Zavřít reklamu

Rychlost internetu je v dnešní době velice důležitá. Někteří z vás dost možná ví, co všechno s námi dokáže udělat pomalý či nestabilní internet. Říká se, že pomalý internet je dokonce horší, než žádný internet – něco pravdy na tom určitě bude. Ve většině případech je navíc internet pomalý či nestabilní tehdy, kdy ho nejvíce potřebujete, třeba při hraní her či přehrávání videí. Máte-li problémy s rychlostí internetu, popřípadě s celkovým požitkem, tak v tomto článku najdete 7 tipů pro zrychlení internetu.

Využijte kabelové připojení

Dá se říct, že nyní již nějakou dobu žijeme v době bezdrátové. Svá data ukládáme na vzdálený cloud, hudbu posloucháme přes AirPody a iPhone nabíjíme přes bezdrátovou nabíječku. A naprosto stejně to je i u připojení k internetu, kdy využíváme Wi-Fi. Pravdou je, že využívání bezdrátového příslušenství a funkcí je velice pohodlné, avšak po stránce kvality platí, že kabel zatím není možné nahradit. Máte-li tedy na Macu problém s internetovým připojením, které je nestabilní či pomalé, tak se zkuste připojit kabelem. Ve všech případech bude výsledek lepší než na Wi-Fi.

EPICO USB-C Multimedia Hub

Odpojte nepoužívaná zařízení

V dnešní době je k internetu připojeno prakticky všechno. Už se nejedná pouze o mobilní telefony, tablety a počítače, ale také o chytré vysavače, meteostanice, kamerové systémy a další. Čím větší počet zařízení je k jedné síti připojený, tak tím horší je samozřejmě rychlost a stabilita. V určité situaci router jednoduše velký počet zařízení již nemusí zvládat, což je samozřejmě problém. Pokud tedy máte doma k routeru připojená nějaká zařízení, která nevyužíváte, tak je rozhodně můžete odpojit. Pokud se navíc přesunete do rozhraní routeru, tak si můžete nechat zobrazit seznam všech připojených zařízení, což se může hodit.

router zařízení

Vymažte cache prohlížeče

Prakticky každá webová stránka v dnešní době vytváří různá data, která následně ukládá do lokálního úložiště zařízení. Součástí těchto dat mohou být různé předvolby na stránce, předvyplněné údaje pro automatické přihlášení apod. Kromě toho se ukládají také ostatní data stránky, díky kterým je není třeba po každém navštívení opětovně stahovat – namísto toho se načtou přímo z lokálního úložiště. Může to znít jako paradox, ale pokud máte potíže s rychlostí nějaké stránky, tak může vymazání cache prohlížeče pomoci. Docílíte tím totiž toho, že prohlížeč bude nucen znova stáhnout data stránky, tudíž dojde ke kompletnímu novému načtení. Následně už mohou být problémy minulostí.

Umístění routeru

Využíváte-li Wi-Fi, jelikož nemáte k dispozici kabelové připojení, tak je pro stabilitu a rychlost nutné brát v potaz umístění routeru, respektive umístění vašeho zařízení. Všeobecně platí, že pro co nejstabilnější a nejrychlejší internet byste měli být ve stejné místnosti, ve které se nachází router. Vzdáleností se následně signál může zhoršit, o to více to ale platí v případě, že mezi routerem a zařízením něco stojí – třeba zeď. Obyčejný router zvládne většinou přenést signál přes maximálně dvě zdi (bez železa), dále už je signál tak slabý a znehodnocený, že se internet nedá používat. Přesuňte router tedy ideálně tam, kde se nacházíte nejčastěji, popřípadě do středu bytu či domu. V případě, že máte větší byt či dům, tak můžete využít Wi-Fi opakovače.

Router koupíte zde

Boost Charge

Čas od času restartujte router

Mnoho jablíčkářů se chlubí tím, že iPhone, iPad či Mac není vůbec nutné restartovat. Svým způsobem je to pravda, jelikož jsou schopna běžet dlouhou dobu bez problémů. Z vlastní zkušenosti ale mohu říct, že se v některých situacích alespoň občasné restartování vyplatí. Osobně se snažím nejen veškerá Apple zařízení restartovat alespoň týdně, jelikož potom běží o mnoho lépe – rozhodně to není žádná ostuda. Naprosto stejně to je i v případě routeru, který taktéž restartuju každý jeden týden. Vždy po restartu internet funguje jednoduše lépe. Restart routeru je možné provést v administraci, kde často navíc najdete také rozhraní pro nastavení automatického restartování.

Aktualizujte router

Když vyjde nová verze iOS či jiného jablečného systému, tak byste ji měli co nejdříve stáhnout, a poté ihned nainstalovat – tedy pokud chcete být v bezpečí a mít jistotu, že jsou opraveny všechny nalezené chyby. To, že je váš internet pomalý a nestabilní, popřípadě pokud máte nějaké další problémy, může způsobovat klidně chyba ve verzi firmwaru routeru. Je nutné zmínit, že i router je nutné alespoň čas od času aktualizovat, a to především kvůli (bezpečnostním) chybám, které mohou být u tohoto síťového prvku kritické. Aktualizace routeru můžete opět zkontrolovat v administraci, která vás dokonce často na možnou aktualizaci upozorní. Rozhodně tedy aktualizace routeru nepodceňujte a snažte se je občas vyhledat a případně nainstalovat.

Změřte si rychlost

V případě, že jste pro zrychlení internetu udělali vše možné, ale stále se nic nezměnilo, tak je pravděpodobné, že je chyba na straně poskytovatele. Bohužel mám již s několikátým poskytovatelem internetu takovou zkušenost, že vám po podpisu smlouvy několik týdnů běží internet na smluvené rychlosti, postupem času však dochází k jistému omezování. V takovém případě doporučuji, abyste přes nějaký online nástroj rychlost internetu změřili – je ale nutné, abyste síť co nejméně vytěžovali. Pokud se reálná rychlosti oproti té smluvené liší, tak si pořiďte snímek obrazovky, který pak pošlete poskytovateli a žádejte vysvětlení. Pro urychlení celé záležitosti mu klidně můžete rovnou zavolat.

Dnes nejčtenější

.