Zavřít reklamu

Pokud chcete zajistit, aby (nejen) váš iPhone fungoval zcela optimálně a hlavně abyste se při jeho používání cítili v bezpečí, tak je nutné, abyste prováděli pravidelné aktualizace, a to jak samotného systému, tak i aplikací. Operační systém iOS je ve světě chytrých zařízení považován za nejbezpečnější, to ale rozhodně neznamená, že Apple nemůže při jeho vývoji udělat nějakou chybu a vytvořit tak bezpečnostní chybu, kterou následně mohou využít útočníci. Jakmile taková chyba vznikne, tak ji Apple ve většině případech okamžitě opraví v rámci další aktualizace, kterou následně vydá – podobně to platí i u aplikací. To znamená, že pokud svůj iPhone nebudete pravidelně aktualizovat, tak se vystavujete zbytečnému bezpečnostnímu riziku. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 5 tipů a triků pro nastavení aktualizací na iPhonu.

Automatické aktualizace iOS

Pravidelné aktualizování systému iOS je nesmírně důležité. Kromě nových funkcí totiž získáte opravy všemožných bugů a bezpečnostních chyb, což je zcela zásadní. Pokud vás nové funkce nezajímají, tak právě alespoň z hlediska bezpečnosti byste měli iPhone pravidelně aktualizovat. Dobrou zprávou je, že si můžete nastavit, aby systém iOS dělal celý proces aktualizace za vás – konkrétně je možné aktivovat automatické stahování a instalování aktualizací. Toho docílíte jednoduše tak, že přejdete do Nastavení → Obecné → Aktualizace softwaru → Automatické aktualizace, kde aktivujte Stahovat aktualizace pro iOSInstalovat aktualizace pro iOS.

Automatické aktualizace aplikací

Věděli jste o tom, že původně Apple neměl v plánu vývojářům zpřístupnit možnost pro tvoření aplikací na iPhone? Vizí Applu tehdy bylo, že uživatel bude využívat pouze nativní aplikace, bez těch třetí strany. Tato myšlenka však byla po pár letech vyvrácena a uživatelé jablečných telefonů se dočkali představení App Storu, odkud je možné dodnes stahovat aplikace třetích stran. Apple samozřejmě veškeré tyto aplikace v App Storu kontroluje, čas od času se ale může objevit případ, kdy dojde k přehlédnutí a do oběhu se „pustí“ aplikace či aktualizace s bezpečnostní chybou. Vývojáři řešení poskytnou v rámci aktualizací aplikací, a pokud se nechcete starat o jejich ruční instalování, tak můžete aktivovat automatické aktualizace. Stačí přejít do Nastavení → App Store, kde níže v kategorii Automatická stahování aktivujte možnost Aktualizace aplikací.

Ruční aktualizace všech aplikací najednou

Chcete si veškeré aktualizace aplikací instalovat ručně? Pokud ano, tak by se vám mohl hodit tento tip. Většina z vás ví, že si aktualizace aplikace můžete jednoduše zkontrolovat v App Storu, kde stačí přejít na profil aplikace. Je-li aktualizace k dispozici, tak se vám na profilu pod ikonou zobrazí tlačítko Aktualizovat. Postupně však takto vyhledávat a instalovat aktualizace všech stažených aplikací není ideální. Naštěstí můžete v App Storu jednoduše veškeré aktualizace aplikací instalovat ručně, a to klidně najednou. Stačí, abyste se přesunuli na hlavní stránku App Storu, kde pak v pravém horním rohu obrazovky klepněte na ikonu vašeho profilu. Zde sjeďte o kus níže, kde už můžete veškeré aplikace klepnutím na Aktualizovat vše hromadně aktualizovat. Popřípadě je samozřejmě možné aktualizování zvlášť.

Stahování aktualizací aplikací přes mobilní data

Mobilní data má v dnešní době už prakticky kdekdo – jedná se víceméně o standard. Pravdou ale je, že v Česku jsou mobilní data v porovnání se zahraničními státy velice drahá. Pokud tedy nemáte nějaký firemní tarif, popřípadě pokud nejste několikaletý zákazník operátora, tak na dobrou nabídku za přijatelné peníze nejspíše nenarazíte. Již několikrát nám bylo slíbeno, že se ceny mobilních tarifů v Česku sníží, avšak prozatím bohužel bez výsledku. Z toho důvodu je nutné data šetřit. Nastavit si můžete to, aby se aktualizace aplikací na mobilních datech nestahovaly, popřípadě naopak stahovaly, pokud máte mobilních dat k dispozici dostatek. Toho docílíte jednoduše tak, že přejděte do Nastavení → App Store, kde pak sjeďte dolů ke kategorii Mobilní data. Zde už podle potřeby (de)aktivujte Automatická stahování.

Zobrazení verze aktualizace aplikace

Čas od času vás na našem magazínu informujeme o aktualizaci nějaké aplikace, ve které se můžete těšit na skvělé nové funkce. Tyto aktualizace se pro jednoduché rozlišení značí čísly. Dobrou zprávou je, že si v App Storu můžete ověřit, zdali už je pro vás konkrétní aktualizace k dispozici, anebo nikoliv. Často se totiž stává, že někteří uživatelé mají aktualizaci k dispozici dříve (nebo později) než ostatní. Pokud byste chtěli zjistit, jaká poslední verze aplikace je v App Storu pro vás dostupná, tak do něj přejděte, a poté si aplikaci vyhledejte. Následně stačí, abyste si otevřeli profil aplikace, kde pak níže vyhledejte sekci Novinky. Přímo pod tímto textem se pak zobrazí označení poslední verze, která je k dispozici. Klepnutím na Historie verzí si můžete zobrazit změny v jednotlivých aktualizacích, zároveň si můžete zobrazit i to, kdy poslední aktualizace vyšla.

app store verze aplikace

Dnes nejčtenější

.