Zavřít reklamu

Ve včerejších večerních hodinách jsme se po několika týdnech čekání konečně dočkali vydání nové verze iOS, konkrétně s pořadovým číslem 15.3. Tento operační systém přichází s několika skvělými vylepšeními, které rozhodně stojí za to – některým už jsme se na našem magazínu věnovali. Jak už to tak ale bývá, tak někteří uživatelé, kteří na iOS 15.3 aktualizovali, mají problém s výdrží baterie. Pojďme se v tomto článku podívat na 10 tipů a triků, jak prodloužit výdrž baterie iPhonu s iOS 15.3.

Dočkej času jako husa klasu

Když váš iPhone aktualizujete na prakticky jakoukoliv novou verzi iOS, tak po prvotním spuštění na pozadí probíhá nespočet různých procesů, které zatěžují hardware. Tím pádem dochází k rychlejší spotřebě baterie. Je nutné zmínit, že horší výdrž baterie po aktualizaci má většina uživatelů, někteří ale ví, že prostě musí počkat. Ve většině případech se výdrž baterie srovná za pár hodin, v nejhorším případě za pár dnů.

baterie

Deaktivujte aktualizace aplikací na pozadí

Jestliže jste počkali a i nadále vaše baterie nic nevydrží, tak se pustíme do samotných tipů, kterými spotřebu snížíte na minimum. Prvním tipem je deaktivaci aktualizací aplikací na pozadí. Tato funkce dokáže na pozadí aktualizovat obsah aplikace, kupříkladu předpověď počasí v aplikaci Počasí. Jakmile tak do Počasí přejdete, hned se vám zobrazí aktuální předpověď a nemusíte na nic čekat. Vzhledem k tomu, že tyto procesy běží na pozadí, tak spotřebovávají baterii. Deaktivovat můžete aktualizace na pozadí v Nastavení → Obecné → Aktualizace na pozadí. Zde je možné funkci vypnout kompletně, nebo u vybraných aplikací.

Vypněte sdílení analýz z iPhonu

V případě, že si pořídíte nový iPhone, tak musíte projít úvodním průvodcem. Součástí tohoto průvodce je mimo jiné obrazovka, kde se vás systém ptá, zdali chcete sdílet různé analýzy iPhonu s jablečnou společností a vývojáři. S pomocí těchto analýz dokáže Apple a vývojáři zlepšovat své služby, avšak ono odesílání však může způsobit větší spotřebu baterie. Deaktivaci této funkce provedete v Nastavení → Soukromí → Analýza a vylepšování, kde deaktivujte Sdílet analýzu iPhonu a hodinek.

Zakažte animace a efekty

Operační systém iOS vypadá prostě a jednoduše dobře. Můžou za to především jednoduché animace a efekty, na které při využívání systému čas od času narazíte. Jak ale někteří z vás dost možná tuší, tak i tyto animace, efekty a další pohyby potřebují ke svému vykonání určitou dávku výkonu. A když se aktivujte výkon, tak automaticky klesá výdrž baterie. V iOS si však můžete všechny tyto animace a efekty zakázat, což se rozhodně hodí. Učinit tak můžete v Nastavení → Zpřístupnění → Pohyb, kde aktivujte Omezit pohyb.

Vypněte využívání 5G sítě

S příchodem iPhonů 12 (Pro) jsme se u jablečných telefonů vůbec poprvé dočkali podpory 5G sítí. Je pravdou, že Apple s touto podporou přišel o něco později než konkurence, nakonec jsme se ale přece jenom dočkali. Bohužel ale 5G síť je pořádně rozšířená především v zahraničí a hlavně ve Spojených státech. V Česku je 5G prozatím jen v některých největších městech, což je problém – podle dostupných informací by se ale tento rok měla síť páté generace začít v tuzemsku pořádně rozšiřovat. Pokud váš novější iPhone zachytí 5G někde na pokraji a začne neustále přepínat mezi 5G a 4G (LTE), tak dochází k enormnímu vytěžování baterie. Proto se prozatím vyplatí, pokud bydlíte někde mimo velká města, 5G kompletně vypnout. Stačí přejít do Nastavení → Mobilní data → Volby dat → Hlas a data, kde 5G deaktivujte.

