Zavřít reklamu

Většina uživatelů vlastní Mac s tím, že jej mají jen sami pro sebe, tedy že se o něj s nikým nemusí dělit a půjčovat jej. Rozhodně se ale nejedná o pravidlo, jelikož například v rodině se může nacházet jeden Mac pro všechny uživatele, tak stejně i například ve škole či v práci. Přesně z toho důvodu jsou k dispozici uživatelské účty, které může každý uživatel využít s jistotou bezpečnosti a soukromí. Čas od času se ale můžete ocitnout v situaci, kdy byste potřebovali svůj Mac někomu půjčit jednorázově. K tomu můžete využít speciální účet Host, který je stvořený přesně pro tyto potřeby.

Jak na Macu aktivovat účet pro hosty

Někteří z vás dost možná o účtu Host na Macu, popřípadě i na klasickém počítači, nikdy neslyšeli. Pro upřesnění se tedy jedná o speciální účet, který funguje „jednorázově“. Jakmile se tedy k němu uživatel přihlásí, tak na něm může jednoduše a klasickým způsobem pracovat. Po odhlášení tohoto uživatele však dojde ke smazání všech souborů a dat, která uživatel na profilu Host vytvořil. To znamená, že po opětovném přihlášení k uživateli Host budete opět začínat s čistým štítem. Abyste mohli účet Host na Macu využít, tak je nutné provést jeho aktivaci, jelikož ve výchozím nastavení je zakázaný. Toho docílíte následovně:

  • Prvně je nutné, abyste na Macu vlevo nahoře klepnuli na ikonu .
  • Jakmile tak učiníte, tak z menu, které se zobrazí, vyberte Předvolby systému…
  • Následně se otevře nové okno se všemi dostupnými sekcemi pro správu předvoleb.
  • V rámci tohoto okna pak vyhledejte a otevřete sekci s názvem Uživatelé a skupiny.
  • Poté je nutné, abyste v levém dolním rohu klepnuli na zámeček a provedli autorizaci.
  • Jakmile tak učiníte, tak v levé části okna rozklikněte profil uživatele Host.
  • Následně zaškrtněte políčko vedle možnost Povolit hostům přihlášení k počítači.

Pomocí výše uvedeného postupu je tedy možné na vašem Macu aktivovat účet Host, který slouží pro jednorázové přihlášení uživatele. Pokud se k uživateli Host chcete přihlásit, tak stačí, abyste se odhlásili, a poté na přihlašovací stránce tento účet klepnutím vybrali, bez vyplňování hesla. Nastavit si ještě můžete, zdali mohou hosté přistupovat ke sdíleným složkám, a zdali se má omezit přístup ke stránkám pro dospělé. Kromě toho je nutné zmínit, že se k uživateli Host není možné přihlašovat vzdáleně. Zároveň, pokud máte na Macu aktivní FileVault pro šifrování dat, tak uživatel Host může využívat pouze webový prohlížeč Safari. Ještě jednou podotýkám, že po odhlášení uživatele Host dojde ke smazání všech dat, která vytvořil.

Dnes nejčtenější

.