Zavřít reklamu

Od první letošní Apple Keynote uběhly již téměř dva týdny. Celou tu dobu se na našem magazínu věnujeme novým produktům, se kterými jablečná společnost přišla. Jen pro připomenutí došlo k představení zeleného iPhonu 13 (mini) a 13 Pro (Max), dále iPhonu SE 3. generace a iPadu Air 5. generace. Zlatým hřebem večera se stal extrémně výkonný Mac Studio, společně s monitorem Apple Studio Display. V tomto článku se budeme věnovat právě novému monitoru a řekněme si o něm 7 věcí, které jste možná nevěděli.

Přední kamera, reproduktory a mikrofony

Když si koupíte obyčejný monitor, tak počítáte s tím, že bude disponovat tak maximálně reproduktory. Apple Studio Display však nabízí kromě skvělých reproduktorů také mikrofony a přední kameru. Co se týče reproduktorů, tak těch je k dispozici hned šest a mají perfektní kvalitu. Naprosto skvělé jsou také celkově tři studiové mikrofony a těšit se můžete i na 12 MP přední kameru, která je ultra-širokoúhlá a nabízí centrování záběru. Na kvalitu kamery si pár uživatelů stěžovalo, nejspíše ale brzo dojde k softwarové opravě.

Má čip Apple Silicon

Ne, opravdu jsme si nespletli Apple Studio Display s Macem Studio. Tento nový monitor totiž doopravdy ve svých útrobách skrývá čip, konkrétně s označením A13 Bionic. Jen pro porovnání, tento čip se nachází v iPhonech 11 (Pro), takže je i v dnešní době stále velmi výkonný. Ptáte se, k čemu tento čip v Apple Studio Display je? Konkrétně slouží ke zpracování zvuků z mikrofonů a k úpravě obrazu z přední kamery v reálném čase. Díky čipu je tak zvuk a obraz ještě lepší.

apple-a13-bionic-fb

Konektivita

Apple Studio Display na svých zádech nabízí celkově čtyři konektory. Jeden z nich je Thunderbolt 3 a jedná se o hlavní konektor, kterým monitor propojíte s vaším Macem. Je důležité zmínit, že tento konektor dokáže MacBook nabíjet až 96 W, takže po připojení monitoru rozhodně nepřijdete o konektor, kterým počítač nabíjíte. Zbylé tři konektory jsou pak klasické USB-C o maximální rychlosti 10 Gb/s. Tyto konektory slouží k připojení externích disků a dalšího příslušenství. Apple Studio Display připojíte k jakémukoliv Macu, který disponuje konektorem Thunderbolt 3 – jedná se tedy i o počítače s procesory Intel. Kromě toho jej propojíte také s iPadem Pro či iPadem Air 5. generace.

Apple Studio Display

Na Windows vám nebude fungovat

Napadlo vás, že byste mohli Apple Studio Display využívat s počítačem, který má Windows? Tak nějak na to můžete zapomenout. Tento monitor totiž nemá HDMI, což je jednoduše problém. A nepomůže vám bohužel ani obyčejný USB-C konektor. Muselo by se jednat o konektor Thunderbolt 3 nebo novější, které byste však na klasických počítačích s Windows hledali marně. Bude tedy třeba se podívat po jiném monitoru.

Nemá HDR

Jestliže často pracujete například s fotografiemi nebo videem, tak vám rozhodně neuniklo, že Apple Studio Display nemá HDR a nabízí pouze SDR. V případě potřeby podpory HDR je nutné si pořídit dražší Apple Pro Display XDR, popřípadě 14″ či 16″ MacBook Pro (2021), který taktéž disponuje XDR displejem. Co se týče maximálního jasu, tak Apple Studio Display dosahuje maximálně 600 nitů, zatímco Pro Display XDR, společně s 14″ a 16″ MacBookem Pro (2021), až 1600 nitů, což je obrovský rozdíl.

Studio Display

3 typy stojanů

Apple Studio Display si můžete pořídit s jedním ze tří stojanů. V základu je k dispozici klasický stojan, u kterého si můžete zvolit pouze náklon, nikoliv výšku. Pokud si připlatíte 12 tisíc korun, tak získáte stojan, který nabízí kromě nastavitelného náklonu také nastavitelnou výšku. Ani u tohoto stojanu však nemůžete monitor otočit na výšku. Poslední variantou není stojan, ale adaptér držáku VESA, díky kterému můžete Apple Studio Display připojit k jakémukoliv VESA držáku, což mnoho jedinců zajisté využije.

studio display stojany

Má levnějšího bratříčka

V případě, že se vám zda 43 tisíc korun za základní Apple Studio Display mnoho, tak věřte, že existuje levnější alternativa, a to v podobě 27″ monitoru LG UltraFine 27MD5KL. Mnoho jedinců uvádí, že Apple Studio Display využívá stejný panel jako tento monitor od LG, určité odlišnosti ale najdete. Zmínit můžeme například to, že LG monitor má o 100 nitů nižší maximální jas a v základu nabízí antireflexní povrch displeje. Stejně jako Apple Studio Display má čtyři konektory, a to jeden Thunderbolt a tři USB-C. K dispozici má však pouze dva reproduktory namísto šesti od Apple Studio Display. Nechybí přední kamera a mikrofony, které ale nemají takovou kvalitu. Odlišný je samozřejmě také design, kvůli kterému by mnoho uživatelů mohlo sáhnout raději právě po Apple Studio Display. 27″ LG UltraFine 27MD5KL vychází zhruba na 35 tisíc korun.

27″ Apple Studio Display koupíte zde
27″ LG UltraFine 27MD5KL koupíte zde

Dnes nejčtenější

.