodinou zároveň poslouchat hudbu či podcasty nebo sledovat různé pořady. Pravdou ale je, že si s příchodem SharePlay dal Apple opravdu načas a nakonec s ní přišel o několik měsíců později. Aktuálně už můžete SharePlay využívat a v iOS 15.4 dokonce přibyla možnost, díky které je možné SharePlay spustit přímo z podporované aplikace. Pro spuštění sdílení stačí, abyste stiskli ikonu sdílení, a poté klepnuli v menu sdílení na SharePlay, kde už stačí projít průvodcem.

Rychlé spuštění přehrávání z Apple Music

Pokud chcete v dnešní době poslouchat hudbu, tak uděláte nejlépe, když si pořídíte předplatné hudební streamovací služby. Mezi největší „hráče“ se v tomto odvětví řadí Spotify a Apple Music. Patříte-li mezi předplatitele druhé zmíněné služby, tak pro vás mám dobrou zprávu. V iOS 15.4 jsme se totiž dočkali malého vylepšení, které dost možná někteří z vás ocení. Konkrétně si díky ní můžete rychle spustit přehrávání nejnovějšího či nejrelevantnějšího obsahu. Stačí, abyste na domovské obrazovce podrželi prst na ikoně aplikace Hudba, a poté zvolili možnost Přehrát nejnovější apod.

hudba možnosti plocha ios 15.4

Filtrování epizod v Podcastech

Kromě hudby jsou v dnešní době také nesmírně populární podcasty. I pro jejich poslech můžete využít nespočet různých služeb, včetně nativní aplikace Podcasty od Applu. S příchodem iOS 15.4 se nativní Podcasty taktéž dočkaly malého, ale rozhodně využitelného vylepšení, které mnoho uživatelů ocení. Konkrétně si totiž konečně můžete jednoduše filtrovat epizody jednotlivých podcastů, které sledujete. Stačí, abyste přešli do sekce Knihovna, kde si rozklikněte konkrétní podcast. Následně už jen stačí klepnout na malou šipku u nadpisu Epizody, popřípadě stiskněte Zobrazit vše a filtrujte v horní části obrazovky.

Přidání poznámek k heslům

Existuje nespočet různých správců hesel, které můžete využít k tomu, abyste si je nemuseli pamatovat a vymýšlet – všechno tohle udělají za vás. Takového správce hesel má nativně k dispozici i iPhone, a to přímo v Nastavení. V rámci iOS 15.4 se i tento správce hesel dočkal celkově dvou zajímavých vylepšení. V první řadě si konečně k jednotlivým záznamům ve správci můžete přidat poznámky, což je funkce, která se může hodit. Druhou novinkou je možnost pro skrytí bezpečnostních upozornění na slabá či uniknutá hesla, která vás nezajímají a nechcete je řešit. Obě novinky si můžete vyzkoušet v Nastavení → Hesla.

Přímý sken textu do Poznámek

S příchodem iOS 15 jsme se v našich iPhonech XS a novějších dočkali nové funkce Live Text, potažmo Živý text. Díky této funkce můžete jednoduše pracovat s textem, který se nachází na obrázcích, popřípadě přímo v reálném čase v aplikaci Fotoaparát. Kromě toho je možné Živý text využít také pro okamžité složení textu skrze Fotoaparát, a to do různých aplikací. V iOS 15.4 se na seznam těchto podporovaných aplikací přidaly Poznámky. Pokud byste tedy chtěli rychle do poznámky v nativní aplikaci vložit nějaký text, tak zde podržte prst, a poté klepněte na možnost Skenovat text, popřípadě na ikonu funkce Živý text. Pak už jen stačí fotoaparát namířit na text a klepnout na vložit.

Dnes nejčtenější

.