Zavřít reklamu

Přestože včera představený Apple Studio Display podporuje celou řadu Maců počínaje MacBooky Pro z roku 2016, na poli tabletů to žádná sláva není. Z těchnických specifikací displeje totiž vyplývá, že nenabízí podporu jak pro iPad Air 4 z roku 2020, tak ani pro loni na podzim představený iPad mini 6. Důvod je přitom vcelku prostý. 

Ačkoliv od sebe iPad Air 4 a mini 6 dělí zhruba rok a čtvrt, z hlediska portové výbavy se obě zařízení shodují a to konkrétně rozhraním USB 3.1 Gen 1. A právě v tom je ve výsledku zakopaný pes. USB 3.1 Gen 1 totiž nabízí jen 4K při 30 Hz, což je poměrně výrazně pod nativními možnostmi Studio Displaye – ten totiž běží v 5K a 60Hz. Aby tedy bylo možné displej využívat dle oficiálních technických specifikací výrobce, je třeba k němu připojovat jen zařízení s USB 3.1 Gen 2, což jsou právě MacBooky, ale třeba i loňské iPady Pro spolu s letošními iPady Air. Ten totiž dostal dle slov Applu do vínku dvakrát rychlejší USB-C rozhraní, což specifikacím USB 3.1 Gen 2 odpovídá. 

Ačkoliv samozřejmě v tuto chvíli nelze říci, zda iPady s USB 3.1 Gen 1 nepoběží po propojení s Apple Studio Displayem alespoň v režimu 4K/30Hz, vzhledem k tomu, je poměrně pravděpodobné, že se tak nestane a to kvůli snaze Applu zamezit jakýmkoliv možným fámám o špatné funkčnosti vycházejícím z neznalosti podporovaných zařízeních. Pravdou nicméně je, že iPady nejsou stejně ve výsledku hlavními zařízeními, která budou se Studio Displayem fungovat, takže ve výsledku jejich omezenost z hlediska propojení vadit příliš nemusí. 

Dnes nejčtenější

.