Zavřít reklamu

Ačkoliv se iOS 15 dočkal svého vydání pro veřejnost již před dobrým čtvrt rokem, mnozí uživatelé jej stále nemají zmapovaný zcela dokonale. Jelikož však Apple mnohé novinky skryl poměrně hluboko do nastavení, nelze se jejich nenalezení tak úplně divit. Mnohé novinky přitom stojí skutečně za to a je tudíž škoda je neznat. V následujících řádcích si s vámi proto hned pět novinek, které nemusí být na první pohled úplně zřetelné, představíme.

Sdílení informací ve Zdraví

V rámci nativní aplikace Zdraví si můžete zobrazit informace o vaší aktivitě, cvičení, spánku a všeobecné zdravotní kondici. Pokud navíc máte Apple Watch, tak získáte přístup k ještě rozsáhlejším a přesnějším datům. V iOS 15 si nově můžete nastavit, aby se vybrané zdravotní údaje z vašeho Zdraví sdílely s kýmkoliv jiným. Přesně si můžete nastavit, které údaje a trendy chcete sdílet, včetně zdraví srdce, aktivity, životních funkcí, zdravotního ID, sledování menstruačního cyklu a dalších. To se může hodit hned v několika situacích. Pokud byste chtěli sdílení zdravotních údajů nastavit, stačí přejít do aplikace Zdraví, kde dole klepněte na Sdílení, a poté na S někým sdílet. Pak si stačí osobu vybrat a sdílení nastavit.

Chránit aktivitu v Mailu

Pokud vám někdo odešle e-mail, tak v určitých případech může sledovat, jakým způsobem s ním pracujete. Přesněji si odesilatel může zobrazit například to, zdali a kdy jste e-mail odeslali, popřípadě může sledovat jakoukoliv další aktivitu. Všechno tohle sledování je možné ve většině případech díky neviditelného pixelu, který je součástí těla e-mailu. Příjemce tento neviditelný pixel jednoduše nevidí a nemůže s ním nic moc dělat. Do iOS 15 však dorazila nová funkce, která uživatele dokáže v aplikaci Mail proti tomuto typu sledování ochránit. Pokud byste tuto funkci chtěli aktivovat, tak stačí, abyste přešli do Nastavení -> Pošta, kde níže v kategorii Zprávy rozklikněte sekci Ochrana soukromí. Pak už jen stačí pomocí přepínače aktivovat možnost Chránit aktivitu v Mailu.

Nový vzhled při placení přes Apple Pay

V Česku můžeme již po dobu několika let platit skrze Apple Pay, a to u všech obchodníků, kteří podporují platební karty. Postupně se však v poslední době začíná také konečně pořádně rozrůstat možnost placení přes Apple Pay kdekoliv na webu. V současné chvíli už je možné skrze Apple Pay na webu platit u většiny platebních portálů, což je rozhodně skvělé. Nemusíte totiž vytahovat platební kartu z peněženky, popřípadě si pamatovat nebo ukládat čísla karty a další údaje. Jednoduše stačí, abyste klepnuli na tlačítko pro zaplacení, a poté se pomocí Touch ID či Face ID autorizovali. Ihned poté dojde k jednoduchému a rychlému zaplacení. V iOS 15 došlo k vylepšení rozhraní pro placení na webu přes Apple Pay – zobrazit si ho můžete níže. V tomto přepracovaném rozhraní můžete navíc jednoduše přidávat nové karty a nemusíte při tom vůbec prostředí Apple Pay opouštět.

Zoomování při točení QuickTake

Pokud vlastníte iPhone XS a novější, tak zajisté víte, že pro rychlé spuštění nahrávání můžete v aplikaci Fotoaparát využít funkci QuickTake. Jednoduše stačí, abyste Fotoaparát otevřeli, a poté přímo v sekci Foto podrželi prst na spoušti, čímž se spustí nahrávání. Díky tomu se nemusíte složitě přesouvat do sekce Video, a poté zde nahrávání videa spouštět. Pokud totiž potřebujete rychle cokoliv zaznamenat, tak jde o každou desetinu sekundy, kterou můžete ušetřit. V iOS 15 je nově možné při natáčení pomocí QuickTake také zoomovat, potažmo přibližovat. Postup je jednoduchý, a pokud jste někdy používali Snapchat či Instagram, tak je naprosto stejný. S položeným prstem na displeji při natáčení QuickTake videa jednoduše stačí, abyste přejeli nahoru pro přiblížení či dolů pro opětovně oddálení.

Aktualizace polohy v Najít

Prostřednictvím aplikace Najít můžeme na našich jablečných zařízeních sledovat lidi, zařízení a předměty, což se rozhodně hodí. V případě, že jste ve starších verzích iOS potřebovali zjistit polohu některého uživatele, tak dost možná víte, že docházelo k aktualizaci této polohy jednou za minutu. Pohyb uživatele tedy nebyl plynulý a v jednu minutu se nacházel na jednom místě a ve druhé minutě zase na jiném. To se ale s příchodem iOS 15 taktéž mění k lepšímu. Pokud má dotyčný uživatel iOS 15 nainstalovaný stejně jako vy, tak se při jeho pohybu zobrazuje přesná poloha, která se aktualizuje neustále. To znamená, že při sledování přesně vidíte, jak se dotyčný uživatel pohybuje. Nemusíte tedy neustále čekat minutu na to, až se poloha opět aktualizuje.

Dnes nejčtenější

.