Zavřít reklamu

Od první letošní Apple Keynote uběhl již více než týden. Jen pro připomenutí jsme se dočkali představení nových zelených variant iPhonu 13 (mini) a 13 Pro (Max), dále iPhonu SE 3. generace a iPadu Air 5. generace – tyto tři produkty nejsou tak úplně zajímavé. Na konec prezentace si však pro nás Apple přichystal představení nabušeného počítače Mac Studio, společně s monitorem Apple Studio Display. Co se týče Macu Studio, tak už všichni víme, že disponuje čipem M1 Ultra, a že se jedná o většího a výkonnějšího bratříčka Macu mini. Existuje ale několik skrytých věcí, o kterých v případě Macu Studio nejspíše nevíte. Pojďme se v tomto článku podívat na 7 z nich.

Mac Studio koupíte zde

Přední konektory

Po stránce konektivity nabízí Mac Studio nejvíce konektorů z aktuálně nabízených počítačů – tedy vyjma nepřenosného Macu Pro. Na zadní straně se nachází čtveřice Thunderbolt 4 konektorů, dále 10Gbit Ethernet, dva USB-A, jeden HDMI a jeden 3,5mm sluchátkový jack. Tím to ale nekončí, jelikož oproti Macu mini nabízí Mac Studio ještě konektory vepředu – jejich specifikace se ale liší podle zvolené konfigurace. Pokud zakoupíte Mac Studio s čipem M1 Max, získáte dva USB-C konektory (až 10 Gb/s) a slot na SDXC kartu, pokud si však zakoupíte Mac Studio s čipem M1 Ultra, tak získáte dva Thunderbolt 4 konektory (až 40 Gb/s) a slot na SDXC kartu.

Podpora externích monitorů

Mac Studio je opravdová bestie, o čemž svědčí nejen výkon sám o sobě, ale také možnosti připojení externích monitorů. Těžko říct, zdali to někdy budete potřebovat, ale k Macu Studio můžete připojit až čtyři Pro Display XDR či jiné podobné monitory, a to s rozlišením 6K při 60 Hz. Tyto čtyři monitory připojíte skrze Thunderbolt 4 konektory. K tomu pak můžete přidat ještě jeden monitor s rozlišením 4K při 60 Hz, který připojíte skrze HDMI na zadní straně. Jen pro zajímavost z těchto údajů vyplývá, že byste byli na jeden Mac Studio schopni připojit až 44 monitorů s rozlišením 1080p – třeba to někdy někdo vyzkouší.

mpv-shot0374

Pouze HDMI 2.0

Na předchozí stránce jsem se zmínil o konektoru HDMI, který se nachází na zadní straně. Bohužel Apple u Macu Studio, stejně jako u 14″ a 16 MacBooku Pro (2021), vsadil pouze na HDMI 2.0, které je omezené pro připojení monitoru s rozlišením 4K při 60 Hz. Aktuálně už je delší dobu k dispozici HDMI 2.1, s pomocí kterého připojíte 4K monitor při 120 Hz, popřípadě až 8K monitor při 60 Hz. Stále ale můžete využít Thunderbolt 4. Naprosto stejně kalifornský gigant „ošidil“ Mac Studio i co se týče bezdrátové konektivity. K dispozici je Bluetooth 5.0 s tím, že od roku 2020 existuje verze 5.2, společně s Wi-Fi 6 s tím, že taktéž od roku 2020 již existuje Wi-Fi 6E.

Má reproduktor!

Mnoho jablečných příznivců by to nejspíše vůbec nenapadlo, ale Mac Studio má reproduktor. Nutno zmínit, že reproduktor je k dispozici i u Macu mini, z vlastní zkušenosti ale mohu potvrdit, že se nejedná o nic extra. U Macu Studio se ale očekává, že bude reproduktor o mnoho kvalitnější. Apple bohužel neuvádí žádné podrobné specifikace o reproduktoru, kterým je Mac Studio osazen. Bohužel se reproduktoru nijak nevěnovali ani zahraniční recenzenti, kteří již mají Mac Studio k dispozici. Nezbude nám tedy nic jiného než počkat, až se tento nový stroj objeví také v naší redakci. Neočekává se však, že tento integrovaný reproduktor budou uživatele nějak extra využívat, popřípadě že by od něj očekávali bůhvíco – je ale rozhodně lepší ho mít, než nemít.

