Zavřít reklamu

Cenzura ruských médií v posledních několika dnech kvůli jeho invazi na Ukrajinu prudce sílí, s čímž však evidentně mnozí Rusové nesouhlasí. Vyplývá to alespoň z ukazatelů stahovaných aplikací v App Store a Google Play, které má k dispozici analytická společnost AppFigures. Co konkrétního vypovídají? 

Z dat AppFigures je zcela evidentní, že od začátku konfliktu na Ukrajině prudce vzrostlo stahování VPN aplikací na území Rusko a částečně i na Ukrajině. V Rusku vystřelila stažení VPN aplikací o neuvěřitelných 1200 %, což v řeči konkrétních čísel znamená například to, že 1. března stáhli Rusové zhruba půl milionu VPN aplikací, zatímco denní průměr v předešlém měsíci byl pouhých 10 000 stažení. Jedná se tedy o skutečně brutální skok, který je však vzhledem k blokaci celé řady objektivních médií tamním cenzurním úřadem vynucený. Právě přes VPN se totiž k těmto webům připojit lze, jelikož většina je blokována “jen” na území Ruska. 

Jelikož se v současnosti nezdá, že by se měla situace na Ukrajině, která je Rusy již téměř dva týdny obléhána, v brzké době měla razantně zlepšit, je takřka 100% jisté, že obliba VPN aplikací v Rusku hned tak neustane, ba právě naopak. Kvůli pátečním blokacím Facebooku a Twitteru v zemi po něm pravděpodobně sáhnou další a další Rusové, jelikož se přeci jen stále jedná o jedny z nejoblíbenějších sociálních sítí na světě. 

Dnes nejčtenější

.