Zavřít reklamu

Když Apple v předešlých měsících světu oznámil nasazení nových anti-reklamních funkcí, které si kladou za cíl konkrétně znepříjemnit reklamním společnostem sledování uživatelů za účelem personalizované reklamy, jedním z jejich nejhlasitějších kritiků byl Facebook, který své podnikání právě na personalizované reklamě dlouhodobě staví. A jak se nyní zdá, z rány, kterou mu Apple zasadil, se ještě hned tak neoklepe. 

Když včera Facebook ohlašoval své finanční výsledky za uplynulé čtvrtletí nenaplnil jimi tak úplně očekávání analytiků. Zuckerbergova společnost si je však dle všeho 100% vědoma toho, kde je příčina celého problému. A pokud hádáte, že se jedná o Apple, hádáte správně. Právě Apple a jeho antisledovací novinky totiž označil Apple za hlavní kámen úrazu, který jej navíc bude o peníze připravovat i po celý letošní rok. Odhady, o kolik peněz Facebook kvůli Applu přijde, jsou pak naprosto šílené. Jít má o více než 10 miliard dolarů, což je jen pro představu třetina jeho tržeb za poslední čtvrtletí loňska. 

Přestože je Apple terčem kritiky Facebooku dlouhodobě, těžkou hlavu si z toho v žádném případě nedělá. S trochou nadsázky by se naopak dalo říci, že podobnou kritiku vítá, jelikož skrze ní ukazuje, že jsou jeho nové funkce skutečně účinné a platí i na takové reklamní giganty jako je právě Facebook. Apple se navíc netají tím, že má v plánu anti-sledovací možnosti neustále vylepšovat, takže bychom se do budoucna měli dočkat řešení ještě o poznání robustnějších. 

Dnes nejčtenější

.