Zavřít reklamu

Extrémní úspěch. Tak přesně tak to se dá v krátkosti zhodnotit poslední čtvrtletí loňského roku, o jehož finanční výsledky se Apple dnes v noci podělil se světem. Díky silným prodejům hardwaru i softwaru se mo titiž opět podařily překonat spousty rekordů. A co je důležité – ten jeden, který se mu překonat nepodařil, jej ve výsledku až tak mrzet nemusí, jelikož ví, proč se tak stalo. 

Podle dat Applu zaznamenaly v uplynulém čtvrtletí iPhony tržby 71,6 miliard dolarů, Macy 10,8 miliard dolarů, Nositelná elektronika v čele s Apple Watch a AirPods 14,7 miliard dolarů a služby 19,5 miliard dolarů. Přitom o rok dříve to bylo u iPhonů “jen” 65,5 miliard dolarů, 8,6 miliard dolarů u Maců, 12,9 miliard dolarů u nositelné elektroniky a 15,7 miliard dolarů u služeb. Možná ještě zajímavější než pokořené rekordy výše zmíněných segmentů jsou však prodeje iPadů. Jejich tržby sice poklesly z 8,4 miliard dolarů na 7,4 miliardy dolarů, ale dle vysvětlení Tima Cooka se tak stalo jen proto, že jich byl v uplynulém čtvrtletí extrémní nedostatek a Applu se tak absolutně nedařila uspokojovat velká poptávka. Jinými slovy, hlad po jablečných tabletech je pořád enormní a kdyby jich měl Apple dostatek, takřka 100% dokáže v uplynulém čtvrtletí překonat rekord v tržbách i jimi. 

“Rekordní výsledky minulého čtvrtletí přišly díky řadě nejinovativnějších produktů a služeb, které jsme kdy v nabídce měli. Velmi nás těší, že slyšíme pozitivní ohlasy od zákazníků z celého světa – tím spíš, když stále žijeme v době, ve které je vzájemné propojení důležitější než kdy jindy,” zhodnotil šéf Applu Tim Cook uplynulé čtvrtletí. Apple tedy nemůže být svým způsobem spokojenější, jelikož nenarazil na nezájem, nýbrž na limity dodavatelského řetězce. A pokud se mu ty podaří do budoucna zlepšit, může prodejně růst ještě mnohem víc a hlavně všude. 

Dnes nejčtenější

.