Zavřít reklamu

Jak se bránit proti hackerům je především v dnešní době téma, kterému by se mělo věnovat mnoho pozornosti. Pokud patříte mezi naše čtenáře, tak jste si zajisté před pár dny všimli článku, ve kterém jsme se společně věnovali 10 tipům pro PC a Mac, s pomocí kterých se můžete bránit proti hackerům. Vzhledem k úspěchu tohoto článku jsme se rozhodli, že jej ještě rozšíříme, a to o celkově 10 tipů pro iPhone, pomocí kterých se můžete proti hackerům bránit. Hned na začátek je nutné zmínit, že tyto tipy jsou spíše obecné a určené pro zvýšení ochrany – rozhodně se při jejich využití nestanete imunními proti hackerům. Samozřejmě, pokud vás bude mermomocí chtít hacknout nějaký profík, tak vás určitě hackne, ale když se bude jednat o amatéra nebo bota, tak tyto tipy určitě dokáží zabránit zbytečným problémům.

Zkontrolujte si přístup k čidlům, datům apod.

Pokaždé, když si na váš iPhone stáhnete nějakou novou aplikaci, tak se vám po prvním spuštění zobrazí hromada dialogových oken, ve kterých (ne)musíte aplikaci povolit přístup k různým čidlům, datům, službám apod. Ve většině případech vše automaticky povolíme, nejedná se ale o ideální řešení, jelikož tak aplikaci můžete povolit přístup k datům, která nepotřebuje. Rozhodně tedy doporučuji, abyste si alespoň čas od času zkontrolovali přístup aplikací k čidlům, datům, službám apod. Stačí přejít do Nastavení → Soukromí, kde si rozklikněte příslušnou sekci, a poté níže v seznamu aplikací jednotlivé aplikace zkontrolujte a případně jim přístup zakažte. Po zakázání můžete mít 100% jistotu toho, že aplikace přístup ke konkrétnímu čidlu, datům apod. mít nebude.

Nepřidávejte kalendáře z cizích stránek

Je to několik let nazpátek, co se na internetu začal objevovat vir, který fungoval díky nativní aplikace Kalendář. Jak jistě většina z vás ví, tak si do nativního Kalendáře můžete přidat různé kalendáře – například sdílené, dále z jiných internetových účtů anebo přímo z internetu. A právě u kalendářů z internetu může vzniknout problém, jelikož se můžete stát obětí podvodu a do iPhonu si přidat takový kalendář, který funguje jako vir a zobrazuje vám různé odkazy na podvodné stránky apod. Pokud tedy kalendář na internetu nemáte 100% ověřený, tak ho za žádnou cenu nepřidávejte. A pokud už jste ho přidali, tak níže přikládám odkaz, pomocí kterého můžete škodlivý kalendář z iPhonu jednoduše odstranit.

Pravidelně aktualizujte iOS

Chcete-li mít jistotu toho, že budete při používání vašeho iPhonu v naprostém bezpečí, tak je nutné, abyste pravidelně aktualizovali iOS. Apple vydává aktualizace systému oproti konkurenci relativně často. V rámci těchto aktualizací nedochází pouze k přidávání nových funkcí, nýbrž také k opravě různých bezpečnostních chyb, které mohou vytvářet riziko zneužití. Když se nějaká bezpečnostní chyba v iOS objeví, tak ji Apple zpravidla do několika dnů opraví právě v aktualizaci. Pro vyhledání a stažení aktualizací na iPhonu přejděte do Nastavení → Obecné → Aktualizace softwaru. Zde popřípadě v sekci Automatické aktualizace můžete nastavit také automatické stahování a instalaci aktualizací, což doporučuji.

Využívejte Touch ID či Face ID

I v dnešní době se často setkávám s lidmi, kteří na svém iPhonu nevyužívají Touch ID či Face ID, a dokonce ani kódový zámek. Nejčastěji se jedná o starší lidi, kteří se už bohužel nechtějí učit novým věcem, což je rozhodně škoda, protože o hodně přichází – a hlavně jsou vystaveni obrovskému riziku hacknutí. Pokud na vašem iPhonu nevyužíváte žádnou ochranu před odemčením, tak se rozhodně nejedná o dobrý krok, protože kdokoliv, kdo telefon vezme do ruky, jej může odemknout a zobrazit si veškeré informace, data a vše ostatní, co se v zařízení nachází. Pro nastavení Touch ID či Face ID, popřípadě kódového zámku, přejděte do Nastavení, kde podle typu zařízení rozklikněte Touch ID a kódový zámek nebo Face ID a kódový zámek a proveďte aktivaci. Pro možnost využití Touch ID či Face ID je nutné, abyste měli předem nastavený kódový zámek.

Nevyužívejte antivir

Věděli jste o tom, že na iPhone rozhodně nepotřebujete žádný antivirový program? Dost možná už vám někdo tvrdil opak, berte ale na vědomí, že se jedná o mylnou informaci. Antivir můžete využít například na Macu, kde vám rozhodně může zachránit krk. Na iPhonu však postrádá smysl, a to z jednoduchého důvodu. Veškeré aplikace v iOS totiž běží v rámci tzv. sandboxového (=pískoviště) režimu. To znamená, že každá jedna aplikace může pracovat jen a pouze na svém vlastním písečku a nemůže se dostat do písečku druhé aplikace. To zajišťuje stoprocentní ochranu před tím, aby se nějaký škodlivý kód dostal do jiných aplikací, popřípadě do jádra systému. Veškeré antivirové programy tak pouze běží na pozadí a využívají výkon, popřípadě naopak mohou dělat přesný opak – sbírat vaše data apod., což rozhodně nechcete. Máte-li na iPhonu antivir, tak jej ihned odstraňte.

