Zavřít reklamu

Již za necelý měsíc by si měl svou premiéru odbýt dlouho očekávaný iPhone SE 3. generace. Slovo „premiéra“ je však v jeho případě možná až přehnaně vznešené – vždyť informací o něm máme díky extrémnímu množství úniků tolik, že o něm již víme s trochou nadsázky snad vše, což může z blížícího se odhalení udělat solidní nudu. Pojďme si proto společně udělat přehled všeho, co víme a co i očekáváme od nového SE.

Stejný design jako u iPhonu SE 2

Přestože by zřejmě každý z nás viděl u iPhone SE 3 nový design, již nyní je prakticky jisté, že se tak nestane a svět se tedy bude muset smířit s tím, že i tentokrát dorazí „jen“ recyklát ve starém, léty prověřeném těle. Letošní SE má totiž vypadat prakticky stejně jako SE z roku 2020, které zase vypadá prakticky stejně jako iPhone 8 z roku 2017, byť je jeho logo centrováno na střed namísto horní poloviny zad. Telefon tedy bude i kvůli tomu cílit spíše na méně náročné, konzervativnější uživatele, kteří nehledí příliš na design, ale spíše na funkčnost jako takovou.

Podpora 5G

První iPhone s podporou 5G sítí dorazil už v roce 2020 a tak je nejspíš na čase, aby se nyní dočkal i nejlevnější kousek v portfoliu Applu. Ostatně, právě nasazení podpory 5G sítí je jednou z věcí, kvůli které se Apple zřejmě vůbec rozhodl iPhone SE 3 vytvořit, jelikož toho kromě ní navíc už příliš mnoho nenabídne. Co se týče jakýchkoliv bližších informací o tomto vylepšení, ty sice v současnosti k dispozici nejsou, ale vzhledem k tomu, že Apple rozdíly mezi 5G moduly u svých produktů nedělá (tedy alespoň z hlediska rychlosti a tak podobně) a sází tedy jeden stejný kousek prakticky všude, bude velmi pravděpodobně 5G na iPhone SE 3 stejné jako na loňských iPhonech 13. Jedním dechem je nicméně třeba dodat, že vzhledem ke stále relativně malé rozšířenosti 5G sítí po České republice si toto vylepšení příliš neužijeme.

Čipset A15 Bionic

Jestli nemá smysl příliš nad něčím pochybovat, je to nasazení čipsetu A15 Bionic do letošní generace iPhonu SE. To proto, že když na svět dorazil první iPhone SE, dostal procesor z loňské generace iPhonu a totéž se stalo i u SE 2. Navíc právě A15 vkládá nyní Apple i do iPadů mini a očekává se, že se jej dočkají i iPady Air 5, z čehož jednoznačně vyplývá, že i kvůli ekonomickým úsporám pro něj nedává smysl nic jiného než právě nasazení čipu A15 Bionic. A co to znamení pro běžné uživatele? Například to, že se iPhone SE 3 dočká stejně dlouhé softwarové podpory jako iPhony 13 či že se telefon stane pravděpodobně nejvýkonnějším iPhonem současnosti, protože bude disponovat displeje s nižším rozlišením, které tedy bude jednoduší na vykreslení a tedy méně náročné na výpočetní výkon. Alespoň tak se v minulosti chovaly i SE 1 a SE 2.

Apple A15 Bionic

Cena na stejné či mírně nižší úrovni než u iPhonu SE 2

iPhony SE 1 i 2 platily a vlastně i stále platí za cenově dostupné telefony. Není proto žádný důvod, aby se Apple v tomto směru jakkoliv změnil a SE 3 zdražil, jelikož jím bude stále cílit na tutéž cílovou skupinu – tedy na lidi, kteří za telefon nechtějí utratit příliš mnoho peněz. A upřímně, vzhledem k tomu, že iPhony 13 (Pro) oproti předloňským 12 (Pro) mírně zlevnily, nebylo by vůbec žádným překvapením, kdybychom se mírného cenového ústupku dočkali i nyní. Nečekejte sice tisíce korun, pětistovka však nereálná určitě není.

Absence MagSafe

V souvislosti s iPhony SE 3 se dlouhé měsíce spekulovalo o tom, zda u nich Apple nenasadí magnetický MagSafe port pro připnutí magnetických nabíječek, držáků i dalšího příslušenství disponujícím magnety. Ačkoliv se dlouho zdálo, že to Apple v plánu skutečně má, realita má být nakonec o poznání smutnější. Kalifornský gigant totiž podle dostupných informací MagSafe u SE 3 odpískal kvůli snaze ušetřit v souvislosti s nutnosti většího zásahu do léta nezměněného šasi, takže na magnetické přichycení budeme muset ještě nějaký ten pátek zapomenout.

FIXED POWERSTATION

Jen mírné vylepšení fotoaparátu

V souvislosti s tělem a jeho omezeními máme bohužel ještě jednu špatnou zprávu. Kvůli limitaci prostorem totiž Apple nebude z logiky věci schopen do nového iPhone SE nasadit ani výrazně lepší fotoaparát než je tomu nyní u SE 2. Moderní fotosoustavy jsou totiž prostorově velmi náročné, což pro Apple znamená, že je nemůže z novějších iPhonů převzít a přenést 1:1 (samozřejmě máme na mysli širokoúhlý fotoaparát) do SE 3, ale bude je třeba osekat tak, aby se do něj zkrátka vešly. A jakékoliv osekání s sebou z logiky věci přináší zhoršení – tím spíš, když se bude „sekat“ pro model prodávaný za nejnižší cenu mezi iPhony.

iPhone 13 Pro Max LsA

Nové barevné varianty

Rok co rok přichází Apple s novými barevnými variantami – tedy minimálně u svých iPhonů. Bylo by proto velkým překvapením, kdybychom se nové barvičky nedočkali i letos u SE 3, byť je třeba jedním dechem dodat, že nynější barevné varianty SE 2 jsou vybrány velmi dobře, což by mohlo znamenat, že z nich budou „nové“ varianty vycházet. Jinými slovy, nemá asi příliš smysl čekat na zelenou, modrou a tak podobně, ale spíš na přijmutí nového odstínu bílé, jiné červené a tmavší tmavé varianty. Zkrátka a dobře, očekávejte barvy nasazené u řady 13.

Stále jen 64GB v základu

Poslední bod se nám sice nepíše příliš snadno, ale bohužel jej je třeba taktéž zmínit. Vzhledem k tomu, že je SE zkrátka levný telefon pro méně náročné uživatele, nemá příliš smysl u něj doufat, že mu Apple nadělí do základu 128 GB, jako to udělal u iPhonů 13 loni. Ostatně, podívejte se třeba na základní iPad – i ten má v základu pouhých 64 GB. Za vyšší úložiště si tedy bude třeba jako již tradičně připlatit, byť zřejmě žádnou „raketu“.

Dnes nejčtenější

.