Zavřít reklamu

Společnost Apple zavádí stále větší opatření s cílem zabránit necertifikovaným opravám chytrých telefonů. Jedním z nejnovějších je systém zabudovaný v iOS 14.4, který dokáže rozeznat neoriginální díly kamery. Co to znamená pro servisní techniky?

O tom, co způsobuje rozpoznávání neoriginálních komponent a ve kterých chytrých telefonech Apple se s ním můžeme setkat, nám popovídali odborníci na opravy telefonů z FixShop.cz.

Jen pro iPhone 12

Automatické rozpoznávání neoriginálních dílů zatím funguje jen v případě zařízení iPhone 12, 12 mini, 12 Pro a 12 Pro Max vybavených operačním systémem iOS 14.4. Očekává se však, že podobným systémem budou disponovat také všechny další nové modely, například iPhone 13.

iPhone

Chybová hláška, kterou nepřehlédnete

Varování, že v telefonu je namontována neoriginální kamera, se zobrazuje na dvou místech – na zamčené obrazovce a v nastaveních. Tedy hlášení mají uživatelé vždy na očích a nepřehlédnou ho. To může způsobit problémy například při prodeji zařízení. Apple se tímto opatřením snaží docílit, aby si majitelé iPhonů nechávali své chytré telefony opravovat v autorizovaných servisech, které dodržují předepsané postupy a používají originální náhradní díly.

Po kliknutí na chybové hlášení je uživatel přesměrován na dokument Apple, který hovoří o důležitosti provedení oprav v autorizovaném servisu a použití originálních komponent.

Mohou se objevit i problémy s funkčností

Chybové hlášení o neoriginální kameře samo o sobě nemá vliv na funkčnost fotoaparátu. Technici z FixShop.cz však upozorňují, že v některých případech dokážou neoriginální komponenty způsobovat problémy. A to zejména tehdy, když při jejich montáži není dodržen správný postup. Za takových okolností se stává, že nemusí být dostupné některé funkce kamery a po určité době může přestat fungovat úplně.

Telefon Apple iPhone

Oprava kamery iPhone 12 – pozor na díly z jiných zařízení

Zajímavostí je, že varování o neoriginální kameře se zobrazí i v případě, že do telefonu namontujete originální Apple komponenty převzaté z jiného iPhonu stejné modelové řady.

Aby se chybové hlášení nezobrazovalo, je třeba použít originální náhradní díly Apple, ale zejména dodržet stanovený postup opravy. V tomto ohledu mohou být nápomocné přehledné návody od FixShop-u, které vysvětlují celý proces oprav jednotlivých chytrých telefonů Apple, ale i mnoha dalších značek.

Dnes nejčtenější

.