Zavřít reklamu

E-mail má v dnešní době již prakticky každý z nás. Potřebujeme jej k vytváření různých internetových účtů, k odesílání objednávek či k prosté komunikaci se školou, zaměstnavatelem či kýmkoliv jiným. V e-mailové schránce může mít většina z nás uloženo nespočet různých dat a informací, a pokud nejsou uloženy přímo ve schránce, tak je možné e-mail využít jakožto klíč k nim. Z toho důvodu byste rozhodně měli u e-mailové schránky využívat co možná nejsilnější heslo, ideálně mít aktivní i dvoufaktorou autentizaci a na Apple zařízeních používat funkci Skrýt můj e-mail. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 6 věcí, které mohou hackeři udělat v případě, že se zmocní vašeho e-mailu.

Přístup k jiným účtům

Dostane-li se hacker k vašemu e-mailovému účtu, tak může jednoduše získat přístup k dalším účtům, které máte vytvořené na internetu. Ve většině případech se totiž u jiných účtů využívá uživatelské jméno ve formě e-mailové adresy, někteří uživatelé navíc stále i pře mnohá upozornění využívají všude stejná hesla. První, co hacker po získání přístupu k vašemu e-mailu udělá je, že se pokusí dostat i jinam, a pokud nemáte všude různá hesla, tak se mu to často podaří. Před nějakou dobou se navíc přihlašovací údaje k internetovým účtům odesílaly v plném znění, včetně hesla, na e-mail. Stačí tedy využít vyhledávání a hacker získá potřebné přihlašovací údaje.

soukromí zámek privacy macos monterey

Obejití dvoufaktorové autentizace

Na předchozí stránce jsme si řekli více o tom, že skrze e-mail může hacker získat přístup k dalším účtům. Dobrou zprávou je, že některé internetové účty už v dnešní době využívají také dvoufaktorovou autentizaci, kdy se kromě hesla musíte pro přihlášení ověřit ještě jiným způsobem – například pomocí SMS či právě e-mailu. Pokud tedy účet u dvoufaktorové autentizace vyžaduje e-mail, tak se pro hackera nejedná o problém, jelikož k němu má přístup a jednoduše jej potvrdí. Využíváte-li tedy dvoufaktorovou autentizaci přes e-mail, tak ji můžete přepnout na SMS. Nejlépe ale uděláte, pokud pro dvoufaktorovou autentizaci využijete speciální ověřovací aplikace. Takto se hacker nemusí do vašich účtů dostat ani v případě, že bude znát heslo.

Změna hesel k uživatelským účtům

U uživatelských účtů zůstaneme ještě i u této stránky. Již jsme si řekli, že může útočník při získání přístupu k vašemu e-mailu získat přístup k dalším internetovým účtům, dokonce může také obejít dvoufaktorovou autentizaci. Další věcí, kterou může provést, je změna hesel k různým účtům. Ve většině případech vám totiž pro změnu hesla k nějakému účtu stačí, abyste klepnuli na možnost zapomněl jsem heslo, a poté zadali e-mail, ke kterému je účet vázaný. Následně v e-mailu klepnete na odkaz a heslo můžete jednoduše změnit. Velice podobně může útočník změnit heslo i k vaší e-mailové adrese – zde je nutné pro změnu hesla zadat to původní, což tedy pro hackera není problém, jelikož ho zná.

Získání různých dat

Jak už bylo zmíněno v úvodu, tak v rámci e-mailové schránky můžeme mít uloženo nespočet různých osobních dat, která by se neměla dostat do nepovolaných rukou. Může se jednat například o různé fotografie a videa, interní firemní dokumenty, přihlašovací údaje k jiným účtům, informace k bankovnictví a mnoho, mnoho dalšího. Stačí se jen zamyslet, co všechno nám na e-mail chodí – vsadím se, že po tomto zamyšlení možná budete vystrašeni. Pokud tedy někdo získá přístup k vašemu e-mailu, tak se jedná o nesmírně závažný problém, který se musí ihned řešit. Abyste ho ale řešit nemuseli, tak mu můžete předejít využitím silného hesla a dalších možností pro ověření.

Zde můžete zjistit, zdali došlo k uniknutí vašich osobních dat

Vyhrožování

Bohužel, většina hackerů dělá to, co dělá, za vidinou nějakého finančního obnosu. Pokud tedy hacker získá přístup k vašim soukromým datům, tak má několik možností, jak s nimi může naložit – a rozhodně je nenechá jen tak ladem. V mnohých případech dochází k tomu, že se s vámi útočník nějakým způsobem spojí, a poté po vás bude vyžadovat zaplacení určité částky za záminkou toho, že při nezaplacení dojde k vynesení všech těchto dat „ven“. Nikdy ale neexistuje stoprocentní jistota toho, že vám hacker dá i po zaplacení pokoj.

hack_vir_malware_hacked_iphone_privacy_fb

Kontaktování rodiny a známých

Pokud je hacker dostatečně opatrný, tak ani nemusíte poznat, že se do vaší e-mailové schránky naboural. Následně se může pokusit kontaktovat například vaše známé či rodinu s nějakým požadavkem, nejčastěji pro zaslání peněz. Příjemce zprávy, pokud nebude dostatečně opatrný, pak může provést to, co po něm hacker bude chtít. Rozhodně byste tedy jen tak někomu skrze e-mail neměli posílat peníze. Vždy dotyčného můžete jiným způsobem kontaktovat, abyste zjistili, zdali se jedná o opravdovou žádost, anebo nikoliv. Existuje ale samozřejmě více způsobů, kterými může hacker známé či rodinu přesvědčit k nějakému činu.

Problémy na veřejnosti

V neposlední řadě může dojít k tomu, že hacker vypustí nějaké vaše soukromé a osobní informace či data na veřejnost. Jestliže jste jen obyčejný člověk a nepatříte mezi členy mafie, popřípadě pokud nemáte politickou funkci a nejste majitelem veliké firmy, tak vás tohle vynesení tak úplně bolet nemusí – záleží na tom, k čemu všemu hacker získá přístup. Problém ale samozřejmě nastává v případě, že jste společensky významní či známí. Zatímco informace a data o obyčejném člověku zajímá jen malý okruh lidí, tak u celebrit a dalších známých osobností je tento kruh o dost větší.

Dnes nejčtenější

.