Zavřít reklamu

Před několika dny jsme se dočkali vydání nových aktualizací operačních systémů od Applu. Konkrétně kalifornský gigant mezi uživatele vypustil iOS a iPadOS 15.4, po boku s macOS 12.3 Monterey, watchOS 8.5 a tvOS 15.4. Na našem magazínu se vždy novým aktualizacím věnujeme tak, abyste mezi prvními věděli o všech novinkách a mohli je tak ihned začít využívat. Již jsme se společně podívali na novinky v iOS 15.4 a macOS 12.3 Monterey, v tomto článku se zaměříme na novinky z watchOS 8.5 pro Apple Watch.

Oprava Apple Watch přes iPhone

Zařízení od Applu jsou všeobecně považována za velmi spolehlivá. I mistr tesař se ale někdy utne, takže se můžete ocitnout v situaci, kdy některé zařízení od Applu, přestane fungovat. Většinu jablečných zařízení můžete jednoduše opravit doma na koleni – například iPhone či Mac. Co se ale týče Apple Watch, tak zde neexistuje prakticky žádná možnost opravy, a pokud se naskytne vážná chyba, tak musíte navštívit prodejce či servis. Pokud ale své Apple Watch aktualizujete na watchOS 8.5 a následně se s nimi něco stane, tak už nejspíše nebude nutné je nosit do servisu. V takovém případě se na displeji hodinek objeví ikona Apple Watch a iPhonu s tím, že na displeji jablečného telefonu se zobrazí rozhraní pro provedení opravy.

iphone watch obnova recovery

Přidání očkovacího certifikátu do Apple Wallet

V případě, že se chcete prokázat očkovacím certifikátem, tak k tomu potřebujete aplikaci s názvem Tečka. V rámci této aplikace se registrujete s tím, že následně vám budou veškeré certifikáty zobrazeny. Při prokazování tak stačí očkovací certifikát rozkliknout a poskytnout QR kód, který se zobrazí. Co si však budeme nalhávat, tento proces je relativně zbytečně zdlouhavý, jelikož je nutné iPhone odemknout, najít aplikaci, spustit ji a rozkliknout certifikát. Dobrou zprávou ale je, že ve watchOS 8.5, potažmo v iOS 15.4, si můžete nově očkovací certifikát přidat do Zdraví a Apple Wallet. Po přidání tak k němu budete mít jednoduchý přístup, stejně jako ke kartám při placení přes Apple Pay. Jakmile očkovací certifikát přidáte na iPhone do Zdraví a Apple Wallet, tak se automaticky zobrazí i na Apple Watch, kde pak stačí dvakrát stisknout boční tlačítko a na certifikát klepnout.

Potvrzení nákupů a předplatných z Apple TV

Většina uživatelů veškeré nákupy v rámci App Storu nejspíše provádí z iPhonu, popřípadě z iPadu či Macu. Naprosto stejně ale můžete v App Storu nakupovat také přímo na vaší Apple TV, a to z pohodlí vašeho gauče či postele. Při každém nákupu se samozřejmě musíte určitým způsobem ověřit a s příchodem watchOS 8.5 a tvOS 15.4 se tento proces stal o dost jednodušším. Nově je totiž možné nákup potvrdit přímo z vašeho zápěstí, tedy z Apple Watch, což je opět další krok k většímu pohodlí, jelikož nemusíte hledat iPhone – hodinky máte vždy na ruce.

Apple TV
Jako domácí centrum perfektně poslouží Apple TV.

Nové varianty ciferníků

S příchodem nových verzí watchOS často přichází, kromě ostatních funkcí, také nové ciferníky. V rámci majoritních aktualizací jsou tyto ciferníky často úplně nové, v minoritních aktualizacích pak přichází spíše nové varianty již existujících ciferníků. Co se týče watchOS 8.5, tak jsme se konkrétně dočkali přidání nových barev do ciferníku Barvy. Konkrétně zde Apple přidal barvy, se kterými můžete sladit nejnovější barevné řemínky a obaly na iPhone z jarní kolekce 2022. Nových barev je celkově k dispozici pět.

Vylepšení EKG

Pokud patříte mezi majitele Apple Watch Series 4 a novějších, vyjma modelu SE, tak zajisté víte, že vaše hodinky umí EKG. Jedná se o test, který zaznamenává časování a sílu elektrických signálů vyvolávajících údery srdce. Z EKG je pak možné zjistit informace o případném nepravidelném rytmu či o fibrilaci síní, což je nejčastější porucha arytmie srdce. Relativně často se ve světě Applu objevují informace o tom, že jablečné hodinky zachránily další život – občas je to díky detekce pádu a občas právě díky EKG. Dobrou zprávou je, že ve watchOS 8.5 došlo k velkému vylepšení EKG, které je nyní ještě přesnější. Prozatím je ale tohle vylepšení bohužel k dispozici jen v některých státech, v Česku nikoliv. Třeba se brzy dočkáme.

Dnes nejčtenější

.