Zavřít reklamu

Společnost wearetreed vyrábí své produkty udržitelně, bez plastů a s pozitivním vlivem. Když si jeden koupíte, zasadí strom. A když jeden rozbalíte, najdete uvnitř semeno, z něhož si strom můžete vypěstovat sami. A k tomu samozřejmě i bezdrátově dobijete svůj telefon. 

Treed charger vyvinula česko-německá společnost wearetreed jako odpověď na negativní dopad technologií na životní prostředí. Začala na Kickstarteru, kde ji lidé úspěšně podpořili, a nyní nabízí nejen dřevěné bezdrátové nabíječky, ale také kabely z kompostovatelného odpadu z pšeničné slámy. Jeden takový ostatně najdete i uvnitř samotného balení nabíječky. 

Ekologie na všech frontách 

Téma ekologie je poslední dobou skloňováno všude. Může vám už jít na nervy, na druhou stranu je třeba brát v potaz, že téma je to důležité a chtě nechtě tady s námi bude pořád. Proto je skutečně sympatické vidět, že i v takovém segmentu, jako jsou bezdrátové nabíječky, najdete takové, které nejsou ani plastové ani hliníkové, a které jsou vyrobeny z obnovitelného materiálu. A aby zde ono slůvko „obnovitelnost“ mělo skutečně význam, jsou zde prodeje spojeny nejen s vysazováním nových stromů (skrze společnost onetreeplanted), ale také vlastním pěstováním samotnými uživateli.

Treed-Charger-1-scaled

V balení nabíječky tak najdete semínko bonsaje. Je tomu z toho důvodu, abyste ji mohli pěstovat doma a kdekoli na světě. Kdyby totiž tvůrci přidávali různé druhy stromů, nebyli by schopni zajistit, aby ten putoval na to správné místo, kde by se mu mohlo dařit. A vysadit do přírody nějaký strom také nejde jen tak podle vašeho vlastního uvážení. Bonsaj pěstovaná pěkně doma v teple ale toto prakticky řeší.

„Eko“ není jen produkt a jeho balení, ale samozřejmě i již zmíněný kabel. Ten přiložený je metrový USB-A na USB-C a je vyrobený z kompostovaných materiálů. Koupit jej ostatně můžete i samostatně, a to také pokud byste chtěli ten specifikace Lightning. Jeho samostatná cena je na stránkách výrobce 15 EUR (cca 380 Kč) a po odstranění kovových částí jej můžete kompostovat. 

Ručně opracováno 

Sama nabíječka může být v několika provedeních, tedy respektive z několika různých druhů stromů. Vybírat můžete mezi dubem, ořechem a jasanem. Nabízí ručně opracovaný a frézovaný povrch z udržitelně získávaného dřeva. To z největší míry samozřejmě pochází z České republiky a obvykle do 100 km od moravské výrobny. Jen ořech se dováží z Rakouska. Povrch je pak opatřen netoxickým včelím voskem.

Každá nabíječka má ze spodní strany korkové podložky, aby bylo její dosednutí patřičně měkké. Přítomen je standard Qi, který bezdrátově nabije jakékoli zařízení, které jej podporuje. V případě zařízení Apple však nechybí ani MagSafe pro magnetické uchycení zařízení. Magnety jsou sice relativně slabé, ale i tak dokážou dřevěnou nabíječku udržet na zádech iPhonu, když jej zvednete.

Kompatibilita je v tomto případě s iPhony 12 a 13, ale také MagSafe nabíjecími pouzdry AirPodů. Podporováno je až 15W nabíjení, to tedy samozřejmě za předpokladu, že použijete vhodný adaptér. Ten v balení nenajdete žádný. Fascinující je, že celé řešení vypadá jako jeden jediný kus. Protože ale musí být uvnitř indukční cívka a plošný spoj s jemnou řídící elektronikou, jsou v tomto případě k sobě horní a spodní části lepeny. 

Ideální směr i pro „neeko“ uživatele 

Když se na celý produkt podíváte okem uživatele, není mu vlastně co vytknout. Osobně jsem tak nadšený nejen ze samotného konceptu, ale také z provedení nabíječky. Máme zde užitečné zařízení, které skvěle vypadá (a to zejména na dřevěných stolech), navíc je z přírodního materiálu a je precizně ručně vyráběné.

Treed-Charger-23-scaled

Když k němu navíc nevede kabel, nebo je ten šikovně skrytý za stolem, může nabíječka vlastně vypadat i třeba jako podtácek nebo prostě jen malé kuchyňské prkénko. A to je na tom to krásné. K tomu si přihoďte MagSafe kompatibilitu s 15W nabíjením a bonus v podobě kabelu vyrobeného z odpadů, ze kterého pak nevytvoříte jen elektronický odpad, ale částečně jej i zkompostujete. Navíc si můžete pěstovat vlastní bonsaj. Kde je tedy háček? 

On zde vlastně žádný není, pokud tedy budete akceptovat výrobcem nastavenou cenu. Ta se pohybuje podle varianty kolem částky 1 800 Kč, kupovat můžete například  zde. A teď už jen záleží na vašem postoji ke světu a ekologii samotné. Můžete si tedy koupit bezdrátovou nabíječku za pár stovek, která pochází z Číny a nemá žádnou přidanou hodnotu, nebo můžete sáhnout po nabíječce treed charger, získat MagSafe bezdrátové nabíjení a v takové míře neplevelit planetu elektronickým a jiným odpadem. 

treed-13

Dnes nejčtenější

.