Zavřít reklamu

V moderním světě se můžete setkat s nespočtem různých zkratek a speciálních názvů či popisů. Zkratky a speciální popisky využívá jak Apple, tak prakticky všechny ostatní (nejen) technologické společnosti. U zkratek se není čemu divit, jelikož názvy některých technologií jsou prostě a jednoduše ve své klasické podobě zbytečně dlouhé, a tak je potřeba je zkrátit. Problém je ale v tom, že lidé se s těmito zkratkami či popisky setkávají prakticky na denní bázi, často ale nemají ani nejmenší tušení o tom, co vlastně znamenají. Pojďme se společně v tomto článku zaměřit na celkově 2 zkratek a popisů a vysvětleme si, co vlastně znamenají.

HDR

HDR je zkratka pro High Dynamic Range, česky vyšší dynamický rozsah. V jablečném světě se s pojmem HDR setkáváme především u fotografií – v nastavení si konkrétně můžete zvolit, zdali chcete HDR využít, anebo nikoliv. HDR se v poslední době rozmáhá čím dál tím více a není se čemu divit, jelikož díky němu můžete vytvořit skvělou fotografii. Nejlépe si to vysvětlíme na příkladu. Pokud byste například fotili portrét se zapadajícím sluncem, tak bez HDR by byl objekt či osoba v pozadí tmavá, zatímco pozadí by bylo kvůli slunci přesvícené. HDR dokáže při focení vytvořit několik fotografií v různé expozici a ty pak spojit tak, aby se tyto příliš tmavá a příliš světlá místa zredukovala, čímž vznikne ideální fotografie.

4K

4K je označení pro rozlišení, setkat se s ním můžeme v moderním světě prakticky kdekoliv – u telefonů, televizí, monitorů, fotografií apod. Název 4K (zkráceně 4 tisíce) je odvozen od horizontálního rozlišení, které dosahuje přibližně 4000 pixelů. Nutno ale zmínit, že označení 4K není vyloženě určeno pro jedno jediné rozlišení. Označuje se ním například rozlišení 3840 x 2160, dále 4096 x 3112, 3565 x 2664 apod. Zkrátka a jednoduše pokud je počet horizontálních pixelů okolo čtyř tisíc, tak se bavíme o 4K rozlišení.

4K rozlišení

Full HD

Stejně jako 4K se i pojem Full HD využívá u telefonů, televizí, monitorů, fotografií apod. – jedná se totiž taktéž o rozlišení. Konkrétně je Full HD „krycí“ název pro rozlišení, které se označuje jakožto 1080p. Tohle označení však oproti 4K není určeno horizontálním počtem pixelů, nýbrž vertikálním. Pokud se navíc bavíme o Full HD či 1080p, tak se předpokládá poměr stran 16:9. Oproti 4K se pak Full HD využívá k označení jen jednoho rozlišení, a to přesně 1920 x 1080.

Dolby Atmos

S pojmem Dolby Atmos jste se mohli setkat u některých novějších jablečných produktů, dále u televizí či reproduktorů a v neposlední řadě například také v kině. Jedná se o speciální zvukovou technologii, která poskytuje prostorový zvuk. Abyste si mohli prostorový zvuk Dolby Atmos přehrát, tak k tomu potřebujete zařízení, které disponuje reproduktory, jenž tento formát zvládnou přehrát. Narozdíl od předchůdce v podobě Dolby Digital nevyužívá Dolby Atmos předem určené zvukové kanály – využívá jen jeden datový (zvukový) proud, který pak do jednotlivých reproduktorů rozdělí dekodér.

Dolby Vision

O pojmu Dolby Vision se začalo ve světě Applu hodně mluvit ve spojením s představením nejnovějších iPhonů 13 (Pro). Tyto telefony totiž jako vůbec první na světě umí točit video v rozlišení 4K společně s podporou Dolby Vision. Nyní už nejspíše tušíte, že se jedná o pojem, který souvisí s videem. Konkrétně video, které je natočené do Dolby Vision, pracuje s vysokým dynamickým rozsahem (HDR). To znamená, že se v takovém videu nesetkáte s příliš tmavými či příliš světlými místy, jak jsme si již vysvětlili. Dolby Vision je v současné době snad nejlepší obraz, na který se můžete dívat.

