Zavřít reklamu

Na začátku tohoto týdne jsme se konečně dočkali rozeslání pozvánek na letošní vývojářskou konferenci WWDC22. Pokud jste to nepostřehli, tak se tato konference bude konat od 6. do 10. června 2022. Již tradičně po dobu několika let na této konferenci dochází k představení nových verzí operačních systémů – letos se bude jednat o iOS a iPadOS 16, macOS 13, watchOS 9 a tvOS 16. Kromě nových systémů však Apple relativně často na WWDC představuje také nové produkty. Prozatím není jasné, zdali se nějakých překvapení na této konferenci dočkáme, v tomto článku se každopádně podíváme na 5 z nich, které jsou pravděpodobné.

Apple Classical

Nedávno jsme vás na našem magazínu informovali o nové aplikaci Apple Classical, jejíž zmínky se objevily v beta verzi operačního systému iOS 15.5. V rámci této nové aplikace bychom měli objevit především vážnou (klasickou) hudbu, která je sice již nyní k dispozici v Apple Music, avšak její vyhledávání zde není úplně ideální. Vzhledem k tomu, že už Apple bezesporu na Apple Classical pracuje a snaží se jej pomalu integrovat do systému, tak lze předpovídat brzký příchod této aplikace. Dost možná bychom se Apple Classical mohli dočkat právě na WWDC22 – časově by to dávalo největší smysl. Není to ani příliš dlouhá doba, na druhou stranu ani ne příliš krátká, takže má Apple dostatek času na zdokonalení.

AirPods Pro 2

Po boku Apple Classical bychom se dost možná po třech letech prakticky bez aktualizace měli dočkat také nové generace sluchátek AirPods Pro. Jejich druhá generace by měla přinést několik zajímavých vylepšení, primárně bychom se ale měli těšit na bezdrátové přehrávání bezztrátové hudby, což je něco, po čem mnoho uživatelů touží již opravdu dlouho. Navíc k tomu, představení této novinky by dávalo obrovský smysl právě s využitím Apple Classical, díky kterému byste si mohli pouštět vážnou hudbu v té nejvyšší kvalitě. U AirPods Pro druhé generace očekáváme mimo jiné také vylepšení aktivního potlačení hluku, větší výdrž, více nástavců v různých velikostech či sledování aktivity.

Čip M2

Pokud bychom se vrátili téměř dva roky nazpátek na WWDC20, tak si dost možná vzpomenete, že právě tato konference byla pro celý jablečný svět nesmírně důležitá. Na WWDC20 došlo totiž k představení vůbec prvního čipu Apple Silicon s označením M1. Čipy Apple Silicon měly postupně vyřadit procesory Intel v Macích a Apple se tehdy zařekl, že do dvou let budou tyto čipy pohánět veškeré jablečné počítače – a prozatím to tak nějak vypadá, že by mohlo dojít ke splnění této predikce. Rodina čipů M1 disponuje čipy M1, M1 Pro, M1 Max a M1 Ultra, tudíž je prakticky „uzavřená“ a my jsme připraveni na příchod čipu M2. Rozhodně by dávalo smysl, kdybychom se představení M2 dočkali právě na WWDC22, dva roky po představení první generace na WWDC20.

MacBook Air M2 koncept

MacBook Air (2022)

Na již zmíněné konferenci WWDC20 představil Apple pouze samotný čip M1 a představení vůbec prvních zařízení s tímto čipem si nechal na listopad 2020. V tento měsíc došlo zcela vážně k přepsání dějin, a to vydáním MacBooku Air, 13″ MacBooku Pro a Macu mini s čipem M1. Pokud se Apple opravdu rozhodne představit na WWDC22 čip M2, tak zůstává otázkou, zdali bude pokračovat v „tradici“ a nový MacBook Air představí až za několik měsíců, anebo dojde rovnou v představení tohoto stroje po boku zmíněného nového čipu. Aktuálně už čipy Apple Silicon dobře známe, takže je jasné, že nimi kalifornský gigant „nezabije“ celou konferenci WWDC22. Teoreticky je tak příchod nového MacBooku Air s čipem M2 pravděpodobný.

Mac Pro

Pokud se podíváte na aktuální nabídku počítačů od Applu, tak zjistíte, že už jsou prakticky všechny aktualizované a nabízí čipy Apple Silicon – tedy až na vrcholný Mac Pro. Když Apple před pár týdny představil nový Mac Studio, tak přímo uvedl, že se nejedná o náhražku Macu Pro. Zároveň jsme se pak dozvěděli i to, že nového Macu Pro s Apple Silicon bychom se měli dočkat „už brzy“. Těžko říct, co tento výraz pro Apple znamená, teoreticky by ale mohl být nový Mac Pro představen již na WWDC22, což by termínu „již brzy“ rozhodně odpovídalo. Po výkonnostní stránce by měl být nový Mac Pro naprosto neuvěřitelný, jak tohoto výkonu a ostatních věcí ale Apple dosáhne je prozatím ve hvězdách.

mac pro

Aktualizovaný Mac mini

Počítač Mac mini s čipem M1 byl představen v listopadu roku 2020, a to po boku MacBooku Air M1 a 13″ MacBooku Pro M1. Právě tyto tři stroje se staly prvními stroji, které jsou poháněné čipy Apple Silicon. Co se Macu mini týče, tak ten se od té doby nedočkal žádné aktualizace – a rozhodně by mu slušela. Konkrétně by Apple mohl přijít s aktualizovaným Macem mini, který by měl nabídnout čip M1 Pro. Dávalo by to smysl i z toho důvodu, jelikož Mac Studio si můžete aktuálně nakonfigurovat s M1 Max a M1 Ultra, zatímco Mac mini pouze s M1. Čip M1 Pro tedy není v této „rodině“ Maců využit a myslím si, že mnohým uživatelům, kteří hledají výkonné CPU, a nikoliv primárně GPU, by se Mac mini s M1 Pro rozhodně hodil.

Dnes nejčtenější

.