Zavřít reklamu

Svět se neustále mění a ten technologický ještě několikanásobně rychleji. Zatímco ještě před pár lety jsme využívali telefony k volání a psaní zpráv, tak v současné chvíli už se jedná o nesmírně komplexní a chytrá zařízení, která zvládnou prakticky všechno. Od volání a psaní, přes navigování a chatování, až po zapisování poznámek či připomínek – a mnoho dalšího. Výrobce veškeré své produkty musí nějakým způsobem prezentovat a poskytnout k prodeji. Nejlépe toho docílí využitím vlastní webové stránky, které se samozřejmě postupem času taktéž neustále mění a modernizují – potvrzuje nám to například hlavní stránka jablečné společnosti apple.com.

Podívejte se, jak vypadala stránka Applu v minulosti

Co se týče Applu, tak jeho webové stránky se za posledních několik let opravdu výrazně změnily. Doménu apple.com si společnost Apple zaregistrovala již v roce 1987 s tím, že první dochovaný snímek obrazovky webu pochází z roku 1994. V roce 1998 už se na přepracované hlavní stránce nacházela prezentace legendárního iMacu G3, ke kterému se Apple u současných iMaců tak nějak vrátil, tedy co se barev týče. O další rok později se pak na stránkách Applu nacházela prezentace laptopu iBook a v roce 2000 došlo k dalšímu výraznějšímu přepracování, kdy se v horní části webu poprvé objevila navigační lišta. Jakýsi nádech současného designu získal web apple.com v roce 2005, kdy na něm kalifornský gigant představoval iPod Nano, a o dva roky později vůbec první iPhone. Svou moderní podobu, jak ji známe dnes, získala hlavní stránka Applu někdy v roce 2015. Pokud byste se chtěli vrátit o několik (desítek) desítek let a podívat se, jak v některých letech web apple.com vypadal, tak postupujte následovně:

  • Prvně je nutné, abyste se na Macu přesunuli na tento odkaz, který vás přesune na Wayback Machine.
  • Jakmile tak učiníte, tak do textového pole zadejte apple.com.
  • Následně, po vyplnění, stiskněte na klávesnici tlačítko Enter.
  • Tímto se vám zobrazí časová osa s vytvořenými záznamy stránky apple.com.
  • Jednoduše se tak klepnutím přesuňte v časové ose tam, kam se chcete vrátit.
  • Poté níže v kalendáři najeďte kurzorem přímo na datum, ke kterému chcete stránku zobrazit.
  • Nakonec už si jen klepnutím vyberte čas, ke kterému chcete stránku zobrazit.
  • Klepnutím na čas se rázem přesunete na starší verzi webu apple.com.

Pomocí výše uvedeného postupu tedy můžete jednoduše zavzpomínat na to, jak vypadaly stránky apple.com v minulosti. Vůbec první dostupný záznam stránky apple.com v rámci Wayback Machine je z roku 1996, konkrétně z 22. října. Postupně, jak se Apple stával větším, tak se na stránku upoutávalo více pozornosti, takže je záznamů k dispozici více. Berte ale na vědomí, že prohlížení starých verzí webových stránek skrze Wayback Machine může být velmi pomalé, takže musíte být trpěliví. Zároveň některé záznamy nemusí být kompletní – buď mohou chybět některé stránky, popřípadě obrázky, texty apod. Nástroj Wayback Machine můžete samozřejmě využít také k zobrazení starších verzí jakýchkoliv jiných webových stránek – jablíčkáře by mohla zajímat česká mutace v podobě apple.cz anebo úplně jiné stránky, které nemají s Applem nic společného.

Dnes nejčtenější

.