Zavřít reklamu

Telefony už dávno neslouží pouze pro volání a psaní zpráv. Jedná se o nesmírně komplexní zařízení, díky kterému můžete využívat sociální sítě a různé aplikace, hrát hry a mnoho dalšího. Samozřejmostí je pak také nespočet funkcí a možností, které můžete využívat. Některé tyto funkce jsou samozřejmě známé a uživatelé je využívají na denním pořádku. Existují ale i skryté funkce, o kterých se příliš nemluví. Pojďme se společně podívat na celkově 10 skrytých funkcí na iPhone, o kterých jste možná nevěděli. Prvních 5 najdete v tomto článku a dalších 5 pak ve článku na našem sesterském magazínu Jablíčkář – odkaz přikládám níže.

DALŠÍCH 5 TIPŮ ZOBRAZÍTE ZDE

Přehrávání hudby při natáčení videa

Pokud patříte mezi uživatele sociálních sítí, tak jste jistě už někde viděli nějaké video, ve kterém na pozadí hraje hudba přehrávaná z hudební aplikace. Tato videa je možné natočit třeba na Snapchatu či Instagramu, kvalita však není úplně ideální. Pokud byste se rozhodli video s hudbou na pozadí nahrát na iPhonu, nepodaří se vám to, jelikož se přehrávání pozastaví. Existuje ale fígl, kdy můžete iPhone obelhat, a to pomocí funkce QuickTake, která slouží pro rychlé natáčení videa. Jednoduše si spusťte přehrávání hudby, pak otevřete Fotoaparát a v režimu Foto podržte prst na spoušti, čímž se spustí nahrávání a hudba se nepozastaví. Prst pak můžete dále držet na spoušti, anebo ním přejeďte směrem do zámku. Pro využijí je nutné mít iPhone XS a novější.

Čtečka QR kódů

Pokud se neznalý uživatel na iPhonu rozhodne skenovat QR kódy, tak s největší pravděpodobností přejde do App Storu a stáhne si nějakou čtečku QR kódů. Nejedná se vyloženě o špatný postup, každopádně QR kódy mohou uživatele nativně skenovat přes Fotoaparát. Pokud by vám to nevyhovovalo a i přesto byste chtěli nějaké nativní řešení, které je určené jen pro čtení QR kódů, tak pro vás mám tip. Součástí iOS je skrytá QR čtečka, která se spouští z ovládacího centra. Přidáte ji do něj v Nastavení → Ovládací centrum, kde sjeďte níže ke kategorii Další ovládací prvky. Zde pak klepněte na ikonu + u možnosti Čtečka kódů.

Jednoduché šetření mobilních dat

Co se týče mobilních tarifů v České republice, tak o nich můžeme říct, že jsou nesmírně drahé. Například v Polsku a dalších zahraničních zemích zaplatíte za mobilní tarify jen zlomek ceny. Již několikrát nám bylo slíbeno, že dojde k hromadnému snížení cen mobilních tarifů, zatím jsme se ale nedočkali. Nezbývá tedy nic jiného, než mobilní data různě šetřit. Přímo součástí iOS je ale skrytý funkce, která je přesně určená pro jedince, kteří chtějí svá mobilní data šetřit. Aktivovat ji můžete v Nastavení → Mobilní data → Volby dat, kde aktivujte Režim malého objemu dat.

Zvuky na pozadí

Každý z nás si pod pojmeme relax představí něco jiného. Někdo si rád zajde na procházku nebo třeba na lyže, někdo si pustí televizi a „hodí nohy na stůl“ a jiní jedinci zase mohou relaxovat posloucháním různých zvuků, například šumu, moře, krbu apod. Pro přehrávání těchto zvuků bylo až donedávna nutné stáhnutí nějaké aplikace třetí strany. Součástí iOS se však stala funkce Zvuky na pozadí, díky které si můžete spustit přehrávání určitých zvuků nativně, bez nutnosti stahování aplikace. Ovládání Zvuků na pozadí však není v systému úplně ideální – z toho důvodu jsme pro vás vytvořili zkratku, s pomocí které je možné Zvuky na pozadí ovládat jednodušeji.

Zkratku pro jednoduché ovládání Zvuků na pozadí stáhnete klepnutím zde

Ovládání režimu makro

Patříte mezi jedince, kteří vlastní nejnovější iPhone 13 Pro (Max)? Pokud jste si na tuto otázku odpověděli kladně, tak zajisté víte, že jsme se u tohoto modelu opět dočkali výrazného vylepšení fotoaparátů. Kromě ostatních funkcí Apple konečně přišel také s režimem makro, díky kterého je možné fotit detaily různých objektů z bezprostřední blízkosti. Problém byl ale v tom, že po vydání iPhonů 13 Pro (Max) se tento režim aktivoval automaticky, což není ideální ve všech situacích. Následně však Apple přišel s možností, díky které si můžete ručně makro při focení (de)aktivovat. Tuto funkci můžete zapnout v Nastavení → Fotoaparát, kde aktivujte Ovládání režimu makro.

Dnes nejčtenější

.