Zavřít reklamu

YouTube je jedna z největších platforem, která v současné chvíli existuje. Jen abyste si uvědomili velikost této platformy – za pouhou jednu minutu je na YouTube nahráno více než 500 hodin videí, což je více než 30 tisíc hodin každou hodinu, popřípadě 720 tisíc hodin každý den. Po vyhledávači Google je pak YouTube druhým největším vyhledávačem na světě. Během jednoho dne se na YouTube lidé podívají na více než 5 miliard videí… a takto bychom s obrovskými čísly mohli pokračovat. V tomto článku se ale společně podíváme na celkově 10 skrytých tipů a triků pro YouTube, které by se vám mohly hodit.

Sdílení v určitý čas

Určitě už jste se někdy ocitli v situaci, kdy jste kamarádovi chtěli sdílet určitou pasáž videa na YouTube. Ve většině případech jste si tedy vzali URL adresu a vložili ji do chatu s tím, že následně jste vepsali konkrétní čas, na který si má příjemce video přetočit. Jde ale i jednodušeji. Stačí pod videem klepnout na tlačítko Sdílet, a poté v okně zaškrtnout možnost Spustit v čase. Pak si čas vybertezkopírujte odkaz. Video se pak automaticky spustí ve vybraném čase.

Hudba zdarma a bez práv

V případě, že se řadíte mezi tvůrce, a to nejen na YouTube, tak musíte dodržovat určitá pravidla – to se týče například využité hudby. Pokud chcete, abyste mohli do videí vkládat reklamy a případně tak něco málo vydělat, tak musíte využít bezplatnou hudbu bez jakýchkoliv práv. I s tím vám ale YouTube může pomoci, jelikož si na něm můžete vyhledat kanály, které hudbu zdarma poskytují – například NoCopyrightSounds či Royalty Free Music.

youtube tipy triky
youtube tipy triky

Dětská verze YouTube

Patříte-li mezi uživatele, kteří na YouTube konzumují obsah, ta mi jistě dáte zapravdu když řeknu, že ne ve všech případech musí být úplně slušný a vhodný pro děti. I to se dá ale jednoduše vyřešit – existuje totiž speciální verze YouTube, která je přímo pro děti určená. Stačí tedy, aby se vaše dítě na YouTube dívalo skrze odkaz kids.youtube.com.

youtube tipy triky

Odstranění historie sledování

Čas od času můžeme na YouTube hledat zvláštní videa, na která se chceme podívat sami bez toho, aby to někdo mohl zjistit. Problém je ale v tom, že se veškerá přehraná videa ukládají do historie. Zde k videům můžete v případně nutnosti zpětně přistupovat, což se samozřejmě může jednak hodit, jednak ale naopak ne. Pro vymazání historie přehrávání klepněte v levé části na Historie, a poté napravo na Vymazat celou historii sledování. Smazání potvrďte klepnutím na Vymazat historii sledování.

Speciální easter eggy

Součástí YouTube byly, jsou a nejspíše i budou tzv. easter eggy, tedy speciální možnosti či funkce, které jsou skryté a jejich zobrazení je možné pouze s využitím konkrétního postupu – pár takových jsme si pro vás připravili. Pokud vyhledáte na YouTube „301 video„, tak se vám vždy první video ve výsledcích zobrazí s 301 viděními, což je odkaz na starší bug YouTube, kdy nová populární videa zobrazovala právě často dlouhou dobu zobrazovala pouze 301 vidění. Dále můžete vyhledat „seinfeld without people„, po čemž se vám zobrazí video bez titulku a popisu. Při sledování jakéhokoliv videa pak můžete na klávesnici napsat slovo AWESOME s tím, že následně začnou barevně blikat ovládací prvky videa.

Jak neminout snímek

Čas od času se můžeme ocitnout v situaci, kdy potřebujete ve videu najít nějaký konkrétní snímek. V takové situaci se můžete ocitnout například tehdy, pokud se ve videu nachází nějaký skrytý text (či cokoliv jiného), popřípadě pokud potřebujete z určitého snímku vytvořit snímek obrazovky. V takovém případě při přehrávání neustále držte mezerník, čímž se video bude velmi pomalu posouvat vpřed.

Ovládání klávesami

Video můžete při přehrávání ovládat také prostřednictvím kláves, což se může v mnoha případech hodit. Pokud chcete například přehrát či pozastavit video, tak stačí klepnout na klávesu K, klepnutím na J pak přetočíte video o 10 sekund zpět, klepnutím na písmeno L se pak přesunete o 10 sekund vpřed. Využít můžete také šipku doleva a doprava, kdy se video přesune jen o 5 sekund zpět či vpřed. Klávesou M pak můžete u videa vypnout či znova zapnout zvuk.

Magic-Keyboard-Space-Gray

Bez myši

Na předchozí stránce jsme se společně podívali na několik kláves, kterými je možné ovládat video. Existuje ale ještě další možnost, pomocí které je možné přehrávání ovládat bez myši. Konkrétně k tomu můžete využít klávesu TAB, která se nachází nad klávesou Caps Lock. Klepáním na tuto klávesu se můžete přesouvat v jednotlivých prvcích – například se můžete proklikat do hlasitosti či osy přehrávání. Pomocí šipek doleva a doprava, popřípadě klávesou Enter, je pak možné video ovládat.

Zobrazení přepisu

K prakticky každému videu neodmyslitelně patří také zvuk. Bohužel, ne každý z nás ale má to štěstí, aby mohl zvuk slyšet. Pokud se řadíte mezi neslyšící jedince, tak si ale můžete alespoň zobrazit přepis. Stačí, abyste napravo pod videem klepnuli na ikonu tří teček, a poté na možnost Otevřít přepis. Tato funkce se může hodit i klasickým uživatelům, kteří si chtějí přehrát nějaké video, ale zrovna si k němu nemohou pustit zvuk. Nutno ale zmínit, že přepis je k dispozici jen u některých videí.

Stažení náhledového obrázku

Ocitli jste se někdy v situaci, kdy jste potřebovali získat náhledový obrázek, který tvůrce u videa využil? Pokud jste si odpověděli kladně, tak byste měli vědět, že existují jednoduché nástroje, které vám se stažením náhledového obrázku mohou pomoci. Jeden takový můžete zobrazit klepnutím na tento odkaz. Zde pak stačí do textového pole vložit URL adresu videa a následně chvíli počkat, až se vám náhledové obrázky v několika rozlišeních zobrazí. Následně si obrázek můžete jednoduše stáhnout.

Dnes nejčtenější

.