Zavřít reklamu

Možnosti přizpůsobení Macu či MacBooku jsou opravdu rozsáhlé. V naší návodní sekci se relativně často věnujeme různým tipů pro změnu předvoleb macOS, v tomto článku jsme se ale rozhodli vám dát dohromady celkově 10 různých tipů a triků pro přizpůsobení nastavení Macu. Jedná se o různě vybrané tipy, takže některé dost možná znát budete a jiné zase nikoliv. Prvních 5 tipů a triků najdete přímo v tomto článku, dalších 5 triků pak zobrazíte klepnutím na odkaz níže na našem sesterském magazínu Jablíčkář.cz.

DALŠÍCH 5 TIPŮ A TRIKŮ ZOBRAZÍTE KLEPNUTÍM ZDE

Aktivujte odemykání přes Apple Watch

Patříte mezi jedince, kteří kromě Macu vlastní také iPhone s Apple Watch? Pokud ano, tak pro vás mám dobrou zprávou. Nemáte-li na Macu k dispozici Touch ID, tak jej odemykáte zadáním hesla. To je ale samozřejmě dosti zdlouhavé. Dobrou zprávou je, že svůj Mac můžete nechat automaticky odemykat v případě, že budete mít na ruce odemčené Apple Watch. Tuto funkci nastavíte v  → Předvolby systému → Zabezpečení a soukromí → Obecné, kde zaškrtněte Odemykat aplikace a Mac pomocí Apple Watch.

Vyberte aplikace, které se budou automaticky spouštět

Po spuštění Macu se mohou automaticky spouštět různé aplikace, takže následně, když je budete potřebovat, nemusíte na nic čekat, jelikož budou připraveny. Je ale nutné zmínit, že aplikace, které se spouští automaticky po startu, mohou celkově zpomalit start systému. Pro správu automaticky spouštěných aplikací po startu přejděte do  → Předvolby systému → Uživatelé a skupiny, kde nalevo klepněte na váš profil, a poté nahoře na Přihlášení. Zde už stačí aplikace přidat či odebrat.

Správa upozornění

Stejně jako na iPhone vám i na Mac mohou chodit různá upozornění. Pokud ale nechcete být zbytečně rušeni, popřípadě pokud vás nějaká oznámení jednoduše nezajímají, tak je můžete spravovat a nastavit si, jak a zdali vůbec se mají zobrazovat. Pro správu upozornění přejděte do  → Předvolby systému → Oznámení a soustředění. Zde vlevo najdete jednotlivé aplikace – stačí si tedy klepnutím vybrat a následně oznámení buď (de)aktivovat, anebo změnit způsob zobrazování. V horním menu se můžete ještě přesunout do záložky Soustředění, kde je možná nastavit tyto režimy.

Ukládejte data z Plochy a Dokumentů na iCloud

Zálohování dat je nesmírně důležité, a pokud chcete využívat jablečný ekosystém naplno, tak i synchronizace. Dobrou zprávou je, že na Macu můžete veškerá svá data jednoduše zálohovat a synchronizovat prostřednictvím služby iCloud. Osobně si myslím, že v dnešní době už si iCloud či jinou podobnou službu může dovolit za pár desítek korun měsíčně každý, zvlášť když je tak důležitá. Pro nastavení zálohování a synchronizace dat Macu z Plochy a Dokumentů na iCloud přejděte do  → Předvolby systému → Apple ID → iCloud. Zde stiskněte Volby… u iCloud Drive a zaškrtněte Plocha a složka Dokumenty, popřípadě společně s dalšími možnostmi. Nakonec klepněte na Hotovo vpravo nahoře.

 

Využívejte Night Shift

Každý displej vyzařuje modré světlo, kterého si nevšimnete ve dne, popřípadě v osvětlené místnosti. Avšak večer, popřípadě v noci, začne být modré světlo zřetelné. Je prokázáno, že modré světlo může škodit očím, rozhodit spánek nebo třeba způsobit bolest hlavy. Naštěstí můžete na Macu modré světlo jednoduše potlačit, a to díky funkce Night Shift. Pro aktivaci a nastavení přejděte do  → Předvolby systému → Monitory → Night Shift… Osobně Night Shift využívám již delší dobu a ihned po zapnutí této funkce jsem pozoroval lepší spánek, takže dle mého názoru se jedná o velmi důležitou funkci macOS.

Dnes nejčtenější

.