Zavřít reklamu

CarPlay je jablečná nadstavba infotainmentu vašeho vozidla. V současné době jej můžete využít na prakticky všech novějších vozidlech. Pokud jej využijete, tak získáte skvělé a jednoduché prostředí, v rámci kterého si můžete spouštět různé aplikace, které znáte z iPhonu – samozřejmě přizpůsobené tak, aby vás při jízdě nerozptylovaly. Jedná se například o navigační aplikace v podobě Waze či Google Maps, dále hudební aplikace v podobě Apple Music či Spotify. CarPlay je velmi oblíbený a většina uživatelů jej upřednostňuje před integrovanými systémy – a není se čemu divit. Někteří řidiči se ale mohou sem tam setkat s tím, že jim CarPlay nefunguje. V tomto článku si ukážeme 5 tipů, co můžete v takové situaci dělat.

Aktivace Siri

Jestliže jste připojili váš iPhone k autu a CarPlay se vám nezobrazí, tak se ještě před tím, než začnete provádět jakékoliv jiné úkony, ujistěte, že máte aktivní Siri. Pro využívání CarPlay je totiž nutné, aby Siri byla aktivní a v opačném případě vám CarPlay fungovat nebude. Siri můžete případně jednoduše aktivovat tak, že přejdete na iPhonu do Nastavení → Siri a hledání. Zde v horní části obrazovky aktivujte funkci Čekat na vyslovení „Hey Siri“ a projděte si průvodcem nastavení. Následně aktivujte také Spustit Siri postranním tlačítkemPovolit Siri při uzamčení. Pak už by vám CarPlay mělo fungovat.

Kontrola kabelu

Ve většině vozidlech je možné CarPlay spustit tak, že připojíte pomocí Lightning kabelu iPhone k vozidlu. Některá vozidla mohou mít více USB konektorů, takže si v rámci příručky zjistěte, zdali je možné využít jakékoliv USB, popřípadě zdali je to jedno. Máte-li aktivovanou Siri a kabel připojený s USB konektoru a CarPlay stále nefunguje, tak se ujistěte, že kabel bez problémů funguje. To, že kabel iPhone nabíjí neznamená, že funguje pro přenos dat. Nejlépe uděláte v případě, že si půjčíte či pořídíte jiný kabel, který v autě vyzkoušíte. Pokud se CarPlay s jiným kabelem načte, tak víte, kde je problém. Pro správnou funkčnost je nutné mít kabel s certifikací MFi.

Lightning kabely s certifikací MFi koupíte zde

Opětovné připojení vozidla

Máte aktivní Siri, vyměnili jste kabel a stále není možné CarPlay v autě využívat? Pokud ano, tak se dále můžete pokusit o odstranění vozidla z vašeho iPhonu, a poté ho znovu připojit. Toho docílíte tak, že přejdete do Nastavení → Obecné → CarPlay, kde si v seznamu aut rozklikněte to vaše. Po otevření pak klepněte na možnost Ignorovat toto auto a ve spodní části obrazovky pak klepněte na Ignorovat. Následně iPhone opětovně připojte k autu a vyčkejte na spojení. V některých autech je pak dokonce nutné CarPlay ručně aktivovat ve vestavěném systému – podívejte se tedy do nastavení, zdali zde není CarPlay deaktivované.

Aktualizace softwaru

Nefunkční CarPlay může být dále způsobeno tím, že máte na iPhonu nainstalovanou starou verzi iOS. Čas od času se v rámci iOS a dalších systémů (nejen) od Applu může objevit chyba, která může znemožnit využívání CarPlay. Je tedy nutné, abyste na iPhonu měli vždy nainstalovanou poslední verzi iOS. Kromě toho, že stará verze může způsobovat nefunkčnost CarPlay či dalších funkcí, tak se navíc připravujete také o různé nové funkce a hlavně o opravy bezpečnostních chyb, skrze které se mohou dostat například vaše soukromá data do nepovolaných rukou. Aktualizaci iOS vyhledáte a případně nainstalujete v Nastavení → Obecné → Aktualizace softwaru. Zde si mimo jiné můžete také aktivovat automatické aktualizace.

Máte CarPlay k dispozici?

Jak už bylo zmíněno v úvodu, tak CarPlay je k dispozici u většiny novějších vozidel. Nelze ale přesně určit, zdali má přesně vaše vozidlo CarPlay k dispozici. Pokud si nejste jisti, tak bude nejjednodušší se zeptat přímo v autorizované prodejně, kde vám určitě budou schopni odpovědět. U některých vozidel závisí přítomnost CarPlay i na stupni výbavy, některé automobilky pak dokonce poskytují CarPlay za určitý poplatek, který musíte v prodejně zaplatit – například BMW. Seznam vozidel, které CarPlay podporují, zobrazíte zde. Jak už jsem ale řekl, u kterých vozidel je přítomnost CarPlay podmíněna výbavou.

carplay ios 15

Dnes nejčtenější

.