Zavřít reklamu

Jak vyčistit Lightning iPhone je termín, který vyhledává mnoho uživatelů. Lightning konektor se totiž časem a využívám zanese nečistotami, o to více pokud pracujete v prašném prostředí. Extrémně zanesený konektor pak může způsobit to, že koncovka kabelu nebude držet v konektoru, popřípadě že iPhone nebude možné vůbec nabít. Mnoho uživatelů si v takovém případě myslí, že jim Lightning konektor tzv. „odešel“, v naprosté většině případů ale stačí konektor pouze vyčistit, což mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Pojďme se společně v tomto článku podívat na X tipů, které vám při čištění Lightning konektoru pomohou.

Využijte párátko…

Pokud jste si například na YouTube vyhledali video návod pro vyčištění Lightning konektoru, tak jste zajisté našli postupy, ve kterých se do něj pro vyčištění strkají kovové předměty, například jehla pro vytažení šuplíku se SIM kartou či třeba špendlík. Pravdou ale je, že kovové předměty byste rozhodně využívat neměli, jelikož riskujete poškození vnitřních částí konektoru. Namísto toho se nebojte použít dřevěné párátko. Vzhledem k tomu, že je Lightning konektor relativně úzký, tak některé typy párátek možná budete muset nožem seříznout. Párátkem se snažte uvolnit co možná nejvíce nečistot, které následně dostaňte ven.

lightning konektor čištění

…anebo speciální čistící nástroje

Na předchozí stránce jsem se zmínil o tom, že pro vyčištění Lightning konektoru můžete využít párátko. Jedná se o ověřenou metodu, avšak v dnešní moderní době už existují speciální nástroje prakticky na všechno – a v případě čištění Lightning konektoru to není žádnou výjimkou. Například na čínských tržištích můžete zakoupit speciální štětečky, šperháky a podobné nástroje, které vám dokáží čištění výrazně ulehčit. Tyto nástroje většinou stojí pár desetikorun s tím, že už vám následně zůstanou navždy, takže pokud budete potřebovat konektor vyčistit znova, tak je můžete využít. Tyto nástroje můžete hledat například pod termínem „Lightning clean“.

Pořádně si posviťte

Pokud jste se rozhodli pro vyčištění Lightning konektoru svépomocí, tak věřte, že se neobejdete bez pořádného světla. Bohužel vám ale nepomůže klasické stropní světlo, jelikož si budete při čištění stínit hlavou. Doporučuji tedy použít nějakou speciální lampu, popřípadě někoho z rodiny poproste, aby vám posvítil LED diodou iPhonu. Nemáte-li nikoho k dispozici, tak si vždy posviťte sami, zkontrolujte, kde se nachází nejvíce nečistot, pokuste se je dostat ven, a poté tento postup opakujte tak dlouho, dokud nebudete mít vyčištěno. Jakmile přijdete na správný způsob čištění, tak budete mít hotovo za pár minut. Ihned po vyčištění budete schopni sledovat výsledky, a to při samotném zapojování do nabíječky.

led dioda iphone 11 pro

Isopropylalkohol pomůže také

Jestliže se vám nedaří dostat nečistoty z Lightning konektoru ven, tak se nebojte použít malé množství isopropylalkoholu. Ten ideálně nakapejte na párátko, štěteček či jiný podobný nástroj s tím, že se následně pokuste o vyčištění. Nečistoty by díky isopropylalkoholu měly povolit jednodušeji. Kapku isopropylalkoholu můžete vložit i přímo do konektoru, ujistěte se však, že je iPhone vypnutý. Před tím, než iPhone po vyčištění s pomocí isopropylalkoholu zapnete, tak několik minut vyčkejte, aby došlo ke kompletnímu vypaření a nezpůsobili jste si tak potíže, například s nefunkčním Touch ID. Isopropylalkohol je naprosto skvělý nástroj pro čištění prakticky čehokoliv. Skvělé na něm je, že se po chvíli vypaří, a že žádným způsobem neponičí elektroniku jako například voda. Tak jako tak byste ale u elektroniky měli s isopropylalkoholem pracovat pouze tehdy, kdy je vypnutá.

Stlačený vzduch se může hodit

Podařilo se vám uvolnit většinu nečistot, ale nedaří se vám je vytáhnout z konektoru ven? Pokud jste si odpověděli kladně, tak pro vás mám ještě jeden tip. Využít můžete stlačený vzduch v plechovce, který vás sice vyjde na pár stovek, rozhodně ho však využijete v různých situacích. Berte však na vědomí, že byste stlačený vzduch neměli pouštět z blízka přímo do konektoru, jelikož i v tomto případě můžete kvůli tlaku způsobit poničení konektoru. Umístěte tedy plechovku se stlačeným vzduchem pár centimetrů od konektoru a až poté jej použijte. Díky stlačenému vzduchu by se vám mělo podařit z konektoru vyfoukat veškeré nečistoty, které se vám klasickým způsobem nepodařilo vytáhnout ven.

Stlačený vzduch v plechovce koupíte zde

Dnes nejčtenější

.