Zavřít reklamu

Pokud jste se po úterním představení nového Macu Studio šli podívat na oficiální stránky Applu do jeho technických specifikací a porovnávali jste mezi sebou modely s čipsety M1 Max a M1 Ultra, možná jste si všimli toho, že se od sebe poměrně výrazně liší hmotností. Zatímco první jmenovaný totiž váží dle stránek Applu 2,7 kilogramu, druhý váží 3,6 kila. Co ale za tímto skoro kilovým rozdílem vlastně stojí? 

Odpověď na tuto otázku je ve své podstatě jednoduchá. Mluvčí Applu, který byl osloven portálem The Verge, se nechal konkrétně slyšet, že rozdíl v hmotnosti počítačů je způsoben použitím rozdílných materiálů pro teplovodivé moduly. Zatímco model M1 Max je totiž osazen modulem pro odvod tepla vyrobeným z hliníku, Mac s čipsetem M1 Ultra je kvůli potřebě kvalitnějšího odvodu tepla osazen modulem vyrobeným z mědi. A přestože jsou tvarově i zpracováním oba teplovodivé moduly naprosto stejné, vzhledem k rozdílnému materiálu pro jejich výrobu se logicky jejich hmotnost rozchází. 

Měď je sice oproti hliníku těžší, kvůli svým skvělým teplovodivým vlastnostem, kdy dokáže přebytkové teplo lépe pohltit a odvést, je však v profesionálních sestavách před hliníkem upřednostňována. A jelikož dva spojené M1 Max v jeden M1 Ultra z logiky věci musí “topit” zhruba dvakrát víc než jeden, Applu tak nezbylo nic jiného než nadbytečné teplo vyřešit tímto způsobem. 

Dnes nejčtenější

.