Zavřít reklamu

Znám nespočet uživatelů, kteří se rozhodli, že nebudou svůj iPhone, popřípadě jiné zařízení, aktualizovat. Pokud se takových jedinců zeptáte, proč se tak rozhodli, tak většinou ani nejsou schopni odpovědět, popřípadě zmíní nějaké pochybné argumenty. Aktualizace nedávají smysl jen u některých opravdu starých iPhonů, kde dochází k razantnímu zpomalení systému. Prakticky ve všech ostatních případech byste s aktualizacemi rozhodně neměli otálet, jelikož se jim jednoho dne stejně nevyhnete. Hned na začátek bych chtěl zmínit, že Apple vaše zařízení aktualizacemi rozhodně nezpomaluje, tak stejně neničí vaši baterii. Maximálně může po dobu několika dní baterie vydržet o něco méně, ale jedná se pouze o přechodný stav. Proč tedy pravidelně aktualizovat iOS a další systémy?

Opravy chyb

Hlavním důvodem, proč byste měli iOS aktualizovat, jsou opravy chyb. Nové verze operačních systémů, především tedy ty minoritní, přichází s různými opravami problémů a bugů. Nejčastěji lze tyto opravy vidět v aktualizacích, které jsou vydány krátce po vydání majoritních verzí. Postupem času se ale mohou objevit další chyby, které se Apple ve většině případech snaží co nejdříve vyřešit. Samozřejmě občas platí, že opravou jednoho problému se často objeví několik dalších, postupně však Apple systém iOS dopracuje téměr k dokonalosti. Potýkáte-li se na vašem iPhonu tedy s nějakým problémem, tak určitě aktualizujte, ať už se jedná o problém jakýkoliv.

Bezpečnostní aktualizace

Kromě toho, že Apple v rámci aktualizací opravuje všemožné chyby, tak dochází také k opravám bezpečnostních chyb. Čas od času dokonce kalifornský gigant vydá vyloženě bezpečností aktualizaci, která obsahuje opravu pro určitý bezpečnostní problém. Právě tohle by měl být strašák pro všechny, kteří pravidelně neaktualizují. Jak už to tak ve světě technologií bývá, tak se prostě občas může objevit nějaká vážná bezpečnostní chyba, která si žádá okamžitou opravu. Když se totiž začnou šířit informace o této chybě, tak se o ni samozřejmě rychle dozví i hackeři, kteří ji mohou využít ke svému prospěchu. Stanete-li se pro někoho zajímavými, tak může dojít k odcizení dat apod. Jestliže využíváte starší verze iOS, tak byste v nich nejnovější bezpečnostní aktualizace a opravy hledali marně.

Kompatibilita aplikací

Jak už jsem zmínil v úvodu, tak nemá cenu aktualizace jakkoliv oddalovat – nakonec totiž stejně budete donuceni. V případě, že vás k aktualizaci nedonutí opravy chyb, popřípadě opravy bezpečnostních děr, tak vás časem zajisté dožene kompatibilita aplikací. Postupem času totiž aplikace přestávají být na starší verze iOS dostupné, což samozřejmě dává smysl, a to jak z hlediska bezpečnosti, tak zbytečné práce vývojářů. Posledním velkým milníkem je iOS 13 – pokud na iPhonu nemáte nainstalovaný tento nebo novější systém, tak už si například neužijete aplikaci sociální sítě Reddit… a mnoho dalších. Máte-li jablečný telefon, který iOS 13 nepodporuje, tedy iPhone 6 a starší, tak je čas na výměnu za nový.

iPhone 13 (Pro) koupíte zde

Nové funkce

Společně s novými aktualizacemi Apple přichází také s novými funkcemi, které rozhodně stojí za to, což zjišťujeme každý rok. Letos se Apple v rámci iOS 15 s novými funkcemi opravdu pěkně vytasil, byť se to na první pohled vůbec nemuselo zdát. Nakonec se novinkám nejen z tohoto systému věnujeme i několik měsíců po jeho vydání, což tento fakt jen dokazuje. Mnoho uživatelů, kteří neaktualizují, uvádí, že nové funkce nepotřebují, jelikož je stejně nevyužijí, popřípadě říkají, že nové verze iOS už nejsou tím, čím bývaly. Samozřejmě, vše se časem posouvá kupředu a je jasné, že nic nebude jako dřív. Čím dřív si ale na nové věci zvyknete, tak tím lépe pro vás. Jestliže nové funkce nepotřebujete, tak je využívat prostě nemusíte – z toho důvodu jsme právě nové funkce v tomto článku umístili až na čtvrtou pozici.

Další emoji!

Když Apple vydá novou verzi iOS, tak se kromě nových funkcí dočkáme také nových emoji. Mnoho uživatelů si Apple za neustálé přidávání emoji dobírá, jelikož se může zdát, že namísto na pořádných funkcích či opravách chyb pracuje právě na nových emoji. Je mi jasné, že u tohoto bodu se mnou nejspíše moc čtenářů souhlasit nebude, jelikož nové emoji nejsou něco, kvůli čemu bychom měli aktualizovat. Tento bod jsme však umístili na poslední místo a ve skutečnosti se jedná spíše o takový malý bonus. S aktuálním počtem emoji už si každopádně můžete být jistí, že se vám podaří jednoduše obrázkem vysvětlit ledacos. V iOS 15 jsme se jen pro zajímavost dočkali více než 100 nových emoji.

Dnes nejčtenější

.