Zkontrolujte nastavení polohových služeb

Některé aplikace a webové stránky vás mohou při využívání požádat o přístup k vaší poloze. Někdy je to samozřejmě zcela opodstatněné, třeba u navigačních aplikací, mnoho webů a aplikací však může k vaší poloze přistupovat naprosto zbytečně a pouze za cílem sledování. Informace o vaší poloze jsou totiž v digitálním světě nesmírně cenné, a to především kvůli marketingovým účelům – společnost, která data sbírá, pak může přesněji cílit reklamy. Těžit z těchto informací ale může také hacker. Rozhodně tedy nepovolujte automaticky všem aplikacím přístup k vaší poloze. Naopak se snažte tento přístup udělit minimu aplikací. Pokud byste si chtěli zkontrolovat, které aplikace k vaší poloze mohou přistupovat, tak stačí přejít do Nastavení → Soukromí → Polohové služby. Zde rozklikněte jednotlivé aplikace a případně přístup k poloze zamítněte.

VPN zajistí bezpečnost

VPN je zkratka pro virtuální privátní síť a jedná se o naprostý základ pro bezpečné využívání internetu v dnešní době. Když bez aktivního VPN přejdete na nějakou webovou stránku, tak o vás může zjistit různá data – například zařízení, které využíváte, vaši polohu, IP adresu, zájmy, historii vyhledávání a procházení a mnoho dalšího. Všechna tato data jsou samozřejmě soukromá a citlivá, takže je rozhodně nechcete předávat jen tak někomu. Pokud by se tato data dostala třeba do rukou hackera, tak je rozhodně může použít proti vám. Služba VPN se v tomto případě chová jakožto jakýsi prostředník, který všechna zmíněná i nezmíněná data skryje. Před přesunem na web se totiž prvně připojíte k VPN serveru, a až poté dojde k přesměrování na web. Ten tak uvidí zcela anonymní a nic neříkající data pocházející z VPN serveru. Existuje mnoho různých kvalitních VPN služeb a ceny jsou navíc opravdu nízké. Předplatné seženete často za pár desítek korun na měsíc, což se vyplatí.

Neotevírejte podezřelé e-maily, odkazy a další obsah

V dnešní době existuje opravdu nespočet různého obsahu, ke kterému se můžeme dostat snad jediným klepnutím. Občas ale stačí jen malá nepozornost a může být zle. Stačí například otevřít podvodný e-mail, nějakou webovou stránku či odkaz. Z toho vyplývá, že byste rozhodně nikdy neměli otevřít e-mail, stránku či odkaz, která se zdá být jen lehce podezřelá. Způsobů, pomocí kterých vás může v dnešní době kdokoliv hacknout, existuje opravdu nespočet, tudíž musíte být obezřetní. Před tím, než se přesunete na nějakou neznámou webovou stránku, tak si dvakrát zkontrolujte odkaz, ze kterého na ni můžete přejít. Útočníci často využívají nepozornosti obětí, které si nekontrolují znění odkazů a bez váhání klepnou na cokoliv. Kontrolovat byste rozhodně měli také příchozí e-maily, ve kterých mohou útočníci využít phising k tomu, aby získali například údaje k účtům či internetovému bankovnictví. Takové podvodné e-maily jsou často špatně přeložené do češtiny a nedávají smysl, navíc k tomu je nutné zmínit, že například banka po vás rozhodně přes e-mail nikdy nebude vyžadovat heslo či jiné údaje. Tak stejně berte na vědomí, že vám v dnešní době nikdo nedá nic zadarmo, takže různé soutěže, ve kterých jste údajně vyhráli sto kusů iPhone 15 Ultra Pro Max Mini, rozhodně nepovažujte za věrohodné.

Restart může pomoci

Pokaždé, když je nějaký problém, popřípadě když vám něco nefunguje, tak prakticky ze všech stran prvně uslyšíte otázku a už jsi ten telefon restartoval? Je pravdou, že tato otázka může být často vyloženě otravná, berte ale na vědomí, že pouhý restart dokáže pomoci opravdu ve většině případech. Provést ho můžete především tehdy, pokud se vám zdá, že iPhone běží pomalu. Restart totiž dokáže „zabít“ různé škodlivé kódy, které „žijí“ v aktivní paměti. Pokud provedete restart, tak dojde ke smazání tohoto škodlivého kódu z paměti, čímž si můžete pomoci. Kromě toho restart slouží jakožto všeobecná prevence a za sebe mohu doporučit, abyste veškerá zařízení restartovali alespoň jednou týdně.

Nastavte si rychlejší uzamknutí zařízení

Váš iPhone byste za žádných okolností neměli nechávat jen tak někde položený a už vůbec ne odemčený. Stačí totiž chvilka nepozornosti a rázem se telefon může objevit v rukou nějakého útočníka či záškodníka. Pokud je dotyčný zkušený, tak během pár desítek sekund může provést veškeré potřebné postupy pro to, aby vás následně mohl sledovat, popřípadě rovnou hacknout. Jestliže tedy zařízení máte v plánu někde nechat, například z důvodu nabíjení, tak se naučte jej vždy ručně uzamykat. Mnoho uživatelů spoléhá na funkci automatického zamykání – ve výchozím nastavení se ale iPhone zamkne automaticky až po minutě, což je dlouhá doba na to, aby si iPhonu někdo všiml a prstem na něj klepnul. V takovém případě by se vám mohlo hodit nastavit si rychlejší uzamčení, a to na nejnižší možnou hodnotu 30 sekund. To provedete v Nastavení → Zobrazení a jas → Uzamčení.

Dnes nejčtenější

.