Zavřít reklamu

Zdá se vám, že váš iPhone, iPad či MacBook se jaksi rychle vybíjí? Už na plné nabití nevydrží tolik jako v minulosti? Existuje hned několik způsobů, jak tento nepříjemný problém eliminovat. Základem je ovšem porozumění Apple power managementu. To nám objasnili experti z FixShop.cz, kteří prozradili řadu praktických tipů.

Hned první věcí, na kterou byste si měli dávat pozor už hned od koupě nového zařízení, je správná provozní teplota. Odborníci z FixShop.cz nám potvrdili, že Apple baterie se nejlépe cítí při teplotách 16 – 22 stupňů Celsia. V takovém rozpětí se nejméně opotřebují a dokáží poskytnout svůj plný výkon.

Problém může nastat, pokud byste svůj iPhone, iPad či MacBook dlouhodobě provozovali v teplotách nad 35 stupňů Celsia nebo pod 0 stupňů Celsia. To samé platí i pro Apple Watch. Tehdy už může docházet k rychlejšímu vybíjení a většímu opotřebení. Co to znamená? Baterii začne klesat kapacita, tedy ani při plném nabití nedokáže uschovat tolik energie jako nová. Zařízení se tak bude rychleji vybíjet.

Nebezpečí spojené s obalem

Odborníci z FixShop.cz upozorňují na to, že pod kratší životnost baterie se může podepsat také obal na iPhone či iPad. Ten častokrát negativně ovlivňuje chlazení, tedy baterka se dokáže přehřívat. A to zejména během nabíjení. Pokud chcete prodloužit její životnost, pořiďte si opravdu kvalitní obal, který neomezuje chlazení. Respektive, kryt při nabíjení dejte vždy dolů.

iPhone v obalu

Apple power management a aktualizace

Komplexní systém energetického managementu zařízení Apple se neustále vyvíjí. S novými verzemi operačního systému obvykle přicházejí také změny v oblasti úspory energie. Tedy po aktualizaci může vaše zařízení vydržet déle na jedno nabití. Dbejte na to, abyste svůj iPhone, iPad, Mac, případně vaše Apple Watch aktualizovali na nejnovější verzi OS. V takovém případě budete mít jistotu, že Apple power management bude fungovat co nejefektivněji.

Zkontrolujte si stav baterie

V nastaveních vašeho zařízení najdete položku „Baterie“. Po jejím rozkliknuti se dostanete do menu baterie, kde uvidíte například to, které aplikace jsou největším „žroutem“ energie. Jakmile tak víte, že když omezíte jejich používání, zařízení vám k plnému nabití dokáže sloužit déle.

V menu baterie najdete také možnost „Zdraví baterie“, kde uvidíte aktuální kapacitu. V případě nového zařízení by měla být na úrovni 100 %, ale s postupem času bude klesat. Pokud se dostane na hodnoty kolem 80 %, baterii je vhodné vyměnit za novou. Při větším poklesu kapacity se zařízení bude citelně rychleji vybíjet a často není schopno poskytovat optimální výkon.

iPhone vybitá baterie

Jak prodloužit výdrž baterie?

Experti z FixShop.cz nám prozradili i několik jednoduchých tipů, co udělat, aby vám baterka ve vašem iPhone, iPad či MacBooku vydržela sloužit déle bez neustálého dobíjení.

  • Vypněte všechny aplikace, které nepoužíváte. Pokud je necháte běžet na pozadí, budou zbytečně odebírat malé množství energie a zkracovat tak výdrž baterie.
  • Pokud je nevyužíváte, vypněte i lokalizační služby, wi-fi či datová připojení. Opět tak ušetříte značnou část energie.
  • Snižte jas displeje. Ten zejména u MacBooků a iPadů dokáže výrazně ovlivnit výdrž baterie. Apple zařízení mají zabudován i Energy Saver – praktickou funkci, která v případě nízké úrovně nabití automaticky omezí některé procesy v zařízení, aby poslední procenta baterky byla využita co nejefektivněji.

Praktický tippokud vaše zařízení plánujete dlouhodoběji skladovat, baterii nabijte na 50 %. Každých několik měsíců ji průběžně dobijte na polovinu. Budete tak mít jistotu, že nepřijde o svoji kapacitu.

Co dělat, když je baterie na pokraji životnosti?

Pokud vám vaše zařízení v menu baterie ukazuje, že její kapacita je pod 85 %, je nejvyšší čas na výměnu. Výhodou je, že nová baterie je poměrně levnou záležitostí. Vašemu iPhonu, iPadu či MacBooku navrátí původní výdrž, kterou měl, když byl nový. Plus, procesor bude schopen pracovat na 100 %. Výměna baterie se tedy rozhodně vyplatí.

Pokud sháníte kvalitní novou baterii do iPhone, iPad, MacBooku či Apple Watch, stačí zavítat do e- shopu FixShop.cz, přes který si ji jednoduše objednáte.

Dnes nejčtenější

.