Zavřít reklamu

Představení aktuálně nejnovějšího iPhonu 13 (Pro) jsme se dočkali teprve před pár měsíci. Jak už to ale bývá zvykem, tak už nyní je jablečný svět plný různých zpráv, úniků a dalších informací o budoucí generaci jablečných telefonů, tj. o iPhonu 14 (Pro). U tohoto modelu očekáváme hned několik výrazných změn, ze kterých bychom si mohli tzv. sednout na zadek – tedy pokud s nimi Apple opravdu přijde. Prozatím to ale podle informací vypadá velice slibně. A na co všechno bychom se vlastně měli těšit? 5 základních věcí si řekneme v tomto článku.

Zmenšení či odstranění výřezu

Součástí iPhonů je již po dobu téměř pěti let výřez v horní části displeje. Pod tímto výřezem je umístěna technologie Face ID, tedy biometrická ochrana, která funguje na rozpoznávání obličeje uživatele. Tento výřez byl po dobu několika dlouhých let neměnný, až do příchodu iPhonů 13 (Pro), kde se dočkal alespoň zmenšení. Mnoho z nás však očekávalo ono zmenšení ještě trošku výraznější, popřípadě se objevovaly informace o kompletním odstranění. Jak víte, tak odstranění jsme se nedočkali, o to více se o něm ale mluví právě ve spojení s iPhone 14 (Pro). O mnoho pravděpodobnější je ale ještě větší zmenšení, konkrétně až na tvar podlouhlého průstřelu, viz galerie níže.

koncept iPhone 14 Pro Max

Bez varianty mini

Když Apple s příchodem iPhonů 12 (Pro) představil také model 12 mini, tak mnoho uživatelů jásalo. Problém je ale v tom, že jásali především na našem trhu, kde jsou i nadále oblíbené malé telefony. V Americe, kde je trh několikanásobně větší, nechával iPhone 12 mini většinu jablíčkářů chladnými – a naprosto stejně, možná ještě hůře, je tomu i u iPhonu 13 mini. Apple se samozřejmě řídí podle většího trhu, tudíž ho bohužel tak nějak nezajímá, že se nám v Česku malinké „mini“ líbí, a že by jej chtěli někteří jedinci zachovat. Jinde ve světě jsou naopak oblíbené veliké telefony, tudíž o dost více táhnou iPhony s označením Pro Max. Je tedy velmi pravděpodobné, že se s příchodem iPhonů 14 (Pro) dočkáme namísto čtyř modelů pouze třech, a to iPhone 14, 14 Pro a 14 Pro Max, stejně jako tomu bylo u řady iPhone 11 (Pro).

Tenčí fotomodul

Pokud byste vedle sebe srovnali iPhone 12 (Pro) a 13 (Pro), tak si největšího rozdílu všimnete při pohledu na fotomodul. Ten je totiž u iPhonu 13 (Pro) oproti předchozí generaci o dost větší, a to i po stránce tloušťky. U iPhonů 12 (Pro) je onen schodek mezi tělem a fotomodulem ještě relativně přijatelný, avšak u současných nejnovějších modelů už se spíše jedná o jakousi hranu, co ještě uživatelé mohou zkousnout. Pokud by Apple přišel s ještě větším schodkem u iPhonů 14 (Pro), tak by mu to jablíčkáři dali „pěkně sežrat“. Dobrou zprávou ale je, že si kalifornský gigant vážnost situace nejspíše uvědomuje. Nejspíše by tak mělo dojít ke ztenčení fotomodulu, díky čemuž svým způsobem přestane překážet. Mluví se dokonce o tom, že by měl být fotomodul kompletně zarovnaný s tělem, otázkou ale zůstává, zdali je to vůbec možné. Nechme se překvapit.

Bohaté hardwarové vybavení

Každý rok Apple při prezentaci nového iPhonu představuje také nový čip, který je oproti tomu předchozímu zase o něco výkonnější a úspornější. Letos tomu rozhodně nebude jinak a dočkáme se čipu s označením A16 Bionic. Původně bylo v plánu tento čip vyrobit 3nm výrobním procesem, plány se však nakonec změnily a společnost TSMC využije 4nm výrobní proces, což už je ale samo o sobě úchvatné. Co se pak týče dalšího hardwarového vybavení, tak čipu A16 Bionic bude u všech čtyřech, respektive třech, modelů sekundovat 6 GB operační paměti. ProMotion displej s adaptivní obnovovací frekvencí o hodnotě až 120 Hz by se pak měl objevit taktéž na všech modelech, nebude se tak jednat o přednost modelů Pro a Pro Max.

Vylepšení kamery

V poslední době se prakticky všichni technologičtí giganti předhání v tom, kdo přinese lepší fotoaparát, potažmo fotosoustavu. Tento trend trvá již několik dlouhých let a prozatím nevypadá, že by se měl nějak mírnit – ba naopak. Rozhodně to ale není špatně, jelikož se jednotlivé společnosti mezi sebou stále předhání, což zrychluje celkový vývoj mobilních fotoaparátů. Apple až doposud využíval dlouhou dobu fotoaparáty s rozlišením 12 Mpx. Oproti konkurenčním chytrým telefonům je tato hodnota směšná, ale jak již jistě víte, tak kvalitu fotoaparátu není možné určit pouze podle hodnoty rozlišení. I s 12 Mpx fotoaparátem totiž dokáže iPhone dělat lepší fotografie a videa než chytrý telefon s fotoaparátem, který nabízí několikanásobně větší rozlišení. Letos by měl ale Apple od 12 Mpx fotoaparátů upustit a nasadit 48 Mpx, což je veliký skok. Díky tomuto fotoaparátu by měl být iPhone 14 (Pro) schopen natáčet video až v rozlišení 8K, což by uměl jako první. Rozhodně se tedy opět i na poli fotosoustavy máme na co těšit.

iPhone 14 Pro

Dnes nejčtenější

.