Zavřít reklamu

Apple si může gratulovat. Jeho iPhony totiž opanovaly poslední čtvrtletí loňského roku z hlediska prodejnosti a to i přesto, že například řada 13 a 13 Pro byla kvůli extrémní skladové nedostupnosti velmi problematická z hlediska shánění, kvůli čemuž se jí tak mnozí uživatelé dočkali až na začátku letoška. Tvrdí to alespoň analytická společnost Canalys. 

Podle dat Canalys představovaly iPhony zhruba 22 % všech prodaných chytrých telefonů v uplynulém čtvrtletí s tím, že hlavním tahounem byly i před nedostupnost právě iPhony 13 (Pro). Kdyby jich bylo k dispozici více, výsledek by byl takřka 100% mnohem vyšší. I tak ale stačil na to, aby Apple o pouhá dvě procenta přeskočil v prodejnosti konkurenční Samsung, jehož smartphony tak tvořily “jen” pětinu prodaných chytrých telefonů za Q4. Třetí místo si pro sebe uzurpovalo Xiaomi s 12% podílem, čtvrté bylo OPPO s 9% podílem a páté vivo s 8% podílem. Právě na posledních dvou místech je krásně vidět, jak brutální vliv má asijský trh na prodejnost smartphonů jako takovou. V Evropě se totiž OPPO ani vivo tak velké oblibě netěší. 

Poměrně zajímavé je, že celosvětově vzrostly meziročně dodávky smartphonů o pouhé jedno procento, byť zájem o ně jako takové byl velmi velký. Prakticky všichni dodavatelé se však potýkali s velkými problémy způsobenými nedostatkem komponentů v kombinaci s koronavirovou krizí a zavíráním fabrik kvůli nákazám. Dá se nicméně očekávat, že v letošním roce by se mohla situace výrazně zlepšit a růst trhu bude oproti předešlým dvěma rokům velmi výrazný. 

iPhony lze zakoupit například zde

Dnes nejčtenější

.