Zavřít reklamu

Co je to MagSafe? Tak přesně tato otázka rezonuje mezi mnohými jablíčkáři v posledních dnech a týdnech i vzhledem k blížícím se Vánocům, se kterými jsou neodmyslitelně spjaty dárky, čím dál více. Správné pochopení tohoto pojmu je totiž zcela klíčové k pořízení vhodného typu příslušenství k danému zařízení. Pojďme si tedy udělat o MagSafe společně trochu jasněji. 

S pojmem MagSafe se v současnosti můžete setkat primárně u iPhonů 12 (Pro), 13 (Pro) a u nově představených 14” a 16” MacBooků Pro. Zatímco v případě MacBooků se jedná “jen” o magnetický nabíjecí konektor, u iPhonů popisuje označení MagSafe magnetický konektor na zádech využitelný jak k nabíjení, tak i k pouhému připevnění magnetického příslušenství. A přesně z tohoto důvodu se můžete v našich luzích a hájích setkat u příslušenství pro iPhony jak s označením “MagSafe”, tak i s označeným “magnetické”. 

Zatímco v případě držáků, peněženek a podobných věcí se nejedná ve výsledku o nic matoucího, v případě nabíječek je tomu trochu jinak. Správně by se totiž měly jako MagSafe označovat jen ty nabíječky, které splňují standard Applu spočívající v 15W nabíjení 6,1” a 6,7” iPhonů 12 a 13, potažmo 12W nabíjení 5,4” iPhonů. Pravdou ale je, že na současném trhu naleznete spoustu MagSafe nabíječek, které těmito watty nedisponují (respektive je nepodporují) a kvůli tomu lze jejich označení vnímat jako nesprávné a svým způsobem zavádějící. Výrobci příslušenství ale holt na tuto hru přistoupili hned po představení MagSafe konektoru a proto prakticky jediná rada, jak se při nákupu nespálit, zní “kontrolujte si vždy výkon nabíječky bez ohledu na její název”. 

Poměrně zajímavé je, že se u MagSafe nabíječek nedá tak úplně spolehnout ani na jejich nabíjecí animaci indikující připojení magnetického nabíjecího puku. Jak se totiž zdá, výrobci příslušenství dokázali “nasimulovat” totéž připojení jako originální MagSafe nabíječka s 15W (respektive 12W u menších iPhon) a to i při nižším výkonu. Jedná se tedy ve výsledku o totéž, s čím se roky setkáváme u neoriginálních AirPods – konkrétně s párovací animací kopírující originální produkt. 

Ideální přehlednost nepanuje ani kolem krytů podporujících MagSafe. Zatímco u krytů, které jsou magnetickým kroužkem osazeny je jasné, že se k nim magnetické příslušenství chytí bez problému, kryty bez magnetických zad jsou v tomto směru kompatibilní jak kdy. Záleží u nich totiž na celé řadě faktorů od použitých materiálů, přes tloušťku zad až po sílu magnetu v příslušenství, které se uživatel snaží přes záda k iPhonu přichytit. Z vlastní zkušenosti bych tedy doporučil v případě obliby v MagSafe příslušenství používat vždy jen kryty s magnetickým prstencem, potažmo iPhone zcela bez krytu. U krytů, které magnety nedisponují, je využití MagSafe vždy spíše vabank. 

Dnes nejčtenější

.