Zavřít reklamu

Rusko se chce odpojit od světového internetu – takto zní jedna z posledních zpráv, která vzešla od Ruské federace. Jedná se samozřejmě o čin, pro který se Rusko rozhodlo z důvodu války na Ukrajině, potažmo „speciální vojenské operace“, jak uvádí. Hned na začátek je nutné zmínit, že v této zemi nedojde ke kompletnímu odstřižení od internetu. To by samozřejmě nedávalo smysl, jelikož ruská propaganda se mimo jiné šíří i přes něj. Ruský internet však bude veškerý internet, který zde bude k dispozici – na žádné další stránky ze zahraničních domén se obyvatelé jednoduše nepodívají.

O této zprávě informovalo běloruské nezávislé médium Nexta, které získalo přístup k dokumentům, které byly vydány ruským ministerstvem pro digitalizaci a média. V těchto dokumentech je přímo uvedeno, že od 11. března budou v Rusku k dispozici pouze webové stránky umístěné na doménách s koncovkou .ru. Jestliže se obyvatelé pokusí navštívit webovou stránku s jinou zahraniční doménovou koncovkou, tak se jim to nepovede. Součástí tohoto dokumentu, který byl vydán zmíněným ministerstvem, je několik bodů, které musí všichni majitelé webových stránek v Rusku provést. Dokument je samozřejmě v ruštině, každopádně níže najdete výpis toho nejdůležitějšího:

  • Všichni majitelé stránek musí začít používat servery DNS umístěné na území Ruské federace.
  • Pokud majitelé stránek využívají zahraniční hostingy, tak veškeré veřejné zdroje na něm musí přesunout na ruský hosting.
  • Jestliže mají majitele stránek umístěné veřejné zdroje na stránkách s jinou koncovkou než .ru, tak je zde musí převést.
  • Provedení všech těchto opatření musí majitelé stránek nahlásit dopisem nejpozději do 15. března ruskému ministerstvu spravedlnosti.

Rusko se tedy neustále snaží čím dál tím více zajistit, aby jeho obyvatelé neměli přístup k západním informacím, které jsou od těch ruských diametrálně odlišné, o čemž jsme přesvědčováni dnes a denně. Zakázaní světového internetu je pouze jeden z mála kroků, které Rusko provedlo a nejspíše ještě provede. V posledních dnech jsme byli například svědky toho, jak Ruská federace zakázala Facebook, YouTube, Twitter a dokonce i TikTok. Zakázáním světového internetu tak dojde k ještě většímu opatření „bubliny“, ve které se ruští obyvatelé nachází. Bohužel, mnoho obyvatel většinu těchto kroků schvaluje, což je ale všeobecně známé. Co si však budeme nalhávat, pokud se obyvatel Ruska bude chtít dostat k pravdivým informacím ze západu, tak si rozhodně cestu najde – stačí využít jednu z VPN služeb, které jsou zde na vzestupu, konkrétně až o neskutečných 1200 %. Otázkou však zůstává, jak to do budoucna s VPN v Rusku bude.

Od začátku války na Ukrajině se Rusko musí mimo jiné vypořádávat s nespočtem útoků hackerů, kteří se snaží proti této zemi bojovat a obyčejným obyvatelům zprostředkovat pravdivé informace k prozření. Za mnohými těmito útoky stojí světoznámá skupina Anonymous, která Rusku vyhlásila kybernetickou válku. Anonymous se například podařilo tzv. „shodit“ některé důležité ruské stránky, dále pustit do hlavního vysílání reálné záběry z války či odstavit špionážní satelity – zkrátka jedna trefa do černého za druhou. Odstavení světového internetu se dotkne celkově 85 % všech obyvatel Ruska, tedy zhruba 122 milionů lidí, kteří jej aktivně využívají.

ruský internet

Dnes nejčtenější

.