Zavřít reklamu

Apple již po dobu několika let vydává pravidelně beta verze všech svých operačních systémů – konkrétně jsou k dispozici beta verze pro veřejnost a pro vývojáře. Nejvíce se o beta verzích mluví vždy před, během a po vývojářské konferenci WWDC, která se koná každý rok. Na této konferenci totiž Apple představuje nové verze svých operačních systémů, které po skončení ihned uvolňuje pro beta testery. K veřejnosti se pak tyto nové systémy dostanou až za několik měsíců po odladění. Mnoho zarytých jablíčkářů to ale nemůže vydržet a beta verze instalují. V tomto článku se společně podíváme na 5 důvodů, proč byste na váš iPhone neměli instalovat beta verze iOS.

Nefunkční a nepodporované aplikace

Když Apple na WWDC představí nové verze svých operačních systémů, tak je následně jako první zpřístupní vývojářům. Tyto vývojářské beta verze však svůj název nenesou jen tak pro nic za nic. Tyto beta verze jsou schopni nainstalovat pouze samotní vývojáři, a to skrze speciální profily, které se však často objeví na internetu ke stažení. Právě v rámci první vývojářské beta verze se všichni vývojáři poprvé setkávají s novými systémy. Následně mají dlouhou dobu čas na to, aby na nové systémy přizpůsobili své aplikace. Je dosti pravděpodobné, že některé aplikace v prvotních beta verzích jednoduše nefungují, jelikož je aktualizace „rozbije“ a vývojáři musí přijít s opravou. Počítejte tedy s tím, že některé aplikace mohou v beta verzích blbnout, popřípadě nemusí fungovat vůbec.

Chybějící funkce

Při používání iPhonu je většina z nás zvykla na určité funkce a možnosti, které využíváme každý den. Je ale nutné zmínit, že některé z těchto funkcí po aktualizaci nemusí fungovat správně. Je pravdou, že v posledních pár letech už jsou beta verze relativně stabilní, a že jsme nebyli svědky nějakých velkých problémů. To ale rozhodně neplatilo v minulosti, kdy problémy byly opravdu masivní – a nikde není psáno, že se taková situace nemůže v některé beta verzi opakovat. V beta verzi můžete mít kromě aplikací například problémy s klávesnicí, fotoaparátem, vyzváněním a zvukem všeobecně, budíkem apod. Tyto funkce jsou pro mnoho uživatelů klíčové, a tak byste rozhodně neměli pokoušet štěstí. Prahnete-li po nové beta verzi, tak si ji můžete vyzkoušet nainstalovat na nějaké starší zařízení.

Špatná výdrž baterie

To, na co si většina uživatelů po instalaci beta verzí stěžuje nejvíce, je špatná výdrž baterie. To je způsobeno především tím, že beta verze nemusí být tak dobře odladěné a optimalizované jako verze pro veřejnost. Může se tak stát, že například na pozadí stále běží nějaký proces, který zatěžuje hardware iPhonu. Ten pro své fungování samozřejmě potřebuje energii z baterie, čímž začne výdrž rapidně klesat. V takových případech navíc dochází také k zahřívání iPhonu, což je opět záležitost, která rozhodně není příjemná. Po instalaci jakékoliv beta verze je tedy nutné počítat s tím, že výdrž baterie může být buď horší, anebo úplně tragická. Nechcete-li tedy všude chodit s nabíječkou a kabelem, beta verzím se vyhněte.

iPhone nemusí naběhnout

Většina problémů, které se v rámci beta verzí objeví, se během krátké doby opraví. Ať už se jedná o nefunkční aplikaci, funkci, která není k dispozici, anebo třeba o špatnou výdrž baterie, tak se nejedná o bůhvíjak velké problémy, byť jsou rozhodně nepříjemné. Důležité je ale to, že dojde k jejich opravě. Prakticky každý rok jsme především po vydání prvních beta verzí operačních systémů svědky toho, že u malého procenta uživatelů dojde k selhání instalace aktualizace a zařízení se tak stane kompletně nefunkčním. V lepším případě pak stačí iPhone kompletně obnovit, čímž přijdete o veškerá data, existují ale i horší případy, kdy iPhone doma opravit nezvládnete, jelikož dojde k nějaké fatální chybě.

apple logo boot iphone

Vrácení se zpět není jednoduché

Někteří z vás si dost možná myslí, že pokud si nainstalují beta verzi iOS, tak se mohou kdykoliv vrátit zpět na veřejnou verzi. To samozřejmě svým způsobem možné je, ale rozhodně to není tak jednoduché. Základem je, abyste z beta verze vystoupili, což provedete smazáním profilu beta testera. Ihned poté se vám ale nezobrazí žádná možnost pro vrácení se zpět na veřejnou verzi. Konkrétně je nutné, abyste vaše zařízení v tom lepším případě obnovili ze zálohy, anebo abyste ho kompletně smazali a provedli čistou instalaci iOS. I z toho důvodu byste před instalací beta verze měli pro jistotu vytvořit kompletní zálohu iPhonu ve vašem Macu či počítači. Co se však týká macOS či watchOS, tak zde cesta zpátky neexistuje. Jakmile jednou beta verzi na tyto systémy nainstalujete, tak už se z ní nedostanete do té doby, dokud Apple nevydá oficiální plnou verzi pro veřejnost.

ios 15

Dnes nejčtenější

.