Zavřít reklamu

Apple je jedna z mála společností, kterým záleží na zdraví svých zákazníků. Nabízí totiž nativní aplikaci Zdraví, ve které si můžete prohlédnout nespočet informací o vašem zdravotním stavu či aktivitě, společně s mnohými dalšími informacemi. Pokud navíc k tomu vlastníte ještě Apple Watch, popřípadě jiné příslušenství, které umí do Zdraví zapisovat data, tak získáte ještě přesnější informace, což se rozhodně může hodit. Všechno tohle podtrhují různé zprávy, ve kterých se dozvídáme, že Apple Watch, popřípadě iPhone, opět zachránil nějaký lidský život. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 5 tipů a triků ve Zdraví z iOS 15, které byste měli znát.

Sdílení zdravotních dat…

V rámci aplikace Zdraví si můžete jednoduše zobrazit veškerá zdravotní data a další zdravotní informace. Existují ale případy, kdy byste možná chtěli svá zdravotní data s někým sdílet. To se může hodit například u starších lidí, kteří mohou mít určité zdravotní problémy. Právě díky sdílení zdravotních dat mohou uživatelé, se kterými jsou zdravotní data sdílená, nějaký problém předpovědět. Tak samo mohou s těmito daty dále pracovat – například je exportovat pro ošetřujícího lékaře apod. Pokud chcete někomu začít sdílet zdravotní data, tak v aplikaci Zdraví ve spodní části klepněte na Sdílení, a poté stiskněte S někým sdílet. Pak už si jen stačí vybrat kontakt, se kterým chcete data sdílet, a poté konkrétní informace. Nakonec stačí klepnout na Sdílet.

…a také zdravotních oznámení

Na předchozí stránce jsme se společně podívali na to, jakým způsobem je možné sdílet zdravotní data s kontaktem v rámci aplikace Zdraví. Kromě toho, že můžete sdílet samotná data, která se následně zobrazí v aplikaci vybraného uživatele, tak můžete sdílet také zdravotní oznámení, která mohou být ještě důležitější než samotná data. Díky těmto oznámením se totiž můžete rychle dozvědět například o pádu, příliš rychlém či nízkém srdečním tepu, hluku a dalších informacích. Sdílení zdravotních oznámení je možné nastavit v průvodci (viz předchozí stránka), a to hned na první obrazovce. Poté je možné upravit sdílení zdravotních dat či oznámení ve Zdraví, kde dole klepněte na Sdílení a následně na jméno uživatele. Zde už stačí pomocí přepínače upravit sdílení zdravotních upozornění či dat.

Stabilita chůze

Apple se neustále snaží sbírat co možná nejvíce dat o vašem zdraví. Veškerá tato data pak dokáže jablečná společnost speciálně analyzovat a ve výsledku vám přinést velice zajímavá data. Například před rokem jsme se konečně ve Zdraví dočkali integrace sledování a analýzy spánku, na což jsme čekali již delší dobu, předtím pak přišel Apple například s analýzou hlasitosti okolního zvuku či zvuku ve sluchátkách. S příchodem iOS 15 jsme se pak dočkali přidání zdravotních dat o stabilitě chůze. iPhone počítá stabilitu chůze z údajů o rychlosti chůze, délce kroku, dvouoporové fázi chůze a asymetrii chůze. Díky tomuto údaji si můžete jednoduše udělat obrázek o tom, jak stabilně chodíte. Čím lepší stabilitu máte, tak tím samozřejmě lépe, jelikož mimo jiné riskujete i nižší riziko pádu. Stabilitu chůze najdete ve Zdraví -> Prohlížení -> Hybnost, kde sjeďte níže.

Zobrazení trendů

S příchodem iOS 15 jsme se v nativní aplikaci Zdraví dočkali také přidání zobrazení trendů. Díky nim si můžete jednoduše zobrazit, jak se konkrétní zdravotní ukazatel vyvíjí. Konkrétně si tedy můžete zobrazit, zdali se zdravotní ukazatel oproti minulému období zlepšuje či naopak zhoršuje. Součástí zdravotních trendů jsou zdravotní údaje vystoupaná patra, aktivní energie, chůze a běh, dechová frekvence, klidový srdeční tep, kroky, neprosezené hodiny, průměrný tep za chůze a spánek. Pokud chcete, tak si ohledně trendů můžete také nechat zasílat oznámení, což se může hodit. Trendy si můžete zobrazit ve Zdraví, kde sjeďte níže a klepněte v kategorii Trendy na Zobrazit zdravotní trendy. Zde v horní části po klepnutí na Spravovat oznámení můžete nastavit oznámení o trendech.

Aplikace využívající Zdraví

Co si budeme nalhávat – většina dat, informací a údajů, které jsou součástí nativní aplikace Zdraví, je velice citlivých a osobních. Z toho důvodu by rozhodně nebylo dobré, kdyby k nim mohl získat přístup někdo nepovolaný. Pravdou je, že na iPhonu mohou se zdravotními daty pracovat různé aplikace třetí strany, což samozřejmě není nic špatného. Tak jako tak ale aplikaci musíte prvně přístup k vašim zdravotním datům povolit. Pokud byste chtěli spravovat přístup aplikací třetí strany k vašim zdravotním datům, tak stačí, abyste v pravém horním rohu aplikace Zdraví klepnuli na ikonu vašeho profilu, a poté v kategorii Soukromí na Aplikace. Následně se zobrazí seznam aplikací, které mají přístup k vašim zdravotním datům. Po rozkliknutí vybrané aplikace už si můžete zvolit, k čemu všemu může mít přístup.

Dnes nejčtenější

.