Zavřít reklamu

Jak šetřit mobilní data je již dlouhou dobu termín, který vyhledávají nejen uživatelé jablečných telefonů. A ono se bohužel není čemu divit, jelikož ceny tarifů a datových balíčků v Česku jsou již po dobu několika dlouhých let opravdu extrémní. Již několikrát jsme slyšeli, že by se mělo začít s cenami určitým způsobem hýbat, a to samozřejmě směrem dolů, avšak stále jsme se ničeho takového nedočkali. Jediným způsobem, jak je možné proti cenám datových balíčků bojovat, je šetření. V tomto článku se tak podíváme na 5 tipů a triků pro šetření mobilních dat.

Aktivujte Režim malého objemu dat

Hned na začátek se společně podíváme na funkci, která je přímo jako stvořená pro všechny uživatele, kteří mají k dispozici malý datový balíček. Tato funkce se nazývá Režim malého objemu dat. Pokud provedete její aktivaci, tak iPhone provede několik základních úkonů k tomu, aby spotřebu mobilních dat snížil na minimum. Konkrétně dojde například k pozastavení automatických aktualizací, úloh na pozadí, synchronizaci fotografií apod. Pro aktivaci této funkce přejděte do Nastavení → Mobilní data → Volby dat, kde aktivujte Režim malého objemu dat.

Deaktivujte mobilní data pro nepotřebné aplikace

V případě, že máte na iPhonu aktivní mobilní data, tak k nim automaticky získají přístup všechny aplikace, tedy jak ty staré, tak i ty, které nainstalujete v budoucnu. Díky tomu mohou aplikace fungovat bez potřeby Wi-Fi, každopádně samozřejmě spotřebovávají určitý objem dat. U základních aplikací je pochopitelné, že si chcete mobilní data nechat aktivní, avšak u některých nepoužívaných aplikací klidně můžete přístup k mobilním datům zakázat. Stačí přejít do Nastavení → Mobilní data, kde sjeďte níže. Zde se nachází seznam aplikací s přepínači, které stačí pro zamezení přístupu k mobilním datům přepnout do neaktivní polohy. U každé aplikace se vám navíc zobrazí údaj o tom, kolik dat v posledním období využila.

Vypněte aktualizace na pozadí

Některé aplikace mohou na pozadí aktualizovat svůj obsah, kvůli čemuž mohou spotřebovávat mobilní data, pokud zrovna nejste připojeni na Wi-Fi. Funkčnost aktualizací na pozadí se nejlépe vysvětluje na příkladu – vezměme si tedy aplikaci Počasí. V případě, že je aktualizace na pozadí aktivní, tak se vám ihned po přesunutí do Počasí zobrazí aktuální data o předpovědi apod. Pokud ale tuto funkci deaktivujete, tak se vám prvně nová data budou muset po přechodu do aplikace stáhnout. Až poté se zobrazí, což nějakou dobu může trvat. Chcete-li šetřit mobilní data, tak aktualizace na pozadí buď kompletně, anebo jednotlivě vypněte, a to v Nastavení → Obecné → Aktualizace na pozadí.

Vypněte Asistenta Wi-Fi

Součástí operačního systému iOS je speciální funkce, která se nazývá Asistent Wi-Fi. I když by se mohl zdát, že tato funkce má co dočinění hlavně s Wi-Fi, tak je opak spíše pravdou – největší vliv má totiž na mobilní data. V případě, že se ocitnete na nestabilní či pomalé Wi-Fi a budete mít aktivního Asistenta Wi-Fi, tak dojde k automatickému přepojení na mobilní data, abyste se nemuseli omezovat. Jenže vám o tom nikdo nedá vědět, což následně může vyústit ve spotřebu mobilních dat. Pro deaktivaci Asistenta Wi-Fi přejděte do Nastavení → Mobilní data, kde sjeďte úplně dolů, kde pomocí přepínače Asistent Wi-Fi deaktivujte.

Vypněte stahování aktualizací

App Store dokáže na pozadí stahovat aktualizace aplikací, které se následně mohou rovnou nainstalovat. Tyto aktualizace se každopádně mohou stahovat i na mobilních datech, což může být pro mnoho uživatelů kritické. Během pár minut totiž může dojít k tomu, že svůj limit vyčerpáte. Chcete-li stahování aktualizací aplikací z App Storu na mobilních datech deaktivovat, tak stačí, abyste přešli do Nastavení → App Store, kde v kategorii Mobilní data deaktivujte Automatická stahování. Níže si pak ještě můžete nastavit, zdali se mohou na mobilních datech stahovat aplikace z App Storu.

Dnes nejčtenější

.