Zavřít reklamu

Nové iPady Air 5 se sice začnou oficiálně prodávat až od pátečního rána, Apple je však jako již tradičně rozpůjčoval celé řadě zahraničních youtuberů a médií, díky čemuž si tak můžeme udělat alespoň malý obrázek o novinkách již nyní. A nutno podotknout, že je o co stát. V prvních testech totiž obstál iPad Air 5 na výbornou. 

Začneme recenzí Federica Viticciho z portálu MacStories. Ten se nechal konkrétně slyšet, že je nový iPad Air zřejmě nejuniverzálnějším iPadem, který v současnosti Apple nabízí. Je totiž lehký, příjemně velký a zároveň brutálně výkonný. Ano, neposkytuje tak luxusní displej jako 12,9” iPad Pro se svou Liquid Retinou XDR nebo tak kompaktní rozměry jako iPad mini, ale v obou těchto aspektech je přesto iPad Air velmi silný. Když k nim navíc člověk přičte podporu 5G, rychlejší USB-C či vylepšenou přední kameru s podporou Center Stage, dostává svět neobyčejně univerzální zařízení, které dokonale navazuje na svého předchůdce z roku 2020. 

podobný názor na novinku má i Dan Seifert z The Verge, který však jedním dechem dodává, že kvůli nízkému základnímu úložišti bohužel za dokonalou označit nelze. 64 GB v základu je dle jeho slov na dnešní dobu a hlavně pak zařízení tohoto typu zkrátka málo a příplatek 4500 Kč za 256 GB model je zase poměrně dost vysoký – tím spíš, když iPad Pro v 11” je k dostání už “jen” za další 2000 Kč navíc. U další generace by si tedy měl dle recenzenta základní úložiště Apple lépe rozmyslet a nasadit alespoň 128 GB, u řady Pro pak zase alespoň 256 GB kvůli odlišení. 

Spokojený je s novinkou i Edgadget, byť jí také pár věcí vyčítá. Tou první je fotoaparát s podporou Center Stage, který je sice o poznání lepší než jeho předešlá generace, nicméně jelikož je čočka umístěna v levé straně modulu a nikoliv ve středu, zejména při videohovorech přes iPad položený na boku můžete být snímání z poměrně nešťastného úhlu. Jako daleko větší neduh však vnímá Edgadget u novinky její softwarovou omezenost ve formě operačního systému iPadOS. Přestože tablet disponuje parádním výkonem, kvůli iPadOS jej uživatel zkrátka není schopen využít na maximum, což je extrémní škoda. Přitom MacBook Air, který lze ve slevových akcích sehnat za cenu blížící se 256 GB variantě iPadu Air je osazen stejným čipem, avšak díky jinému operačnímu systému jej lze využít daleko lépe. Snad se tedy v tomto směru Apple poučí. 

Podívejte se i na první videorozbory novinky: 

Dnes nejčtenější

.