Zavřít reklamu

iPhone je zařízení, po jehož boku mnohdy trávíme celé dny. Kdykoliv a kamkoliv jdeme, tak na něj nikdy nezapomeneme, a když náhodou ano, okamžitě se pro něj vracíme. Můžeme pomocí něj jednoduše provádět každodenní nutné úkony v podobě volání, psaní zpráv a další komunikace, někteří uživatelé jej však využívají také pro pracovní záležitosti, popřípadě naopak k zabavení. Mnoho uživatelů používá iPhone také před spaním s tím, že ho následně přes noc rovnou nechají pod polštářem nabít. V tomto článku se společně podíváme na 5 tipů a triků pro iPhone, které by se vám mohly hodit před spaním.

Režim Spánek

Naprostým základem je, abyste na iPhonu měli nastavený režim Spánek. Díky němu si můžete nastavit, které aplikace vám budou při spánku moci odesílat oznámení, popřípadě které kontakty vás budou moci kontaktovat – a mnoho dalšího. Spánek jde zároveň ruku v ruce s přednastaveným spánkovým režimem, díky čemuž se taktéž automaticky zapíná a vypíná v určený čas. Pokud byste si chtěli režim Spánek aktivovat a nastavit, tak přejděte do Nastavení → Soustředění, kde vpravo nahoře klepněte na ikonu +. V průvodci pak zvolte předpřipravený režim Spánekprojděte jeho nastavením. Pro jeho využití je nutné mít ve Zdraví nastavený spánek a spánkový režim, na což vás případně průvodce upozorní a dá vám možnost nastavení.

Ztišení zvuků

Pokud se řadíte mezi jedince, kteří právě v posteli rádi iPhone využívají, například pro prohlížení sociálních sítí a videí, tak pro vás mám jeden tip. Určitě už jste se někdy ocitli v situaci, kdy jste si v posteli chtěli přehrát nějaké video a neuvědomili jste si, že je zvuk iPhonu nastaven na maximum, popřípadě na vyšší hlasitost. Zvuk z přehrávajícího se videa tak začne hlasitě hrát, čímž můžete vzbudit třeba svou drahou polovičku. Abyste tomu předešli, tak stačí, abyste si vytvořili automatizaci. Zde stačí nastavit, aby se po aktivaci režimu Spánek automaticky snížila hlasitost na minimum. Automatizaci vytvoříte v aplikaci Zkratky, celý proces najdete v galerii níže. Na konci hlavně nezapomeňte deaktivovat Zeptat se před spuštěním, aby se automatizace opravdu spustila sama od sebe, bez nutnosti vašeho potvrzení.

Zvuky na pozadí

Existuje mnoho uživatelů, kteří ke spánku potřebují úplný klid, zároveň existují ale i takoví jedinci, kteří naopak ke spánku potřebují nějaký doprovod. Jednat se může například o televizi či rádio, v dnešní moderní době už ale mnoho jedinců využívá na usnutí AirPody a přehrávání hudby, popřípadě různých zvuků. Co se zvuků týče, tak se může jednat o zvuk praskajících kamen či oceánu, popřípadě jen o klasický šum. Součástí iOS 15 je přímo možnost pro spuštění těchto zvuků na pozadí, takže není třeba stahovat žádná aplikace. Zvuky na pozadí je možné spouštět skrze prvek Sluch v ovládacím centru, který do něj přidáte přes Nastavení → Ovládací centrum, kde dole u Sluch klepněte na ikonu +. Aby se vám ale zvuky na pozadí lépe ovládaly, tak jsme pro vás vytvořili zkratku, prostřednictvím které si můžete dokonce nastavit automatické vypnutí přehrávání zvuků na pozadí a další.

Zkratku pro jednoduché ovládání zvuků na pozadí stáhnete zde

Automatické vypnutí přehrávání

Jak už bylo zmíněno na předchozí stránce, tak někteří jedinci rádi usínají s nějakým doprovodem, třeba s hudbou. Problém je ale v tom, že pokud se sluchátky v uších usnete, tak vám hudba hraje do té doby, dokud ji ručeně vypnete – to může trvat klidně celou noc s tím, že se přehrávání vypne samo kvůli vybití, anebo ho vypnete až ráno. Součástí iOS je však možnost, díky které je možné nastavit automatické vypnutí přehrávání hudby či videa. Stačí přejít do aplikace Hodiny, kde otevřete Minutka. Následně si vyberte čas, po kterém se má přehrávání zastavit, a poté rozklikněte sekci Po skončení, kde vyberte úplně dole možnost Zastavit přehrávání. Pak klepněte vpravo nahoře na Nastavitspusťte odpočet. Po dokončení odpočtu se přehrávání hudby samo vypne. Tato možnost je nativně k dispozici také přímo ve Spotify.

Ztmavení obrazovky

iPhony jsou vybaveny senzorem okolního světla, pomocí kterého pak upravují hodnotu jasu. Čím více je okolo vás světla, tak tím větší jas je nastaven, abyste dobře viděli na displej. Ve večerních a nočních hodinách je pak světla zase naopak málo, takže je jas displeje na minimu. Pokud se ale v noci vzbudíte a v polospánku zkontrolujete iPhone, tak vám i přes nejnižší možné nastavení jasu prakticky vypálí oči. Naštěstí ale existuje možnost, pomocí které je možné displej nechat ztmavit ještě o něco více než dovoluje ovládací panel. Stačí, abyste se přesunuli do Nastavení → Zpřístupnění → Zkratka zpřístupnění, kde zaškrtněte možnost Snížit bílý bod. Pro ještě větší snížení jasu pak stačí třikrát stisknout boční tlačítko iPhonu s Face ID či tlačítko plochy iPhonu s Touch ID, a poté z menu vybrat Snížit bílý bod. Deaktivaci probíhá stejně.

Dnes nejčtenější

.