Náhrada 27″ iMacu?

Jak se říká, něco nové přichází a něco staré jednoduše odchází. Naprosto stejně tomu bylo i po představení Macu Studio. Konkrétně Apple ze stránek kompletně odstranil 27″ iMac, který ještě jako jeden z mála disponoval procesorem Intel. Dlouhou dobu byl tento větší iMac k dispozici po boku přepracované 24″ varianty s čipem Apple Silicon. Pokud byste se pokusili přesunout se ručně na URL 27″ iMacu, tak vás stránka automaticky přesměruje na 24″ model. Bohužel to prozatím vypadá, že se tedy většího iMacu nedočkáme, dokonce se objevují teorie o tom, že náhradou za 27″ iMac je právě Mac Studio, společně s monitorem Apple Studio Display. Nutno ale zmínit, že za tuto dvojici produktů zaplatíte větší obnos peněz – navíc musíte zakoupit ještě klávesnici a myš, popřípadě trackpad. Na druhou stranu však získáte nesrovnatelně větší výkon. Tato teorie je každopádně podpořena tím, že i samotný Apple při prezentaci Mac Studio srovnával s 27″ iMacem.

Dvojnásobný počet Media Engine

V úvodu jsem se zmínil o tom, že si Mac Studio můžete nakonfigurovat s čipem M1 Ultra. Tento v současné době nejvýkonnější čip od Applu vznikl tak, že došlo ke spojení dvou čipů M1 Max. I přesto se ale čip M1 Ultra v systému tváří jako jeden čip, což je důležitý poznatek. Čipy jsou navíc k sobě spojené přímo, tudíž se nejedná o klasický počítač se dvěma procesory, které jsou umístěné na odlišných místech základní desky – takto to je u klasických počítačů. Ve skutečnosti lze ale informace o výkonu M1 Ultra získat tak, že jednoduše vezmete určitou konfiguraci čipu M1 Max a veškeré údaje vynásobíte dvěma. Z toho vyplývá, že kromě dvojnásobného počtu jader CPU a GPU získáváme s M1 Ultra také dvojitý počet Media Enginů. Konkrétně se můžete těšit na dva enginy pro dekódování, čtyři enginy pro enkódování a čtyři enginy pro dekódování a enkódování ProRes.

mpv-shot0283

Skvělý poměr cena – výkon

Když Apple před rokem a půl přišel s vůbec prvním jablečným počítačem s čipem Apple Silicon, konkrétně s označením M1, tak svým výkonem mnohým odpůrcům vytřel zrak. O to větší překvapení pak přišlo, když se Apple zmínil o cenách těchto strojů, které jsou právě vzhledem k výkonu opravdu nízké. A tuto cestu neskutečného výkonu za zlomek ceny si Apple razí i nadále se všemi ostatními zařízeními, včetně Macu Studio. Pojďme si například srovnat základní Mac Pro, který vychází na 165 tisíc korun, s Macem Studio, který lze nakonfigurovat na stejnou (a ještě vyšší částku). Zatímco u Macu Pro získáte za 3.5 GHz (TB až 4.0 GHz) 8jádrový Intel Xeon W, 32 GB RAM, grafiku Radeon Pro W5500X s 8 GB GDDR6 a 512 GB SSD, tak v případě Macu Studio si můžete nakonfigurovat čip M1 Ultra s 20jádrovým CPU, 64jádrovým GPU a 32jádrovým Neural Enginem (nejvyšší konfigurace), společně se 128 GB paměti a 1 TB SSD s tím, že tedy zaplatíte o 5 tisíc korun více, tj. 170 tisíc korun. Rozdíl je opravdu neskutečný, navíc k tomu když se zamyslíte nad tím, jak malý Mac Studio v porovnání s Macem Pro je. Apple na konferenci potvrdil, že Mac Pro s Apple Silicon přijde již brzy, nejspíše na WWDC22, takže se rozhodně máme na co těšit.

mac pro konfigurace
mac studio konfigurace

Dnes nejčtenější

.