Zavřít reklamu

Před několika dny se na našem magazínu objevila recenze nejnovějšího 16″ MacBooku Pro. Z větší části jsme tento stroj vychválili do nebes – a rozhodně se není čemu divit. Vypadá to totiž, že Apple konečně začal naslouchat svým zákazníkům a představuje takové produkty, které chceme my, nikoliv on sám. V současné chvíli máme v redakci kromě 16″ MacBooku také 14″ model, který nás taktéž velmi mile překvapil. Osobně mám oba dva tyto modely v ruce poprvé a rozhodl jsem se, že se vám prostřednictvím dvou článků pokusím sdělit mé první dojmy. Konkrétně se v tomto článku podíváme na 5 věcí, které se mi líbí na MacBooku Pro (2021), na našem sesterském magazínu, viz odkaz níže, pak najdete opačný článek, tedy o 5 věcech, které se mi nelíbí.

Tento článek je čistě subjektivní.

MacBook Pro (2021) lze zakoupit zde

Výřez a horní lišta

Když Apple představil nové MacBooky Pro a v uváděcím videu jsme uviděli výřez v horní části displeje, tak si mnoho příznivců myslelo, že jsme se dočkali Face ID. Opak je však pravdou, jelikož je součástí nejnovějších MacBooků Pro i nadále staré známé Touch ID. Kvůli absence Face ID schytal výřez opravdu velkou dávku kritiky. Osobně mi ale výřez nepřijde vůbec špatný, ba naopak, a to i skrze to, že Face ID nedisponuje. Když se však nad tím zamyslíte, tak podobné pocity měli uživatelé také při představení iPhonu X, který přišel s výřezem jako první. Troufám si tedy říct, že za pár měsíců budou mít výřez všechny ostatní přenosné počítače, jelikož Apple opět určil trend. V současné době je to tedy pouze otázka času, až si všichni zvyknou. A co se týče horní lišty, která se nachází nalevo a napravo od výřezu, tak s tou nemám žádný problém a musím říct, že mi zcela vyhovuje.

Text na spodní části těla

Na předchozí stránce jsem se zmínil o mém pocitu z výřezu, který se nachází v horní části displeje. S tím určitým způsobem souvisí také odstranění označení jablečného počítače, které se nacházelo na spodním rámečku displeje. Apple se rozhodl tento nápis přemístit na spodní část těla, kde jej rozhodně nikdo nebude schopný vidět. Rozhodně k tomuto odstranění a přemístění ze spodního rámečku displeje nedošlo kvůli tomu, že by na něm nadále nebylo na text místo – to rozhodně je. Osobně si ale myslím, že si tento krok mohl Apple dovolit právě kvůli výřezu, který je naprosto ikonický pro iPhone a nyní už vlastně také pro samotné MacBooky Pro. Aktuálně tedy budete schopni MacBook Pro při pohledu zepředu bez problémů rozeznat i nadále – stačí si prohlédnout výřez.

mpv-shot0156

Reproduktory

Co se týče reproduktorů a mikrofonů u MacBooků Pro, tak mi rozhodně dáte zapravdu když řeknu, že ty Apple prostě a jednoduše umí. Už když jsem vlastnil původní 16″ MacBook Pro s procesorem Intel, tak jsem byl kvalitou reproduktorů velice překvapen. Skvělé byly také mikrofony, každopádně nejsem hudebník, a tak nejsem schopný nějakým způsobem posoudit jejich kvalitu na profesionální úrovni. Již nyní vám ale mohu prozradit, že reproduktory u nejnovějších MacBooků Pro jsou ještě lepší – a rozhodně nejlepší, které v přenosných počítačích najdete. Pravdou ale je, že o mnoho lepší zvukovou soustavu má 16″ MacBook Pro. V tomto případě tedy platí, že větší = lepší. Tím nechci říct, že by měl 14″ model reproduktory špatné. Furt jsou excelentní, každopádně rozdíl je prostě a jednoduše slyšet, a to i v případě, že máte netrénované ucho.

Displej

Pokud jste sledovali představení nových MacBooků Pro, tak zajisté víte, že mezi jednu z největších novinek patří mini-LED displej, na který Apple v poslední době vsází čím dál tím více. Vůbec poprvé se tento displej objevil u 12.9″ iPadu Pro (2020) a už zde jsme se mohli přesvědčit o jeho neskutečných kvalitách. Bylo jasné, že Apple dřív nebo později portfolio svých produktů s mini-LED displejem rozšíří – dobrou zprávou tedy je, že jsme se konečně dočkali. Displej u nových „Proček“ má opravdu nádherné podání barev, zároveň ale dokáže perfektně vyobrazit černou barvu, která se podobá OLED panelům. Vidět jde také větší rozlišení a samozřejmě vysoká svítivost. Nutno zmínit, že tyto nové displeje podporují také ProMotion, tedy adaptivní obnovovací frekvenci displeje. I ta byla původně k dispozici jen u iPadu Pro, letos jsme se jí ale dočkali konečně jak u iPhonů, tak u MacBooků. Displej je tedy ve zkratce kompletně přepracovaný a troufám si říct, že stejně jako u reproduktorů je bezkonkurenční.

mpv-shot0217

MagSafe

V případě, že se zajímáte o dění v jablečném světě již delší dobu, tak víte, že jsme MacBooky z roku 2015 a starší dobíjeli pomocí konektoru MagSafe. V tu dobu se jednalo o naprosto převratný vynález, který jednak dokázal celý postup nabíjení zjednodušit, a který jednak dokázal zachránit vaše zařízení před skopnutím ze stolu a náhlou smrtí. Když pak Apple v roce 2015 představil nový MacBook a následně i modely Air a Pro, tak jsme zjistili, že je MagSafe konec. Jednalo se o opravdu velké zklamání a až doposud jsme MacBooky nabíjeli pomocí klasického konektoru USB-C. Apple se však rozhodl, díkybohu, MagSafe vrátit. Již minulý rok nám možný návrat MagSafe naznačil u iPhonů 12 a nyní jsme se konečně dočkali. MagSafe je i dle mého názoru jednou z nejlepších funkcí, která dělá MacBook MacBookem, tak jak jej známe. Kdo nikdy MagSafe nevyzkoušel, tak nemůže soudit.

Dnes nejčtenější

.