Zavřít reklamu

V operačním systému macOS, stejně jako v jakémkoliv jiném systému, můžete jednoduše kopírovat a vkládat různé soubory či složky, což se může každodenně hodit. Stačí na soubor či složku klepnout pravým, vybrat Kopírovat, a poté na cílovém místě opět klepnout pravým a vybrat Vložit. Popřípadě je samozřejmě možné využít legendární klávesovou zkratku Command + C a Command + V. S příchodem macOS Monterey jsme se dočkali zajímavého vylepšení, které můžete využít především tehdy, pokud budete kopírovat velké soubory či složky. Konkrétně je řeč o pozastavení a následném obnovení kopírování.

Jak na Macu pozastavit a následně znova obnovit kopírování

Pokud jste ve starších verzích macOS začali kopírovat větší soubor či složku, a poté jste si akci rozmysleli, tak jste mohli provést kompletní zrušení. V případě, že jste následně chtěli data opět zkopírovat, tak bylo nutné celý proces provést od začátku. S příchodem macOS Monterey už však existuje možnost, díky které můžete kopírování kdykoliv zastavit a následně opět spustit s tím, že proces bude pokračovat tam, kde jste jej pozastavili. Postup pro zastavení a následné obnovení kopírování je následující:

  • Prvně je nutné, abyste se samozřejmě dostali do situace, kdy budete kopírovat větší objem dat.
  • Následně se vám po započetí kopírování objeví malé okno s informací o postupu kopírování.
  • V pravé části tohoto okna, kousek od ukazatele postupu, klepněte na malé tlačítko X.
  • Tímto dojde k zastavení kopírování a v cílové destinaci se kopírovaný soubor/složka objeví s průhlednější ikonoumalou točící se šipkou v názvu.
  • Pro opětovné spuštění kopírování stačí, abyste na soubor/složku klepnuli pravým tlačítkem.
  • Nakonec zvolte z menu, které se zobrazí, možnost Pokračovat v kopírování.

Pomocí výše uvedeného postupu je tedy možné na vašem Macu pozastavit a následně znova obnovit kopírování nějakého velkého souboru či složky. To se může hodit hned v několika různých situacích. Primárně novou funkci využijete tehdy, pokud kopírování probíhá delší dobu a v půlce zjistíte, že potřebujete disk využít na jinou činnost. Díky nové funkce tak můžete kopírování jednoduše pozastavit, čímž disku ulehčíte, následně provést jinou akci, kterou chcete, a poté kopírování opět obnovit. Kopírujete-li větší objem dat s tím, že celý proces už trvá několik minut, tak se už nemusíte bát, že byste celý proces museli podstupovat znova. Jednoduše budete pokračovat tam, kde jste skončili.

Dnes nejčtenější

.