Zavřít reklamu

iPhone 13 (Pro) přinesl mnoho skvělých nových funkcí, které rozhodně stojí za to. Mnoho z nich jsme očekávali, jiné zase nikoliv – tak jako tak je ale skvělé sledovat, že se Apple neustále snaží posouvat limity a přichází s takovými funkcemi, o kterých se nám pár let dozadu ani nesnilo. Pojďme se společně v tomto článku podívat na celkově 8 věcí, které umí iPhone 13 (Pro) oproti předchozím generacím jablečných telefonů.

Dual eSIM

Vůbec poprvé přišel iPhone s podporou Dual SIM u iPhonu XS (XR), a to konkrétně v roce 2018. Na podporu Dual SIM čekali příznivci Applu opravdu dlouhou dobu, jelikož do té doby museli využívat konkurenční zařízení s podporou Dual SIM, anebo museli využívat dva iPhony – ani jedno z těchto řešení nebylo ideální. Apple však s Dual SIM přišel trošku jinak, než jsme čekali – konkrétně můžeme využít jednu nanoSIM a druhou eSIM, která je elektronická a nemá fyzickou podobu. U iPhonů 13 (Pro) je stále k dispozici fyzický slot na nanoSIM, každopádně nechybí možnost pro využití dvou eSIM. Není každopádně takto možné využít „Triple SIM“ – buď můžete využívat jednu nanoSIM a jednu eSIM, anebo dvě eSIM bez obsazení nanoSIM.

Fotografické styly

S asi největšími změnami přišel iPhone 13 (Pro) u fotoaparátu, potažmo u celé fotosoustavy. Ta se opět dočkala obrovských vylepšení, o kterých se nám dost možná ani nezdálo. Potvrzuje to i fakt, že většina tohoto článku bude věnovaná právě vylepšení fotoaparátu iPhonu 13 (Pro). Nejnovější jablečné telefony nabízí například podporu fotografických stylů, s pomocí kterých můžete kompletně změnit vzhled pořízené fotografie. Nejedná se každopádně o filtr, jak si mnoho uživatelů myslí. S využitím fotografických stylů kompletně měníte způsob, kterým kamera pořizuje fotografie. K dispozici jsou celkově čtyři fotografické styly, které si následně můžete upravit podle svého gusta.

Makro režim

Vrcholný iPhone 13 Pro (Max) se pochlubil také podporou makro režimu. S pomocí něho můžete konkrétně fotit různé detaily z bezprostřední blízkosti. Tento režim využívá ke svému fungování ultra-širokoúhlý objektiv. Ihned po vydání nových iPhonů 13 však ovládání makro režimu nebylo úplně ideální. Fotoaparát totiž na něj přepnul automaticky poté, co detekoval přiblížení se k nějakému objektu. Ne ve všech případech ale tohle přepnutí bylo chtěné, na což si mnoho uživatelů stěžovalo. Následně však Apple do iOS přidal možnost, díky které je možné makro režim ručně (de)aktivovat, což byl potřebný krok.

Filmařský režim

Filmařský režim je funkce nejnovějších iPhonů, kterou byste u konkurence hledali marně. Pokud se rozhodnete natočit video prostřednictvím filmařského režimu, tak iPhone bude v reálném čase automaticky přeostřovat z jednoho bodu na druhý. Ve většině případech jsou těmito body myšleny lidské tváře. Pokud tedy máte záběr, u kterého jste zaostřeni na obličej jednoho člověka, a poté do záběru přijde druhý člověk, tak na něj iPhone může automaticky přeostřit. Tím dojde k vytvoření pěkně vypadajícího filmového efektu. Všechno přeostřování jste samozřejmě schopni provádět také ručně. Nejlepší na tom ale je, že obraz můžete přeostřit také zpětně u již zaznamenaného videa, a to v aplikaci Fotky. To znamená, že vytvoříte video, a poté si u něj můžete zpětně v postprodukci přenastavit ostření, což je bezkonkurenční funkce.

Optická stabilizace objektivu s posuvem snímače

Fotoaparát loňského nejnovějšího iPhonu 12 Pro Max se oproti fotoaparátu menšího bratříčka v podobě iPhonu 12 Pro lišil. Konkrétně model 12 Pro Max nabízel jiný širokoúhlý objektiv, který disponoval optickou stabilizací s posuvem snímače. Optická stabilizace obrazu dokáže redukovat pohyby ruky při focení, díky čemuž mohou být výsledné snímky ostré a pěkné – nikomu se totiž nelíbí rozmazané snímky. Stabilizace jako taková je pak nesmírně důležitá při focení v Nočním režimu, jelikož se prodlouží čas uzávěrky, během kterého se nesmí se zařízením pohnout. Letos disponují optickou stabilizací s posuvem snímače celá řada nejnovějších iPhonů 13. Optická stabilizace s posuvem snímače využívá ke stabilizaci právě snímač a nikoliv čočku, díky čemuž je možné ušetřit místo v útrobách zařízení, které je pak možné využít jinak.

mpv-shot0437

Noční režim u teleobjektivu

Vůbec poprvé přišel s podporou Nočního režimu iPhone 11, opět o něco později než konkurence. U následujících iPhonů 12 se samozřejmě Noční režim dočkal určitých vylepšení a dočkali jsme se jeho rozšíření i pro ultra-širokoúhlý objektiv. U nejnovějších iPhonů 13 Pro (Max) pak Apple rozšířil Noční režim i pro teleobjektiv. Díky Nočního režimu můžete provádět o mnoho lepší snímky v noci, popřípadě kdykoliv jindy, kdy není k dispozici dostatek světla. Při focení v Nočním režimu ponechá iPhone delší dobu otevřenou uzávěrku, aby na snímač dopadlo co nejvíce světla. Následně se fotografie ještě upraví pomocí softwaru, čímž vznikne naprosto úchvatný výsledek.

120 Hz ProMotion displej

iPhone 13 Pro (Max) nás mimo jiné konečně překvapil také Pro Motion displejem, který nabízí adaptivní obnovovací frekvenci až do 120 Hz. Adaptivní obnovovací frekvence se automaticky stará o úpravu frekvence displeje na základě toho, na co se zrovna díváte. Pokud tedy není zrovna potřeba 120 Hz, tak dojde ke snížení obnovovací frekvence, čímž se šetří displej. I v tomto případě přišel Apple s vyšší obnovovací frekvencí u displejů později než konkurence. Na druhou stranu ale můžeme opět sledovat tu přidanou hodnotu – ostatní výrobci totiž ve většině případech nenabízí adaptivní změnu obnovovací frekvence, což je zásadní. Kromě iPhonů 13 Pro (Max) jsme se Pro Motion displeje konečně dočkali i u nejnovějšího 14″ a 16″ MacBooku Pro, který se dočkal kompletního přepracování.

Dnes nejčtenější

.