Zavřít reklamu

Prodávat de facto jen drahé telefony se vyplatí – tedy pokud víte, jak na to. Svědčí o tom loňský úspěch Applu, který svými tržbami, ale i zisky opanoval celosvětový trh se smartphony – tedy alespoň podle analytické společnosti Counterpoint Research. 

Analytici jsou konkrétně přesvědčeni o tom, že Apple zaznamenal v loňském roce skoro až neuvěřitelné tržby ve výši 196 miliard dolarů, což je 44 % celkových globálních tržeb za daný rok. Na tato čísla může být Apple obzvlášť hrdý proto, že se značnou část roku potýkal s problémy s dodávkami, kvůli kterým museli někteří jablíčkáři na své iPhony čekat dlouhé týdny či v krajním případě i měsíce. Další zajímavostí je pak to, že pět největších značek na trhu si mezi sebe rozdělilo 85 % všech loňských tržeb, což je vzhledem k tomu, kolik mobilních značek na trhu je naprosto extrémní číslo. 

Ačkoliv analytici neuvádí, kolik dokázal Apple v loňském roce díky brutálním tržbám oproti konkurenci vydělat v čistém zisku, jsou si jistí tím, že naprosto převálcoval veškerou konkurenci. Ta je totiž zvyklá prodávat své smartphony s minimální marží, což Apple dlouhodobě neuznává a naopak si ze svých iPhonů bere podle dostupných informací poměrně dost “do kapsy”. Bohužel, přesná čísla se zcela určitě nedozvíme ani od samotného Applu, jelikož ten je na své finanční výsledky a detaily k nim v posledních letech dost skoupý. Rozhodně ale evidentně neplatí, že by se iPhony dostávaly do pozadí zájmů. 

iPhone lze zakoupit například zde

Dnes nejčtenější

.