Nezapomeňte na tmavý režim

Součástí operačního systému iOS je již po dobu několika let tmavý režim. Tento tmavý režim využíváme především z toho důvodu, aby nás v nočních hodinách z bílé barvy nebolely oči. Je tady ale ještě jedna skvělá výhoda, o které moc uživatelů neví. Díky tmavému režimu totiž můžete taktéž šetřit baterii, pokud tedy máte iPhone s OLED displejem. Tyto displeje totiž vyobrazují černou barvu tak, že vypnou své pixely, díky čemuž se baterie šetří. V redakci jsme míru ušetření baterie při využití tmavého režimu testovali a rozdíl byl obrovský. Tmavý režim aktivujete v Nastavení → Zobrazení a jas, kde aktivujte Tmavý, popřípadě si nastavte automatické přepínání.

Deaktivujte polohové služby

Některé aplikace či webové stránky mohou přistupovat k vaší poloze, tedy pokud jim to dovolíte. Je ale nutné zmínit, že některé aplikace k vaší poloze rozhodně přistupovat nemusí. Často vás mohou o sledování polohy požádat třeba sociální sítě a další podobné aplikace, u kterých to nedává smysl. Naopak přístup k poloze dává smysl třeba u navigačních aplikací. Pokud dochází k neustálému poskytování polohy aplikaci, tak to může mít za následek rychlejší spotřebu baterie. Polohové služby můžete kompletně nebo částečně deaktivovat v Nastavení → Soukromí → Polohové služby.

Systémové tipy pro úsporu baterie

To, že dochází k větší spotřebě baterie, dokáže rozpoznat i samotný systém. V případě, že k rozpoznání dojde, tak vám je schopen poskytnout určité tipy, díky kterým můžete zjistit, co máte špatně nastaveno a proč k rychlejší spotřebě dochází. Pokud byste si tyto tipy chtěli zobrazit, tak stačí přejít do Nastavení → Baterie. Pod tipy si pak můžete také zobrazit statistiky, ve kterých se dozvíte, které aplikace baterii využívají nejvíce. Podle toho můžete například zjistit, že aplikace může mít s iOS 15.3 problém a spotřebovává hodně energie.

navrhy_baterie_iphone_vydrz

Zakažte automatické aktualizace aplikací

Aktualizace systému a aplikací jsou nesmírně důležité – o tom žádná. Pokud byste se z nějakého důvodu rozhodli, že zůstanete na nějaké staré verzi iOS, tak kromě funkcí přijdete o různé opravy chyb a bezpečnostních děr, které mohou být velmi vážné. Rozhodně tedy v současné době neexistuje pádný důvod k tomu, abyste na starších verzích iOS, popřípadě jakéhokoliv jiného jablečného systému, zůstávali. A to samé platí i v případě aplikací. V iOS si můžete u aplikací nastavit jejich automatické stažení a instalaci, to ale může způsobit rychlejší vybití baterie. Automatické aktualizace aplikací zakážete v Nastavení → App Store, kde níže v sekci Automatická stahování deaktivuje Aktualizace aplikací.

Využívejte Optimalizované nabíjení

Posledním tipem, který můžete pro zvýšení výdrže baterie v iOS 15.3 udělat, je aktivace funkce Optimalizované nabíjení. S touto funkcí je to ale spíše běh na dlouhou trať. Baterie se všeobecně nejraději pohybují v rozmezí nabití od 20 % do 80 %. Cokoliv mimo tohle rozmezí může zkrátit životnost baterie. Optimalizované nabíjení dokáže zaručit, že se iPhone přes noc nenabije na více než 80 %, tedy poté, jakmile funkce po nějaké době analyzuje způsob dobíjení iPhonu. Pro správnou funkčnost této funkce je nutné iPhone nabíjet pravidelně. Optimalizované nabíjení aktivujteNastavení → Baterie → Kondice baterie.

Dnes nejčtenější

.