Zavřít reklamu

V posledních měsících se na našem magazínu pravidelně věnujeme novinkám, se kterými přišel Apple v nových operačních systémech. Nejvíce novinek je samozřejmě tradičně k dispozici v iOS 15 pro jablečné telefony. Kromě nových funkcí v systému jako takovém přišel Apple také s novými možnostmi ve svých nativních aplikacích. Několika nativním aplikacím už jsme se věnovali, v tomto článku se podíváme na Fotoaparát.

Deaktivace Nočního režimu

Pokud vlastníte iPhone 11 a novější, tak zajisté víte, že v aplikaci Fotoaparát můžete využít Noční režim. Díky němu je možné pořizovat použitelné fotografie v noci, popřípadě v horších světelných podmínkách. K aktivaci Nočního režimu dochází automaticky tehdy, kdy Fotoaparát zaznamená málo světla. Ne ve všech případech se ale Noční režim hodí využít – samozřejmě jej můžete klepnutím deaktivovat. Po opětovném otevření Fotoaparátu se však automatický Noční režim opět aktivuje. V iOS 15 jsme se dočkali přidání možnosti pro zapamatování si deaktivace Nočního režimu. Stačí přejít do Nastavení → Fotoaparát → Zachovat nastavení, kde aktivujte možnost Noční režim.

Přibližování v QuickTake videu

Co se týče rozšířených funkcí Fotoaparátu, tak většina z nich je k dispozici od iPhonu XS (XR) směrem nahoru. Na těchto novějších zařízeních je mimo jiné možné využít QuickTake, pomocí kterého je možné rychle nahrát video. Pro využití QuickTake se stačí přesunout do aplikace Fotoaparát, kde následně ihned podržte prst na spoušti, čímž se spustí nahrávání. Až donedávna jste v QuickTake videu nemohli přibližovat, v iOS 15 však tato možnost přibyla. Pro přiblížení stačí, abyste s podrženým prstem na obrazovce přejeli směrem nahoru, pro oddálení pak zase zpátky dolů. Přibližování i oddalování u QuickTake funguje stejně jako u Instagramu či Snapchatu.

Lepší panoramatické fotky

Při využití Fotoaparátu si můžete ve spodní části vybrat několik formátů, v rámci kterých je možné tvořit fotky a videa. Většinou využíváme nejčastěji právě Foto a Video, popřípadě třeba Zpomalený záznam. Nechybí však ani formát Pano, ve kterém můžete tvořit panoramata. Jedná se o fotografie, které se hodí tvořit například v přírodě, popřípadě někde s výhledem, kdy se vám krajina nevleze šířkou na jednu fotografii. Panorama tvoříte tak, že jej spustíte, a poté pomalu začnete iPhonem pohybovat zleva doprava, anebo naopak. Vlastníte-li iPhone 12 a novější, tak by vás mohlo potěšit, že v iOS 15 došlo k vylepšení korekce geometrických deformací. Zároveň se nově líp zachycují pohybující se objekty a redukuje obrazový šum a proužkování.

QuickTake video s hudbou

V případě, že patříte mezi uživatele Instagramu či třeba Snapchatu, tak jistě víte, že jsou zde často oblíbená videa, ve kterých hraje na pozadí nějaká hudba. Tuto hudbu má ve většině případech puštěnou autor na pozadí, přičemž nahrává video. Pokud byste chtěli v iOS 15 takové video zachytit, tak se vám to v režimu Video nepodaří. Namísto toho je nutné, abyste využili funkci QuickTake. To znamená, že si prvně spusťte přehrávání hudby, poté otevřete Fotoaparát a v režimu Foto podržte prst na spoušti. V tomto případě se přehrávání hudby nevypne.

Využití Live Text v reálném čase

S příchodem operačního systému iOS 15 jsme se dočkali přidání funkce Live Text, potažmo Živý text. Tato funkce dokáže na jakémkoliv obrázku najít veškerý text, a poté ho převést do takového formátu, ve kterém s ním budete moci pracovat – stejně jako s textem třeba na webu. Kromě toho, že je možné Live Text využít v aplikaci Fotky, tak jej můžete využít i ve Fotoaparátu. Stačí objektiv namířit na text, a poté v pravém horním rohu klepnout na ikonu Live Text. Následně se obraz zmrazí a ihned můžete s rozpoznaným textem začít pracovat. Pro využití Live Textu je nutné jej mít aktivní, zároveň musíte vlastnit iPhone XS (XR) a novější.

Dnes nejčtenější

.