Zavřít reklamu

iPhone si většina z nás kupuje z toho důvodu, jelikož se jedná o spolehlivé zařízení, které prostě a jednoduše funguje. Při využívání jablečného telefonu nemusíte na nic čekat, nabízí nadstandardní výkon, perfektní fotoaparáty a mnoho dalšího. Jak se ale říká, i mistr tesař se někdy utne – a tohle platí i u iPhonů. Čas od času se tedy můžete ocitnout v situaci, kdy vám něco nemusí fungovat úplně podle představ. V tomto článku se podíváme na 5 nejčastějších problémů s iPhone a jak je vyřešit.

Vypadává nebo nefunguje Wi-Fi a Bluetooth

Bez Wi-Fi a Bluetooth si většina z nás nedokáže představit každodenní fungování. Navíc k tomu jsou na obou těchto technologiích závislé některé funkce, například AirDrop, který dokáže zjednodušit každodenní fungování. Pokud se tedy na iPhonu ocitnete v situaci, kdy se vám nedaří Wi-Fi nebo Bluetooth aktivovat, popřípadě pokud se nemůžete k Wi-Fi či Bluetooth připojit, tak to rozhodně dokáže pěkně naštvat. V takovém případě můžete provést kompletní reset síťových nastavení, což by zcela jistě mělo pomoci – a pokud ne, tak se nejspíše jedná o hardwarový problém. Reset provedete v Nastavení → Obecné → Přenést nebo resetovat iPhone → Resetovat → Obnovit nastavení sítě. Tímto dojde k odpojení od všech Wi-Fi sítí a všech Bluetooth zařízení.

Nefunguje Face ID či Touch ID

Face ID a Touch ID jsou technologie, díky kterým se můžeme (nejen) na iPhonu velice jednoduše ověřit, a to jak při odemykání zařízení, tak třeba při přihlašování či placení. Pokud vám tedy Face ID nebo Touch ID přestane fungovat, tak se jedná o vážnou situaci, která si žádá okamžité řešení. Co se Face ID týče, tak to funguje díky přední TrueDepth kameře, která se nachází v horní části obrazovky. Pokud máte například nainstalované ochranné sklo, tak zkontrolujte, že se v místě přední kamery pod ním nenachází bublina či špína. V případě Touch ID je pak nutné zkontrolovat, že máte čisté prsty, a že je čistý povrch samotného senzoru. Obě tyto biometrické technologie můžete případně resetovat, a to v Nastavení → Face ID a kód, respektive Nastavení → Touch ID a kód.

Nelze se připojit k 5G

V současné době se čím dál tím více rozšiřuje síť páté generace, tedy 5G. Vůbec prvním jablečným telefonem, který podporu 5G nabízí, se stal iPhone 12 (Pro). Především pro obyvatele zahraničních států a hlavně USA se jednalo o nesmírně důležitý krok, jelikož zde je 5G již velmi rozšířené a „chytíte“ jej prakticky na každém kroku. V tuzemsku tohle ale neplatí – u nás je 5G k dispozici sotva v největších městech, níže si můžete v galerii zobrazit mapu pokrytí našich tří operátorů. Pokud ve velkých městech nežijete, tak se k 5G nebudete moci připojit. A pokud žijete u velkého města, kde existuje šance pro připojení k 5G, tak ji raději nevyužívejte. Neustálým přepínáním mezi 4G (LTE) a 5G totiž dochází k výraznému snížení výdrže baterie. 5G můžete případně deaktivovat v Nastavení → Mobilní data → Volby dat → Hlas a data.

Špatná výdrž baterie

Mnoho uživatelů si často stěžuje na to, že iPhony mají špatnou výdrž baterie. Pravdou je, že s příchodem iPhonů 13 (Pro) jsme se dočkali výrazného zvýšení kapacity baterie, takže se Apple konečně ubírá správnou cestou. Špatná výdrž baterie může být způsobena hned několika faktory. Nutno ale zmínit, že ji můžete pociťovat především po prvním zapnutí nového iPhonu, popřípadě po aktualizaci na novou verzi iOS. V obou těchto případech na pozadí probíhá nespočet různých procesů a akcí, které jsou náročné na hardware, tudíž dochází ke snížení výdrže baterie. Stačí tedy pár hodin, maximálně dní, vyčkat. Pokud i přesto máte s baterií problém, tak můžete přejít do Nastavení → Baterie, kde si níže v grafu můžete zobrazit, které aplikace využívají baterii nejvíce.

Nažloutlý displej

Někteří uživatelé iPhonů si dále mohou stěžovat na to, že je jejich displej nažloutlý. To může být způsobeno s největší pravděpodobností funkcí True Tone, která je k dispozici na všechny iPhony 8 a novější. Konkrétně se tato funkce stará o úpravu barev displeje v závislosti na světle, které dopadá na displej jablečného telefonu. Pokud se tedy nacházíte v místnosti, kde zářivky produkují žluté světlo, tak bude displej iPhonu nažloutlý, aby tak kompenzoval rozdíly a zobrazil přirozené barvy. True Tone lze vypnout jednoduše tak, že přejdete do ovládacího centra, a poté podržte prst na prvku pro úpravu jasu. Tímto dojde k jeho rozevření, kde už pak dole můžete True Tone jednoduše deaktivovat.

Dnes nejčtenější

.