Zavřít reklamu

Biometrická ochrana Face ID je tady s námi již po dobu několika dlouhých let. Jejího uvedení jsme se dočkali společně s příchodem revolučního iPhonu X, který byl představen v roce 2017 po boku iPhonu 8. Face ID je i nadále využíváno i u nejnovějších chytrých telefonů od Applu a v jádru je stejné, pouze se jej jablečná společnost snaží neustále zrychlovat. V tomto článku se společně podíváme na 5 tipů a triků pro Face ID na iPhone, o kterých jste možná nevěděli.

Přístup aplikací k Face ID

Kromě toho, že Face ID můžete využívat při odemykání vašeho iPhonu, tak ho můžete využít také v některých aplikacích pro autorizaci. Nejčastěji se Face ID využívá například u bankovních a komunikačních aplikací, popřípadě u jiných aplikací, ve kterých se nachází nějaké osobní údaje. Pokud byste si chtěli zkontrolovat, které aplikace mají a nemají přístup k Face ID, tak samozřejmě můžete. Stačí přejít do Nastavení -> Face ID a kód, kde se autorizujte, a poté rozklikněte řádek Další aplikace. Poté se vám zobrazí seznam aplikací, které Face ID využívají. Právě zde je možné aplikacím přístup k Face ID zakázat.

Haptická odezva po ověření

V případě, že prostřednictvím Face ID odemknete telefon nebo provedete jakoukoliv jinou autorizaci, tak se o tom jinak než vizuálně nedozvíte. Samozřejmě, ve většině případech se nejedná o nějaký problém, avšak v rámci iOS si můžete nastavit, aby vám dal iPhone o autorizaci prostřednictvím Face ID vědět haptickou odezvou. Díky tomu jste schopni zjistit, že se provedla autorizace i bez toho, aniž byste se dívali přímo na displej. Tuto funkci aktivujete v Nastavení -> Zpřístupnění -> Face ID a pozornost, kde aktivujte Haptika při úspěšném ověření.

Odemknutí pomocí Apple Watch

Když před několika dlouhými měsíci začal řádit COVID-19 a začali jsme nosit roušky, tak jsme tak nějak zjistili, že Face ID není úplně ideální. Pro autorizaci je totiž i nadále v dnešní době nutné, abyste sundali roušku, a poté autorizaci provedli. Nyní tedy mají svým způsobem navrch uživatelé iPhonů s Touch ID, jak se ale říká, vše má svoje klady a zápory. Apple samozřejmě nechtěl celou tuto situaci nechat jen tak, a tak přišel s funkcí, díky které je možné iPhone odemknout pomocí Apple Watch, tedy pokud Face ID zjistí, že máte roušku a nebude vás schopné rozpoznat. Tuto funkci je možné aktivovat v Nastavení -> Face ID a kód, kde níže v sekci Odemknout pomocí Apple Watch funkci u vašich hodinek aktivujte.

Detekce pozornosti

iPhone, potažmo Face ID, dokáže zjistit, zdali se při požadavku na autorizaci díváte na displej či nikoliv. Konkrétně dokáže vaši pozornost zjistit prostřednictvím očí. Pokud je máte zavřené, popřípadě pokud se díváte někam jinam, tak se ve výchozím nastavení iPhone neodemkne do té doby, až se podíváte na displej. Tato funkce však Face ID lehce zpomaluje a její deaktivací je možné ověření zrychlit. Jestliže jste schopni obětovat určitou míru zabezpečení a nevadí vám, že se do vašeho iPhonu bude kdokoliv schopný dostat i při vašem spánku, tak deaktivaci provedete v Nastavení -> Zpřístupnění -> Face ID a pozornost, kde deaktivujte Detekce pozornosti.

Ochranné sklo a Face ID

Stává se vám, že vás čas od času Face ID prostě nerozpozná, a to i přesto, že by mu v tom nemělo nic bránit? Popřípadě vám Face ID přestalo z ničeho nic fungovat dle představ? Pokud ano, tak si zkontrolujte ochranné sklo – samozřejmě pokud jej máte nalepené. Už několikrát se mě totiž někteří uživatelé ptali na to, proč jim z ničeho nic přestalo fungovat Face ID. Samotné sklo, pokud je dobře nalepené, funkčnost Face ID neomezí, každopádně problém nastává, když se v horní části, kde se nachází Face ID a jeho součásti, vytvoří například bublina, popřípadě pokud pod sklem zůstane nečistota. Tehdy může Face ID z ničeho nic přestat fungovat. Máte-li i vy problémy s Face ID, tak si určitě ochranné sklo zkontrolujte.

Dnes nejčtenější

.