Zavřít reklamu

Bezpečnost a ochrana soukromí je v dnešní době nesmírně důležitá. Pokud patříte mezi uživatele internetu, tak dost pravděpodobně využíváte služby a produkty od největších technologických společností, mezi které patří třeba Apple, Microsoft či Google. V tomto článku se společně podíváme na několik tipů, pomocí kterých si můžete zabezpečit vaše účty, které spadají pod společnost Google, tedy například YouTube, Gmail apod. Vrhněme se přímo na věc.

Aktivujte dvoufázové ověření

Chcete-li být v dnešní době stoprocentně chráněni před zneužitím vašeho účtu, tak je nutné, abyste měli aktivní dvoufázové ověření. Tento typ ověření se skládá ze dvou kroků. Prvním krokem je přihlašovací jméno a heslo, druhým krokem pak nějaký další typ ověření, například pomocí telefonu či speciální aplikace. Díky dvoufázovému ověření si můžete být jistí tím, že i kdyby útočník získal přístup k vašim přihlašovacím údajům, tak se do účtu nedostane, jelikož je nutné přihlášení potvrdit také druhým způsobem. Dvoufázové ověření pro Google účty aktivujete na stránce Zabezpečení, kde sjeďte níže, dále v kategorii Přihlášení do Googlu klepněte na Dvoufázové ověření a nakonec projděte průvodcem.

Výběr povolených zařízení

K vašim Google účtům se samozřejmě můžete přihlásit z vícero zařízení – například iPhonu, iPadu, Macu či jiného telefonu či počítače. Rozhodně je ale nutné zajistit, abyste měli přehled, na jakých zařízeních jste ke Google účtu přihlášeni. Pokud se například přihlásíte na veřejném počítači, tak při neodhlášení riskujete, že se vám někdo dostane do účtu. Pro kontrolu přejděte na stránku Zabezpečení, kde níže v kategorii Vaše zařízení veškerá zařízení najdete. Zde klepněte na možnost Spravovat zařízení. Pokud nějaké nerozpoznáváte, klepněte na něj a zvolte Odhlásit se, popřípadě Tohle zařízení nepoznáváte.

Využívejte silné heslo

I přesto, že jste prostřednictvím dvoufázového ověření chráněni proti odcizení účtu i v případě, že někdo zjistí vaše přihlašovací údaje, tak byste rozhodně měli zamezit, aby k tomu vůbec mohlo dojít. To znamená, že je rozhodně důležité mít nastavené pořádně silné heslo. Takové silné heslo by mělo mít alespoň 8 znaků a skládat by se mělo z malých a velkých písmen, číslic a speciálních symbolů. Tak zajistíte, že se útočníkovi nepodaří vaše heslo prolomit. Pro změnu hesla přejděte na stránku Osobní údaje, kde sjeďte níže ke kategorii Heslo. Zde stačí na to stávající klepnout, přihlásit se a provést změnu.

Kontrola aplikací s přístupem k účtu

Všemožné aplikace a ostatní služby mohou se společností Google spolupracovat. Díky tomu se můžete k ostatním aplikacím a službám jednoduše přihlašovat s tím, že získají přístup k určitým datům, což samozřejmě prvně musíte povolit. Stejně jako v případě zařízení, na kterých jste přihlášeni, je nutné kontrolovat také aplikace a služby s přístupem k vašemu účtu, aby nedošlo k úniku dat či odcizení účtu. Toho docílíte tak, že přejdete na stránku Zabezpečení, a poté sjedete níže ke kategorii Aplikace třetích stran s přístupem k účtu, kde klepněte na Spravovat přístup třetích stran. Zobrazí se vám přehled veškerých aplikací a služeb, které mají přístup k vašemu účtu. Chcete-li přístup u některé aplikace či služby odebrat, tak na ni klepněte a stiskněte Odebrat přístup.

Nenaleťte na podvody

Posledním tipem je, abyste nenaletěli na různé podvody. Úplně nejčastěji se stává, že vám různé podvody mohou přijít do e-mailové schránky. Ve zprávách vás útočníci mohou žádat o to, abyste se někam přihlásili, popřípadě abyste provedli určité kroky. Vždy si v takovém případě pečlivě zkontrolujte, že se jedná o e-mail, který přichází z domény google.com, popřípadě youtube.com apod. Útočníci využívají nepozornost lidí a vytváří si například domény youtubb.com apod., ze kterých následně falešné e-maily posílají. Zároveň berte v potaz, že po vás Google rozhodně nikdy nebude chtít vaše heslo, dokonce ani žádné další údaje. Jen tak tedy nikam nic nezadávejte a buďte obezřetní.

google zabezpečení účtu tipy

Dnes nejčtenější

.