ProRAW

Název ProRAW je využíván především v jablečném světě, jelikož za ním stojí právě Apple. Pokud máte iPhone 12 Pro (Max) či 13 Pro (Max), tak si můžete zvolit, aby do tohoto formátu, který je určen pro profesionály a pro následnou úpravu v postprodukci, fotil. Oproti klasickým obrázkům ve formátu JPG se ProRAW liší v tom, že při vyfocení do samotné fotografie uloží o mnoho více dat. Díky tomu je pak možné snímek o mnoho lépe a přesněji upravit v počítači, potažmo kdekoliv jinde v postprodukci.

apple proraw rozdíly

ProRes

Formát ProRes byl představen samotnou společností Apple. Formát ProRes je určen pro opravdové profesionály, kteří s videem umí pracovat v postprodukci. Video, které natočíte do formátu ProRes, v sobě uchovává o mnoho více dat, především o barvách. Díky tomu je možné po natočení video v postprodukci o mnoho lépe upravit. Konkrétně je možné přesněji a svobodněji měnit barvy videa, což je pro profesionální kameramany a střihače naprosto zásadní. Díky ProRes můžete tedy zaznamenat video velmi vysoké kvality, avšak logicky za cenu rychlejšího zaplnění úložiště.

co je to prores formát

ProMotion

S pojmem ProMotion jste se vůbec poprvé mohli setkat před pár lety u iPadu Pro. Dlouhou dobu se ProMotion využíval pouze u něj, avšak nedávno došlo k rozšíření i na iPhony 13 Pro (Max) a také na nové 14″ a 16″ MacBooky Pro (2021). Jedná se o technologii displeje, za kterým stojí samotný Apple. Konkrétně se ním označuje displej, který disponuje adaptivní obnovovací frekvencí, a to až do 120 Hz. ProMotion displej se tedy dokáže obnovit až 120x za sekundu, avšak tím, že je adaptivní, tak může počet obnovení za sekundu snížit a šetřit tak baterii.

XDR

Zkratku XDR začal taktéž využívat Apple a konkrétně je si velice podobná s již zmíněnou zkratkou HDR. Zatím HDR značí vysoký dynamický rozsah, tak XDR je oproti němu ještě o úroveň výše. Konkrétně se jedná o zkratku eXtreme Dynamic Range, tedy extrémní dynamický rozsah. S pojmem XDR se můžete setkat u iPhonů, 12.9″ iPadu Pro a u nových MacBooků Pro. Kromě toho Apple dokonce prodává vlastní displej Pro Display XDR, v jehož názvu se přímo objevuje tato zkratka, aby reprezentovala kvality monitoru.

USB-A/B/C

Velice často se můžete setkat s označením USB, tedy Universal Serial Bus. Jedná se o vůbec nejrozšířenější konektor, který existuje. Existují však také označení USB-A, USB-B či USB-C a někteří uživatelé nemusí vědět, co znamenají. Konkrétně písmena na konci zkratky určují tvar konektoru. USB-A je naprosto klasický USB konektor obdélníkového tvaru, který můžeme zapojit dobře jen jednou stranou. USB-B je pak málo využívaný konektor ve tvaru čtverce, se kterým se můžete setkat třeba u tiskáren. USB-C pak začíná být nejrozšířenějším konektorem – je oboustranný a najdeme jej například u většiny iPadů a u MacBooků. Mnoho jablíčkářů navíc již několik let prosí Apple o to, aby se USB-C dostalo i do iPhonu, namísto současného konektoru Lightning.

srovnání usb

OLED

OLED je zkratka pro Organic Light-Emitting Diode. Setkat se s ním můžete u displejů a konkrétně se jedná o typ LED displeje, kde se jako elektroluminiscenční látky využívají organické materiály. OLED displeje mají největší výhodu v tom, že každý obrazový bod (pixel) svítí sám o sobě a nevyužívá žádné podsvícení. Díky tomu si u OLED displejů můžete všimnout nejlepšího podání černé barvy, jelikož se pixel prostě a jednoduše vypne a neprosvítá skrze něj podsvícení. OLED displej využívají například iPhony X a novější, vyjma modelů XR, 11 a SE (2. generace).

iphone oled

5G

5G je označení pro mobilní síť páté generace. Jedná se o nástupce aktuálně využívané 4G sítě, která je označována také jako LTE. Oproti 4G se novější 5G dokáže pochlubit především zvýšením přenosové rychlosti, a to až o desetinásobek. Kromě toho je možné u 5G pozorovat nižší odezvu. Zkrátka a jednoduše se jedná produkt neustálého zlepšování mobilní sítě. V zahraničí už je 5G relativně rozšířeno, v tuzemsku bychom se pořádného rozmachu měli dočkat letos. S 5G sítí umí pracovat iPhony 12 a novější.

