Zavřít reklamu

Apple se neustále snaží své produkty zlepšovat. Často tak přichází s různými změnami, které rozhodně stojí za to. Pravdou ale je, že v některých případech už musel některé věci obětovat, aby na oplátku mohl přijít s jinými věci, které jsou ještě lepší. Mezi jeden z produktů, který se v posledních letech dočkal relativně velkého množství změn, je právě MacBook. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 5 věcí, kterých se Apple u svým přenosných počítačů jednoduše zbavil.

Svítící Apple logo

Pokud doma máte MacBook Pro 2015 a starší, anebo MacBook Air 2017 a starší, tak si zajisté užíváte Apple logo, které svítí na zádech. Tehdy se jednalo o naprosto skvělý a hlavně ikonický designový prvek. Někteří z vás dost možná neví, že tohle Apple logo nemělo nějakou svou vlastní diodu, ale pouze využívalo podsvícení displeje, takže to Apple nestálo nic navíc. S příchodem nových MacBooků jsme se však dočkali velkého zúžení displejů, což mělo za následek nutnost odstranění svítících jablíček na víkách počítačů od Applu. Jednalo se o velkou ránu, aktuálně už si ale uživatelé jednoduše zvykli.

1520_794_MacBook Air 2017

Motýlková klávesnice

Součástí přepracovaných MacBooků od roku 2016 byl zbrusu nový typ klávesnice. Konkrétně tato klávesnice využívala takzvaný motýlkový mechanismus, díky kterému mohl Apple vytvořit opravdu minimální zdvih a zcela specifický zvuk, který klávesy vydávaly. Některým uživatelům tato klávesnice vyhovovala, jiným zase ne – relativně brzo se ale ukázalo, že to od Applu nebyl úplně dobrý nápad. Motýlkové klávesnice se totiž staly nesmírně poruchovými a prakticky každý, kdo vlastnil MacBook s touto klávesnicí déle než rok, jej musel alespoň jednou odnést na reklamaci a výměnu. Apple poté spustil bezplatný výměnný program, u kterého bylo výhodou, že při výměně klávesnice došlo i k výměně baterie a celé spodní části těla. Motýlkové klávesnice byly součástí MacBooků do roku 2019, od roku 2020 přišla na scénu Magic Keyboard s klasickým a spolehlivým nůžkovým mechanismem.

Touch Bar

Pokud patříte mezi jedince, kteří sledují dění ve světě Applu, popřípadě pokud pravidelně čtete náš magazín, tak víte, že před pár měsíci přišel kalifornský gigant se zbrusu novým 14″ a 16″ MacBookem Pro
(2021). Ten se dočkal kompletního přepracování a mezi jednu z výrazných změn patří odstranění Touch Baru, tedy dotykového proužku, který u modelů Pro nahrazoval horní řadu funkčních kláves. Touch Bar byl součástí MacBooků Pro od roku 2016, konkrétně jeho vrcholných modelů. Později se stal součástí všech MacBooků Pro, včetně základních konfigurací. Uživatelé se i v tomto případě řadili do dvou skupin – v první byli jedinci, kteří Touch Bar milovali, ve druhé pak ti, kteří jej nesnášeli. Jak jsem ale zmínil, druhá skupina nakonec vyhrála, jelikož Apple nedávno Touch Bar pohřbil a přišel namísto něj s klasickou fyzickou horní řadou funkčních kláves.

Procesory Intel

Největší změnou u počítačů Applu za posledních mnoho let je bezesporu přechod z procesorů Intel na vlastní čipy Apple Silicon. Vůbec první zařízení s Apple Silicon se objevily v listopadu roku 2020 a ihned poté se ukázalo, že je to rozhodně krok tím pravým směrem. Zatímco procesory Intel se nesmírně přehřívaly a nenabízely udávaný výkon, tak čipy Apple Silicon jsou o mnoho výkonnější a zároveň úspornější. Navíc k tomu, dodávku vlastních čipů si Apple řídí sám, zatímco procesory Intel mu byly dodávány – ke konci se navíc musel kalifornský gigant vypořádat s nedostatkem procesorů, což ovlivnilo prodeje jeho zařízení. I nedodržování dodávek tedy byl jeden z důvodů, proč Apple na své čipy Apple Silicon přešel. Tento krok byl tedy velice riskantní a Applu se nesmírně vyplatil, což může potvrdit úplně každý, bez výjimky. A kdo to nepotvrdí, tak nemá pravdu – v tomhle ohledu zatím nemá jablečná společnost konkurenci.

Označení MacBook pod displejem

Mezi jednu z velkých změn, se kterými přišel nový 14″ a 16″ MacBook Pro, patří využití mini-LED displeje s podporou ProMotion, tedy adaptivní obnovovací frekvence až o hodnotě 120 Hz. Kromě nasazení tohoto displeje došlo u zmíněných modelů Pro také ke zúžení rámečků okolo displeje, které jsou aktuálně opravdu malé. V horních rozích je pak displej dokonce zaoblený a uprostřed nahoře disponuje výřezem, stejně jako na iPhonech. Vzhledem k tomu, že došlo ke zmenšení rámečků, tak už bohužel ve spodní části obrazovky nebylo k dispozici místo pro umístění označení modelu. Apple tedy z tohoto místa musel označení přemístit, a to konkrétně na spodní část šasi. Opět se jednalo o typický prvek počítačů od Applu, ten byl však svým způsobem nahrazen výřezem v horní části obrazovky, podle kterého MacBook Pro poznáte vždy.

 

Dnes nejčtenější

.