Zavřít reklamu

Snad každý z nás se alespoň jednou ve svém životě dostal do situace, kdy musel například někam odejít a v tu chvíli zjistil, že nemá dostatečně nabitý telefon, který přitom bude potřebovat. Máte-li doma nabitou powerbanku, je po starostech, ale co dělat, když takové štěstí nemáte? Přesně pro tyto případy je tu tento článek, který vám dá sedm tipů, jak rychlost nabíjení co nejvíce podpořit.

Vyhněte se bezdrátovému nabíjení…

Pokud vlastníte jakýkoliv iPhone 8 a novější, tak zajisté víte, že můžete využít bezdrátové nabíjení Qi, v případě iPhonů 12 a novějších je pak možné využít bezdrátové nabíjení MagSafe. Bezdrátové nabíjení je sice velice pohodlné, jelikož stačí, abyste svůj iPhone položili na nabíječku a o nic víc se nemusíte starat. Pravdou ale je, že bezdrátové nabíjení a rychlost jednoduše nejdou dohromady. V případě Qi bezdrátového nabíjení je možné využít maximální výkon 7.5 W, v případě MagSafe maximálně 15 W. A to je nutné ještě počítat se ztrátou výkonu právě kvůli bezdrátovému přenosu energie. Chcete-li iPhone rychle nabít, rozhodně se bezdrátovému nabíjení vyhněte.

bezdrátové nabíjení

…a využijte pořádný adaptér

Na předchozí stránce jsem zmínil, že bezdrátovým nabíjením svůj iPhone prostě a jednoduše rychle nenabijete. Pokud patříte mezi jedince, kteří potřebují často co možná nejrychleji nabít svůj iPhone, tak byste namísto do bezdrátové nabíječky měli rozhodně investovat do pořádného adaptéru, společně s kabelem. Využít v tomto případě můžete například originální 20W nabíjecí adaptér od Applu, popřípadě můžete samozřejmě sáhnout po adaptéru třetí strany s podporou Power Delivery. Co se pak kabelu týče, tak je nutné pořídit takový, který má na jedné straně Lightning a na druhé pak USB-C – i tyto kabely se označují jako Power Delivery. Na trhu jich je k dispozici opravdu mnoho a stačí si tedy pouze vybrat. Pomoci vám s výběrem může odkaz níže.

Nabíjecí adaptéry pro iPhone koupíte zde

Zachovejte správnou teplotu

iPhone je dostatečně chytrý na to, aby dokázal rozpoznat svou teplotu. To už jste možná nejednou zjistili – stačí, abyste iPhone v létě nechali nějakou dobu ležet na přímém slunci. Pokud dojde k přehřátí baterie, tak se iPhone jednoduše deaktivuje a zobrazí zprávu o tom, že musí vychladnout a do té doby jej nemůžete využívat. Je všeobecně známé, že vysoké teploty nedělají elektronice a převážně bateriím dobře. Pokud se iPhone začne přehřívat při nabíjení, tak může omezit maximální dobíjecí výkon, aby nedošlo k poškození baterie. V současném letním období se tedy rozhodně vyvarujte nabíjení například v blízkosti topení. V létě pak nenabíjejte iPhone na slunci a zároveň myslete na to, že iPhonu ulevíte, pokud mu sundáte ochranný kryt.

iphone_vysoka_teplota3

Vypněte Optimalizované nabíjení baterie

Součástí operačního systému iOS je několik funkcí, které mají za úkol zvýšit životnost a efektivitu baterie. Mezi jednu z těchto funkcí patří Optimalizované nabíjení baterie. Pokud tuto funkci aktivujete, tak se iPhone postupně začne učit, kdy jej zpravidla nabíjíte. Pokud zjistí, že nabíjení provádíte například v noci, tak v určité době zastaví nabíjení na 80 % s tím, že zbylých 20 % se nabije těsně před tím, než vstanete. Baterie všeobecně se totiž nejraději pohybují v rozmezí nabití od 20 % do 80 %. Díky Optimalizovanému nabíjení je tedy možné baterii šetřit, v některých případech se ale může dodatečných 20 % hodit, a proto je na zvážení možná deaktivace Optimalizovaného nabíjení baterie. Učinit tak můžete v Nastavení -> Baterie -> Kondice baterie.

Nepoužívejte iPhone při nabíjení

Mnoho jedinců, kteří potřebují rychle nabít svůj iPhone, jej připojí do nabíječky, a poté na něm začnou ihned pracovat. Tohle ale není ideální, jelikož iPhone sice nabíjíte, zároveň ale dochází k využívání výkonu, tudíž se nabíjení pocitově zpomalí. Navíc k tomu je nutné zmínit, že se při nabíjení iPhone sám o sobě zahřívá. Pokud tak začnete na jablečném telefonu navíc k tomu hrát třeba ještě nějakou hru, tak se zahřívání stupňuje, což může následně vyústit ke snížení výkonu nabíjení. Potřebujete-li tedy iPhone rychle nabít, tak jej připojte k nabíječce, poté jej nechte ležet na místě a odpojte jej až když budete potřebovat odejít.

Aktivujte režim Letadlo

Pokud chcete mít stoprocentní jistotu toho, že na iPhonu nebudete schopni prakticky nic dělat, tak můžete aktivovat režim Letadlo. Po aktivaci tohoto režimu se kompletně deaktivuje mobilní připojení, společně s mobilními daty. Věřte nebo ne, deaktivací mobilního připojení a dat dokážete doopravdy nabíjení výrazně zrychlit, jelikož iPhone nebude muset část své energie věnovat LTE (či 5G) modemu. Režim Letadlo můžete jednoduše aktivovat tak, že otevřete ovládací centrum, kde klepněte na ikonu letadla. Kromě toho můžete níže deaktivovat ještě Wi-Fi a Bluetooth, čímž nabíjení opět ještě o něco více zrychlíte.

Aktivujte Režim nízké spotřeby baterie

Posledním tipem, který dokáže výrazně zrychlit nabíjení baterie, je aktivace Režimu nízké spotřeby baterie. Tento režim můžete na svém iPhonu kdykoliv jednoduše aktivovat z ovládacího centra či z Nastavení. Kromě toho vám je jeho aktivace nabídnuta v dialogovém okně pokaždé, když stav nabití baterie klesne na 20 % či 10 %. Pokud aktivujete Režim nízké spotřeby baterie, tak dojde k omezení výkonu iPhonu a k deaktivaci některých služeb, které vyžadují určitou dávku výkonu hardwaru. Pokud omezíte využívání hardwarových zdrojů iPhonu na minimum, tak zajistíte, že se baterie dokáže nabít opravdu rychle. Režim nízké spotřeby lze aktivovat právě v ovládacím centru, popřípadě stačí přejít do Nastavení -> Baterie, kde tento režim najdete.

Dnes nejčtenější

.