Zavřít reklamu

Již za necelý týden tu máme první Apple Keynote letošního roku. Pokud se na ní těšíte stejně jako my, ale nevíte, co vše by se na ní mohlo objevit, přinášíme vám 7 věcí, které by nám v souvislosti s ní dávaly smysl a minimálně 4 věci, které dle nás na ní Apple velmi pravděpodobně představí. Do komentářů pod tímto článkem nám pak klidně napište, co od Keynote očekáváte vy a co je podle vás naopak holé sci-fi.

iPhone SE 3

Jestli lze představení nějakého produktu příští týden označit víceméně za hotovou věc, pak je to právě příchod iPhonu SE 3. generace. Právě on má být totiž ve výsledku hlavní hvězdou večera a to i přesto, že toho příliš zajímavého nenabídne. Spokojit se totiž má jak se starým designem á la iPhone 8, tak i se stejným displejem, fotoaparátem či reproduktory. Jediným větším upgradem má být nasazení podpory 5G sítí, které se však ve světě zatím spíše zabydlují než že by je bylo možné označit za rozšířené, přičemž se počítá i s nasazením výkonnějšího procesoru. Jednat by se mělo konkrétně o Apple A15 Bionic, který tepe taktéž v iPhonech 13 (Pro) představených loni na podzim. A jelikož bude mít oproti nim iPhone SE o poznání horší displej, je poměrně pravděpodobné, že se alespon v benchmarkových měřeních stane nejvýkonnějším iPhonem současnosti, jelikož bude spolupracovat s displejem méně náročným na výpočetní výkon.

iPad Air 5

Druhým produktem s vysokou mírou pravděpodobnosti představení je nová generace iPadu Air. I ta má nicméně nabízet jen minoritní vylepšení, kvůli čemuž příliš zajímavá nebude. Apple jí tak vydá de facto jen proto, aby udržel krok se zbytkem své produktové řady, což je trochu škoda. Co se týče vylepšení, které novinka dostane, samozřejmostí má být čipset Apple A15 Bionic doplněný o lepší přední fotoaparát s podporou Center Stage, díky kterému budou uživatelé při videohovorech udržování zařízením automaticky v obraze. Přední kamerka totiž bude ultraširokoúhlá, byť bude při videohovorech fungovat de facto jako širokoúhlá a tím pádem bude mít k dispozici manévrovací prostor pro pohyb výseče záběru. Bohužel, tyto dvě vychytávky jsou zároveň zřejmě tím jediným větším upgradem, který je pro iPady Air v plánu. Vše ostatní včetně designu má zůstat při starém.

13″ MacBook Pro

V souvislosti s první jarní Keynote se taktéž hojně hovoří o příchodu nové základní verze MacBooku Pro s 13″ displejem. Ačkoliv se v minulosti hovořilo nahlas o tom, že by u něj měl Apple nasadit design použitý u MacBooků Pro 14″ a 16″ z podzimu loňského roku, nynější zprávy tato tvrzení popírají s tím, že má MacBook vypadat stejně jako modely z dřívějška – tedy jinými slovy bude i nadále disponovat zaobleními, poměrně širokými rámečky kolem displeje či ikonickým nápisem MacBook Pro pod displejem. Dočkat se u něj ale máme nasazení nové verze základního čipu rodiny Apple Silicon konkrétně v podobě Apple M2. Ta má být nicméně oproti M1 z roku 2020 jen malým krůčkem vpřed, jelikož má nabízet stejný počet CPU jader jako M1, avšak v případě GPU nabídne zřejmě o dvě jádra víc. Obecně se ale dá říci, že službu udělá pravděpodobně velmi podobnou jako stroje z dřívějška a pro profíky bude tedy dávat i nadále smysl jen 14″ či 16″ MacBook Pro.

Jarní kolekce příslušenství

Dorazí-li nové hardwary, dorazí i příslušenství k nim. Tak přesně na tuto rovnici se může svět příští týden spolehnout, jelikož jí Apple využívá dlouhodobě. Nebude se však jednat jen o příslušenství pro novinky, nýbrž i pro příslušenství, které je určeno pro stávající produktové řady Apple produktů. Jaro totiž klepe na dveře, což pro Apple znamená jediné – brzké odhalení jarní kolekce svého příslušenství, která zpravidla hraje veselými jarními a mnohdy skoro až letními barvami. K dispozici by měly být konkrétně kryty na iPhony, řemínky pro Apple Watch a samozřejmě i obaly pro iPady či MacBooky. V úvahu dále připadají nové barevné varianty klíčenek pro AirTagy.

Divoká karta

Kromě několika „zaručených“ odhalení může příští týden přinést i pár hardwarů, jejichž příchod by byl trochu překvapivým. Svět s nimi sice veskrze počítá, nicméně kdy přesně, na tom se leakeři nedokáží tak úplně shodnout. Přesně kvůli tomu proto zařazujeme tyto produkty pod divokou kartu.

Mac mini 

V souvislosti s jarní Keynote se v minulosti hojně spekulovalo taktéž o příchodu nového Macu mini. Ten měl dle úniků dorazit buď „jen“ s čipem Apple M2 a to ve stejném designu jako je nynější verze, nebo ve výrazně výkonnější verzi s čipem M1 Pro či M1 Max a novým designem vycházejícím z první Apple TV. Dostat by tedy měl skleněný vršek s kovovým tělem a celou řadou portů. Mnohem víc se nicméně v současnosti hovoří o příchodu první zmiňované verze, jelikož daleko víc zapadá do konceptu celé Keynote točící se kolem méně výkonných zařízení.

27″ iMac

Dalším produktem, který by se mohl čistě teoreticky příští týden Apple představit, je nová generace iMacu. Jednat by se mělo konkrétně nástupce nynějšího iMacu s Intelem, který by měl designově vycházet z 24″ iMaců M1, avšak měl by disponovat čipy Apple M1 Pro a M1 Max. Kromě toho se u něj očekává nasazení mini LED displeje, kterým v současnosti disponují například 14″ a 16″ MacBooky Pro nebo třeba 12,9″ iPady Pro. Je nicméně třeba počítat s tím, že cena tohoto stroje nebude nízká. Levné totiž nejsou ani 14″ a 16″ MacBooky. Navíc je třeba dodat, že i v tomto případě se jedná o profesionální zařízení, kvůli čemuž se tak jeví jeho představení pravděpodobnější spíše později.

Příslušenství na podporu Ukrajiny

Ukrajina se v posledních dnech skloňuje snad ve všech pádech a to mimo jiné i kvůli pomoci, kterou je jí potřeba poskytnout kvůli ruské invazi na její území. A jelikož je Apple dlouhodobě velmi dobrosrdečný, nebylo by příliš překvapivé, kdyby se na celou situaci rozhodl zareagovat tak, jak moc dobře umí – tedy představením limitovaného příslušenství, jehož koupí přispějete právě Ukrajině.

Dnes nejčtenější

.