5g uwb

LiDAR

LiDAR je zkratka, kterou jste nejspíše vůbec poprvé v životě zaznamenali s příchodem iPadu Pro, popřípadě iPhonu 12 Pro (Max). Zde se nachází v rámci fotomodulu a jedná se o černý „puntík“, kterého si zde můžete všimnout. Pro upřesnění je LiDAR zkratkou pro Light Detection And Ranging a jedná se o speciální metodu pro měření vzdálenosti objektů od tohoto senzoru. Tento senzor zjednodušeně vyšle laserový paprsek, který se následně odrazí a vrátí zpět. Následně se změří, jak dlouho paprsku trvalo, než se vrátí, podle čehož je pak odvinutá vzdálenost. U iPhonů se LiDAR využívá u focení, především pro ještě lepší portrétní fotografie.

CPU

CPU je zkratkou pro Central Processing Unit, v češtině centrální procesorová jednotka. Jedná se o označení hlavní a základní elektronické součásti v počítači (či třeba telefonu), která vykonává strojové instrukce. V dnešní době se dá říct, že CPU = mikroprocesor. Jedná se tedy například o procesory od společnosti Intel či AMD. Nemůžete ale říct, že například čipy Apple M1 či A15 Bionic apod. jsou CPU – proč tomu tak je si vysvětlíme na další stránce.

amd-ryzen-7-1700-cpu-inhand1-2-1200x630-c-ar1.91

SoC

Na předchozí stránce jsem řekl, že jakožto CPU nelze označit procesory Apple Silicon. Proč tomu tak je? Jedná se totiž o tzv. SoC, tedy System on a Chip, v češtině systém na čipu. Jedná se o integrovaný obvod, který zahrnuje veškeré části počítače či jiného elektronického systému do jediného čipu. Například součástí čipu Apple M1 je kromě CPU také GPU (viz další strana), operační paměť, Neural Engine apod.

GPU

GPU je zkratka pro Graphics Processing Unit, v češtině jednoduše grafický procesor. Jak už název napovídá, tak se jedná o mikroprocesor uvnitř počítače (či telefonu apod.), který se stará o rychlé grafické výpočty. Jakožto GPU můžeme označit například externí grafické karty od společností Nvidia či AMD, kromě toho je ale pojem GPU využíván také pro interní grafické procesory, které se nachází uvnitř SoC – například u jablečného čipu M1.

grafická karta

ISP

Při představování nových produktů Applu, potažmo při představení čipů M1, jste si mohli všimnout pojmu ISP. Jedná se o zkratku Image Signal Processor a konkrétně má tato součást čipu za úkol vylepšit obraz z vaší kamery na Macu. Pokud tedy zrovna na jablečném počítači máte nějaký video hovor, tak obraz z webkamery je prvně „prohnán“ přes ISP, kde dojde k vylepšení obrazu. Až poté se obraz dostane k dalším účastníkům hovoru.

IPxx

V moderním světě se dále můžete setkat se zkratkou IP, za kterou pak stojí dvě číslice. Písmena IP v tomto případě znamenají Ingress Protection, v češtině se jedná o stupeň krytí. Jednoduše údaj IP, respektive číslice za ním, označují, jak je zařízení odolné proti prachu (první číslo) a vodě (druhé číslo). V případě odolnosti proti prachu může mít číslo rozsah od 0 do 6, u voděodolnosti pak od 0 do 9. Platí, že čím větší číslo je, tak tím více je zařízení odolné proti prachu či vodě.

FPS

S pojmem FPS se můžete setkat například při točení videa. Význam této zkratky je Frames Per Second, tedy počet snímků za sekundu. Když se zamyslíte nad videem, tak se ve skutečnosti jedná o obrázky, které jsou naskládány za sebe, což následně tvoří pohyb. FPS tedy určuje, kolikrát za sekundu se změní obraz. Pokud je u videa určeno 60 FPS, tak to znamená, že za jednu sekundu se obraz může změnit až 60x, v případě 30 FPS zase jen 30x apod. Platí, že čím vyšší je počet FPS, tak tím je obraz plynulejší. S pojmem FPS se můžete setkat také při hraní her – pokud je FPS příliš nízké, tak dochází z „trhání“ a zasekávání obrazu hry při hraní z důvodu slabého hardwaru.

macOS

Nyní si možná budete myslet, že si z vás dělám legraci – označení macOS je určeno pro operační systém pro jablečné počítače, to ví samozřejmě každý. Věděli jste ale o tom, co přesně tato zkratka znamená? Jedná se o Macintosh Operating System. Z počátku Apple využíval označení pouze Mac OS, následně od verze 10.0 Cheetah až po 10.7 Lion označení Mac OS X. Následně se začalo využívat označení pouze OS X, a to od verze 10.8 Mountain Lion do verze 10.11 El Capitan, Následně, od verze 10.12 Sierra, až doposud využíváme označení čistě macOS.

macos 12 monterey

Dnes nejčtenější

.