Zavřít reklamu

O příchodu nového MacBooku Air se v poslední době spekuluje čím dál tím více. A není se čemu divit, jelikož aktuální MacBook Air s M1 byl představen již před rokem a půl a prozatím se nedočkal aktualizace. To, že je Air na řadě, potvrzuje i nedávný příchod zbrusu nových MacBooků Pro, které se dočkaly kompletního přepracování. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 10 věcí, kterých se (možná) dočkáme u MacBooku Air (2022). Prvních 5 věcí najdete přímo v tomto článku, dalších 5 pak na našem sesterském magazínu Jablíčkář.cz, viz odkaz níže.

DALŠÍCH 5 VĚCÍ, KTERÝCH BYCHOM SE MOHLI DOČKAT, ZOBRAZÍTE ZDE

Výřez v horní části

Když Apple představil nový 14″ a 16″ MacBook Pro, tak se opravdu hojně začalo mluvit o výřezu v horní části, který se podobá tomu z iPhonů. Mnoho uživatelů tento výřez, ve kterém se nenachází Face ID, ale pouze přední kamera, začalo kritizovat. Dle mého názoru se jedná o stejnou situaci jako u iPhonu X, který s výřezem přišel jako první. Rok byl výřez kritizován a následně jej nasadila většina konkurenčních výrobců. Výřez je pro Apple jednoduše ikonický, takže se jedná o prvek, pomocí kterého poznáte jak jablečný telefon, tak i počítač. Tento výřez by se měl zcela jistě objevit i u nového MacBooku Air, a to z důvodu zmenšení rámečků okolo displeje.

MacBook Air 2022

Navrácení konektivity

Pokud si pořídíte současný MacBook Air s M1, tak máte na levé straně k dispozici pouze dva Thunderbolt konektory, společně se sluchátkovým konektorem na druhé straně. Konektivita je tak u Airu stejná již od roku 2017. Pravdou je, že u nových MacBooků Pro došlo k navrácení oblíbené konektivity a teoreticky by některé oblíbené a využívané konektory mohl Apple vrátit i na nový MacBook Air. Mohlo by se jednat třeba o čtečku SD karet či HDMI. Tento krok však prozatím není nijak potvrzen a možná Apple u Airu bude i nadále razit cestu Thunderboltu s názorem, že se nejedná o profesionální zařízení, tudíž zde konektory nejsou tolik potřeba.

Větší obrazovka

Co se týče velikosti obrazovky, tak si všimněte, že u MacBooku Air se oficiálně neuvádí. Je to z toho důvodu, jelikož MacBook Air je k dispozici jen v jediné velikostní variantě, takže to není potřeba jako třeba u MacBooků Pro, kde je aktuálně k dispozici 13″, 14″ a 16″ velikostní varianta. Pokud o tom nevíte, tak displej MacBooku Air má úhlopříčku přesně 13.3″. Díky zúžení rámečků okolo displeje by však nemělo dojít k celkovému zmenšení zařízení, nýbrž k zvětšení displeje, a to na úhlopříčku 13.6″, což je zhruba 0,75 centimetrů. I když se zvětšení o necelý centimetr nemusí zdát bůhvíjak závratné, tak věřte, že na MacBooku Air to rozhodně půjde poznat.

Konec typického tvaru šasi

Když Steve Jobs v roce 2008 vytáhl MacBook Air z obálky, žasl celý svět. Air si své příznivce kromě velikosti získal také specifickém tvarem šasi, které se směrem k uživateli postupně zmenšovalo. I aktuálně nejnovější MacBook Air s M1 tento tvar šasi nabízí, nic ale netrvá věčně. Čím dál tím více informací a úniků hovoří o tom, že s příchodem přepracovaného MacBooku Air s M2 by mělo dojít k ukončení klasického zužujícího se designu. Ten by měl nahradit klasický „rovný“ design, který známe z MacBooků Pro. Tloušťka by však měla být minimální po celé délce.

macbook air koncep

Bílé rámečky a klávesnice

Ve spojení s přepracovaným MacBookem Air se hojně mluví o nových barevných provedeních, které by si měly vzít inspiraci u 24″ iMacu s M1. Pokud se na nový 24″ iMac, který je určen pro obyčejné domácnosti, podíváte, tak zjistíte, že zepředu nemá černé rámečky, ale bílé. Ty byly relativně hodně kritizované, nakonec se ale ukázalo, že rozhodně nejsou tak špatné, jelikož mohou prakticky splynout s bílou zdí na pozadí. MacBook Air s M2 nejspíše bude tento design kopírovat, jelikož i tento stroj není určen pro profíky, ale pro obyčejné uživatele. Kromě bílých rámečků se pak hovoří i o bílé klávesnici, která by se samozřejmě k bílým rámečkům hodila více, než ta černá. O barvě klávesnice se však vedou spory, takže nic není jasné.

Dnes nejčtenější

.